Slutt med snoozingen

Lønner seg å trykke snoozeknappen på vekkerklokken med fem minutters mellomrom?

Publisert Oppdatert
Er du en av dem som ikke kan la være å trykke ned snoozeknappen på vekkerklokka både en og ti ganger før du omsider kommer deg opp?

Les også: Sovestillingen avslører forholdet

Les også: Spare opp søvn

Les også: Stresshodepine?


Da bør du lese videre:

I det danske forskningsnettstedet Videnskap.dk har nemlig en kvinnelig leser stilt en søvnprofessor følgende spørsmål:

- Noen ganger ligger jeg en hel time og blir vekket hvert femte minutt. Jeg sovner akkurat når jeg har trykket på knappen, og får dermed min siste søvntime delt opp i intervaller på omkring fire minutter. Spørsmålet mitt går på kvaliteten av denne søvnen. Er den like god som en normal times søvn, eller kunne man like gjerne ha stått opp den første gangen?

Lav søvnkvalitet
- Jeg vil absolutt ikke reklamere for å bruke snoozeknappen, var svaret til Poul Jennum, professor i klinisk nevrofysiologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

Jennum leder Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital og innrømmer at han også bruker snoozeknappen innimellom.

Han forklarer at avbrytelsene gjør at den ekstra søvnen man får, er av svært lav kvalitet, og at det faktisk er bedre å bare stille klokken til en time senere.

Anbefaler vekking av lys
Jennum mener at det er bedre å våkne langsomt uten de plutselige avbrytelsene. Fysiologisk sett er det bedre å bli vekket av et lys som blir kraftigere og kraftigere. Han forklarer at kroppens døgnrytme er innrettet etter lyset, og derfor ville det faktisk være sunnere å gjøre som man gjorde i gamle dager, hvor man sto opp og gikk i seng med solen.

Har man ikke et liv som tillater dette, anbefaler Jennum å bruke en av de nye vekkelampene. Det er en vekkerklokke som vekker deg med et lys som blir kraftigere og kraftigere.

Kilde: Forskning.no, Videnskap.dk snooze_hoyde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning