Slik trener du i kulda

Tar du forholdsregler kan trening i kaldt vær være en ypperlig aktivitet.

Publisert Oppdatert

Saken er skrevet av Treningsmagasinet.noDet er ikke mye å hente på å presse seg når gradestokken kryper under minus 10, i verste fall kan du skade lungene dinemener Trine Stensrud, ekspert på lungefysiologi, astma og trening på Norges Idrettshøgskole.

Beskytt med halsplagg

- Presser du pulsen høyt opp i ekstrem kulde uten beskyttelse, er sjansene store for at du skader lungene dine og i verste fall kan det resultere i svekket lungekapasitet på sikt. Når gradestokken viser under minus 10 vil jeg anbefale alle å kjøre de harde øktene innendørs. De rolige øktene kan man forsette med ute, men det er lurt å beskytte seg med enten et halsplagg eller en kuldemaske, sier hun.

Les også: Vintertrening

Les også: Riktig kledd på trening

Les også: Hold deg friskStudier viser at man klarer ikke å ta opp nok oksygen om man trener hardt i ekstrem kulde. Kroppen buker sannsynligvis så mye energi på å holde de andre kroppsdelene varme at lungekapasiteten ikke strekker til. Det verste som kan skje er at man utvikler astma og må slite med dårlig oksygenopptak, og det er ikke det optimale for en som vil prestere utholdenhetsmessig, mener Stensrud.

Hvilke forholdsregler bør man ta?

- Man må kle seg godt, og beskytte munnen mot kulde gjennom en et halsplagg eller kuldemaske. Gå inn når du skal ha intervalløkter. Du kan trene rolig ute i kuldegrader, men da må du beskytte deg.

Du forbrenner mer

Det positive ved å trene i kaldt vær, er at kroppen tvinges til å forbrenne mer;

- Noe økt forbrenning får man da kroppen må bruke mer energi på å holde varmen. I tillegg har man mer klær på seg og det er tyngre å frakte med seg under treningsøkten, sier Stensrud.

For at treningsturene ute skal bli behagelige vinterstid er det viktig at du har på deg riktig tøy. Bruk gjerne et par tynne lag med ull innerst, før du tar på deg yttertøy som er vindtett. Bomull er tabu i de kalde månedene, da det vil bli fuktig og vått og få deg til å fryse.

I halsen er det lurt å ha en buff som både isolerer i halsen, men som du også kan trekke over munnen hvis lufta ute er kald å puste inn. På ekstra kalde dager kan to buffer gjøre susen. Den ene trekkes over hodet og ned til halsen slik at den dekker hode, ører og kinn. Den andre dekker hals, hake og munn. på toppen tar du på deg en lue som ikke er altfor tett.

Kuldemaske kan også være et alternativ. Masken vil varme opp luften du puster inn gjennom et filter.

Husk også på å beskytte hendene.

Les mer om trening og kosthold på Treningsmagasinet.no

Vinterlp220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen