Takler du kritikk?

Eller lar du det ødelegge livet ditt? Coach og veileder Mia Törnblom gir deg sine beste tips.

Publisert Oppdatert
- Et tydelig tegn på dårlig selvfølelse er når du ser ned på andre mennesker og snakker dritt om de. Forskning viser at mennesker i gjennomsnitt tenker 65 000 tanker hvert døgn, og 95 prosent av det vi tenker i dag er akkurat det samme som det vi tenkte i går. Kanskje det er på tide å snu de tankene, sier den svenske livsstilscoachen og veileder Mia Törnblom.

- Mental trening i skolen

Da Törnblom var i Oslo og Bergen torsdag forrige uke for å holde motivasjonsforedrag, tipset hun om å lytte til tankene våre og bytte ut gamle og slitne tanker med moderne tanker;

- Våre tanker blir våre følelser og hva vi gjør. Å kjenne seg utilstrekkelig er umoderne tanker! Vi drar oss selv ned med å tenke at den jeg er og hva jeg gjør er ikke nok! Tenk heller; jeg er ærlig og gjør så godt jeg kan, det holder. Mental trening handler om å lyge til du faktisk tror på løgnen din; "Jeg er herlig!", ivrer coachen foran forsamlingen på Sentrum Scene i Oslo.

- Tenk over egenskapene dine som gjør at du kan bygge en god selvfølelse, det kan være at du er målbevisst, dyktig, omtenksom, snill, generøs, kreativ eller positiv, tipser Törnblom.

Hun er Sveriges fremste veileder innen personlig utvikling. Törnblom var selv rammet av spiseforstyrrelser og fortsatte med misbruk av alkohol, heroin og kokain. Rusmisbruket førte til kriminelle handlinger. Hun holdt i 1998 sin første forelesning om viktigheten av å ha god selvfølelse. Målet med å være foredragsholder er å gi mot, inspirasjon og samtidig vise at forandring er mulig.

Med sin egen metode, "bra-takk-hjelp", viser hun hvordan menneskets tankemønster og ubevisste reaksjoner påvirker det mennesket gjør og hva det oppnår.

Coachen mener at mental trening bør prioriteres i dagens skolesystem;

- Jeg synes ikke skolen forbereder en så mye til selve livet, det er vel og bra å lære matte, skriving, historie og geografi, men det snakkes for eksempel for lite om sorg. Vi må lære oss at død, kjærlighetssorg og knuste drømmer er en del av livet, sier Törnblom.

Hun mener at dagens samfunn er mye tøffere enn miljøet man levde i for 50-60 år siden.

- Før fant mennesker mental trening gjennom tro og religion, i dag lever vi i tøffere miljø, konkurransen er hard og man skal være smart og pen og perfekt på samme tid - jo flere man treffer, jo tøffere blir det. Tiden har endret seg, dermed må også fokuset endres, mener coachen.

Heng med positive mennesker

Mange tror at kvinner lider mest under dårlig selvfølelse og lav selvtillit, men coachen avslører at dårlig selvfølelse ikke er typisk for kvinner, menn kjenner på akkurat det samme. Kvinner får derimot ofte prate mer med andre rundt seg om sine tanker og følelser, og det kan være mer akseptabelt å dele tankene med andre og vise at man er sårbar mens menn ikke får åpnet seg på samme måte tror coachen.

En felles tankegang som kvinner ofte sliter med, er derimot at man aldri blir helt fornøyd eller føler seg god nok med seg selv;

- Å ikke leve i nuet skaper stress og dårlig selvfølelse når du aldri føler deg god nok. Tanker som "bare det blir fredag snart", "snart er det ferie", "bare jeg klarer å gå ned 10 kilo", forhindrer dette. Du trener på å bedre din egen selvfølelse ved å ta ansvar for din egen del i alle situasjoner. Tenk at du gjør det du kan og stol på deg selv, tipser Törnblom.

Det handler også om å omgås positive mennesker og vinkle samtaleemner over på noe positivt da negativitet virkelig er med på å dra din egen selvfølelse ned.

- En positiv tilstand smitter og om du føler at du omgås negative personer, kan du for eksempel diskrè skifte samtaleemne til noe positivt. Synes du at miljøet du henger i, er destruktivt i lengden, skal du holde deg unna.

- Tør å feile

Dersom du opplever en hverdag hvor du får mye kritikk, eller om du føler at den ene negative kommentaren fra èn person overskygger alle de andre positive kommentarene til deg, mener Törnblom at nøkkelen ligger i å ikke ta kritikken personlig;

- For å lære deg å takle kritikk, er det viktig å skille på det du gjør og den personen du er. Ta kritikken som den er; konstruktiv.

Så hvordan lære seg å ta sjanser og tørre?

- Dersom du aldri gjør feil, kan du heller aldri utvikle deg, mener Törnblom Mia320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning