Lag frokost om kvelden

Spis frokost når kroppen er klar for mat, oppfordrer forfatter.

Publisert Oppdatert
Ikke få dårlig samvittighet hvis du ikke orker frokost om morningen.

- Det er mange som ikke er sultne med en gang de har stått opp, og det er helt naturlig ettersom vi ofte tvinger oss ut av dynene før vi egentlig er skikkelig uthvilte. Det er heller ikke noe galt eller farlig i å vente med å spise til man kjenner at kroppen er klar for å ta imot ny næring, sier Camilla Jensen, forfatter av boken Frokost som lanseres 27. april.

Men, prøv å få i deg noe;

- En frisk, flytende frokost i form av en næringsrik smoothie eller lassi (yogurtdrikk med frukt) av et eller annet slag kan være en god løsning hvis du ikke har så stor appetitt om morgenen, sier Camilla Jensen.

Frokost til lunsj

Etter at forfatteren opplevde suksess med middagsboka Bønner og Linser, har hun nå valgt å fokusere på frokostboka hvor hun gir tips og råd til de travle og til dem som har dårlig appetitt om morgenen. Hun serverer også gjerne smarte triks for å gjøre den vanlige frokosten litt sunnere sammen med flere oppskrifter på frokostmat; brød og annet bakverk, frokostblandinger, grøt, pannekaker, pålegg, smoothier, yoghurter, egg og omeletter, frukt og grønnsaker, varme og kalde drikker, og store helgefrokoster.

- Frokosten kan også gjerne bli til en lunsj. Det kan være misosuppen vi lager til frokost og heller en porsjon på termos for neste måltid, omeletten vi kan dele eller fruktsalaten med nøtter og frø, forteller Jensen.

Les også: Drikk deg grønn

Les også: Mellommåltider holder deg slank

Les også: 6 middager under 20 minutter- Når det gjelder kvalitet, tror jeg ikke på enkle løsninger. Jeg tror at vi må investere tid og oppmerksomhet for å skape verdier. Men tiden vi bruker på å lage en god frokost, behøver ikke være kostbare morgenminutter. Bruk litt av kvelden på å forberede neste dags gode start, oppfordrer forfatteren.

Dårlig morgenappetitt?

Vi får ofte høre at frokost er dagens viktigste måltid siden den setter i gang forbrenningen i kroppen. Men mangler du morgenapetitt er det ikke så enkelt å lange innpå en tradisjonell brødskivefrokost på morgenkvisten. Jensen mener derimot at en kopp te eller varmt sitronvann før maten kan ofte vekke lysten på noe å spise, men lister også opp andre, lette alternativer;

- Oppskåret, fersk frukt eller grønnsaker og nøtter, kanskje sammen med litt kokt ris, kan også virke mer fristende enn en tørr brødskive. Variasjon er også et godt stikkord når det gjelder matlyst. Generelt sett er det nok lurt å utvide forestillingen om hva en frokost kan være, sier forfatteren.

Kanskje har du lyst på noe varmt som en suppe, grøt, noen supersunne pannekaker, en omelett eller en salat, en hot grønnsaks-shot eller en egenkomponert frokostblanding med mandelmelk, yoghurt med favorittbær eller rett og slett rester fra gårsdagens middag? Faktisk spiser folk flest her på jorda nudler, bønner eller ris til frokost.

Andre frokosttips


  • En omelett med litt grønt oppi tar ikke lang tid å smelle sammen.
  • Har du lagt ned litt arbeid i løpet av helgen, har du en krukke super-musli eller granola stående som varer hele uken igjennom. Prøv deg fram med alternative melkevarianter.
  • Du kan lage hele frokosten flytende i form av en smoothie. I en flytende frokost kan du putte frukt eller grønt, noe fett i form av gode planteoljer eller nøtter, og kanskje en eggeplomme hvis den skal vare lenge. Ellers er det en fin anledning til å få i seg kosttilskuddet du bruker, oppi med det!
  • Husk samtidig på at det er viktig for oss å tygge, så det er lurt å begrense seg til ett flytende måltid i døgnet.
  • Drikke til frokost er en smakssak. Du kan for eksempel starte dagen med en god te eller et glass varmt sitronvann for å få i gang appetitten.
Frokost220-- CamillaportrettIMG_9209.jpeg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning