Skremmende sykdom

Får du den, blir du aldri kvitt den.

Skremmende sykdom
Skremmende sykdom
Publisert Oppdatert
Synet er et av de viktigste verktøyene vi mennesker har, men vi er slettes ikke alltid flinke til å følge opp råd vi får i forbindelse med øyehelsen vår.

Optiker Ann Solfrid Iversen jobber hos øyelege Per Nordal. Hun forteller at det finnes flere øyesykdommer som kommer snikende, som er vanskelige å oppdage før det er for sent og som man i verste fall mister synet av.

Øyesykdommer vi ikke merker

- Grå stær kommer veldig gradvis. Av den grunn kan man ha utviklet denne sykdommen og for eksempel slite med nattesynet uten å være klar over årsaken. En operasjon vil gi snarlig forbedring av synet.

Les også: Vet du hva du putter i munnen?

Les også: Mystisk sykdom

Les også: Kaffe mot kreft


En annen sykdom, som også kommer uten tydelige tegn, er grønn stær. Denne sykdommen innebærer at nervetrådene i synsnerven blir gradvis skadet på grunn av høyt trykk i øyet.

- Grønn stær er en nokså "snikende" sykdom som i første omgang gir redusert sidesyn. Har du først fått sykdommen, blir du aldri kvitt den, sier hun.

Fordi det er sidesynet som først rammes er glaukom en "farligere" sykdom fordi den kan være der lenge uten at man er klar over det.

- Det antas at det er mange i dag som har det uten å vite det, sier Iversen.

Så ofte sjekker du

Vil du ta vare på øyehelsen din, bør du i første omgang starte med en synstest hos optiker.

- En optiker har et godt grunnlag for å vurdere øyets helse, og kan oppdage tidlige tegn på kjente øyesykdommer som grå stær, forkalkning, grønn stær og øyekomplikasjoner i forbindelse med diabetes, sier Iversen.

Optikere kan i dag henvise direkte til øyelege om de finner mistenkelig funn på overnevnte sykdommer. Når det kommer til hvor ofte man må sjekke synet sier Iversen at dette kommer an på alder, helse og familiehistorikk.

- Er man ung uten kjente øyesykdommer i familien kan det være nok å gå hvert tredje år til optiker. Har man derimot familiehistorikk med opphopning av øyesykdommer som grønn stær eller forkalkning, bør man gå jevnlig til øyelegen.

Hun anbefaler også alle med enkelte andre kroppslige sykdommer, som sukkersyke og forhøyet blodtrykk, å gå til øyelegen med jevne mellomrom. Disse sykdommene kan nemlig gi endringer på øyebunnen og bør sjekkes opp hver sjette måned.

ye220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning