Mat på trening?

Dette hjelper deg å få mer ut av treningen!

Publisert Oppdatert

Saken er skrevet av Treningsmagasinet.noInntak av væske og karbohydrater underveis på trening og i konkurranse er viktig for å prestere optimalt.

Tenk over

Det er viktig å ha fylt opp lagrene før trening men også under aktivitet kan det være nødvendig å fylle på med energi og væske.

Det er forskjell på intensitet og varighet av øktene dine, men en tommelfingerregel er at du:

1. Alltid bør ha med vannflaske på trening.

2. Drikker på alle økter, begynn allerede etter 15 minutter.

3. På økter under en time er det ok med vann.

4. På økter som er lengre enn en time og er av en viss intensitet, bør du spise/drikke noe med karbohydrater for å tilføre musklene ekstra energi.

Spis dette

Les også: Hold deg treningsmotivert

Les også: Gjør du dette helt feil?På trening, enten det er en langtur med rolig intensitet eller intervaller med høyere intensitet, kan utmattelse og tretthet utsettes dersom du sparer på glykogenlagrene i muskulaturen ved å innta karbohydrater underveis i økta. Glykogenlagrene er karbohydratlagrene i muskler og lever. De inneholder nok energi til trening på medium intensitet i 60-90 minutter. Tomme glykogenlagre vil føre til nedsatt prestasjon. Inntak av karbohydrater underveis i økta gjør at du unngår tomme glykogenlagre og kan holde intensiteten oppe under hele økta.

På disse øktene kan du drikke svak saft eller sportsdrikk, eller du kan spise noe i tillegg til å drikke vann. For eksempel spise en brødskive med syltetøy/prim/honning, en banan, energibar eller rosiner. Felles for disse er at de inneholder karbohydrater som tas raskt opp i tarmen, og musklene vil dermed få rask tilgang på energien.

Vann er bra, men¿

En tommelfingerregel er å drikke 0,7 liter væske per time med aktivitet i normalt temperert klima. Når det er varmere, har du et høyere væskebehov, det gjelder også ved trening i høyden.

Les også: Den beste treningsmusikken

Les også: Slik får du bikiniformen

Les også: Trygt og lett i toppformI utgangspunktet er vann den beste tørstedrikken. Det er imidlertid ikke ideelt å innta vann alene for å erstatte et stort væsketap, slik som når en skal løpe langt. I tillegg til vann bør det da også inntas litt salter og karbohydrat, for eksempel gjennom sportsdrikke. Dette fører til at væskeopptaket går raskere.

Saken er skrevet av Treningsmagasinet.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen