Kreativt på barnerommet

Slik får du et barnerom som både du og barnet blir fornøyd med!

Kreativt på barnerommet
Kreativt på barnerommet
Publisert Oppdatert
Et barnerom krever litt mer enn bare en flott design og fine leker. Med høyt tempo og masse leker blir det fort kaotisk på rommet, som også skal fungere som et avslappende soverom for barnet. Her får du tipsene om hvordan du skaper et barnerom som tar hensyn til alle behov.

- Tenk praktisk og morsomt på samme tid, oppfordrer Lise Kristensen, Interior Manager hos Polhem PR.

Inkluder barna

Kreative tips

Skap unike og personlige elementer på barnerommet som både voksen og barn har glede av å lage. Disse ideene er både morsomme å lage og snille mot lommeboken.
  • Mal et familietre på veggen, hvor dere henger rammer med bilder av de forskjellige familiemedlemmene på grenene. Fyll på etter hvert som familien eventuelt vokser.

  • Etter hvert som barna vokser ut av klærne (og du blir lei av dine) kan man lage et lappeteppe av de gamle klærne. Dette er et morsomt, kreativt prosjekt, som skaper fellesskap i familien. Istedenfor å kaste den gamle yndlingskjolen, kan man skape litt nostalgisk glede ved å se den i teppet man brer over seg eller henger på veggen.

  • Snekre småmøbler av gamle plankerester fra kjelleren eller drivved dere har funnet på stranda. Skjell dere samlet i sommerferien blir fin dekor til lysestaker og bilderammer.Et barnerom bør speile at det er barn som hører hjemme der. Selv om du selv er mest glad i hvitt og beige er det ikke sikkert at det er disse fargene du bør velge til barnerommet. Det handler om å spille på lag med barna, og la de få mulighet til å påvirke hvordan rommet skal være.

- Det er alltid viktig å la barna føle at de har noe å si og at de blir hørt. Barna vil ha stor glede i å bli involvert. Et tips er å velge ut tapeter, stoffer, farger og møbler som en selv føler kan fungere, og som man har råd til, så kan man la barna få velge ut fra dette. Da føler de at de får velge selv, og få ta del i prosjektet, mens man selv har kontrollen, forteller Kristensen.

Ryddig moro

Et av de største problemene når det gjelder barnerom er å holde det ryddig. Med aktivitet hele dagen blir det naturlig nok kaotisk. Men ryddingen trenger ikke å være forbundet med noe negativt. Inkluder barna og gjør det til en hyggelig aktivitet, anbefaler Kristensen.

- Det er viktig å tenke på praktiske løsninger som gjør det lett å rydde. Gjerne så det blir enkelt og morsomt for barna å rydde selv.

Med mye oppbevaringsplass som bokser i hyllene, skuffer under sengen og sorteringselementer i skapene, ligger det godt til rette for at det skal kunne holdes ryddig på rommet. Bokser i forskjellige farger gjør det ekstra dekorativt, og kan være et fint verktøy for å få barna med i ryddingen.

- Sorter for eksempel forskjellige leker etter farger. Dukker i gul boks, lego i rød boks og biler i grønn boks. Det gjør ryddingen morsommere for barna. En annen idé er å lime bilder av forskjellige dyr på boksene, så kan barna bestemme seg for hvilke dyr som skal ha hvilke leker. Mens barna ikke bruker lekene kan dyrene leke med dem i stedet, forklarer Kristensen.

En rolig oase

I tillegg til å stimulere til lek og aktivitet skal også et barnerom skape en trygg og rolig stemning til natten.

- Gode ryddemuligheter er også viktig i forhold til sovestunden, slik at lek og aktivitet blir lagt bort for natten. Farger har også stor innvirkning på sinn og humør, og grønt kan være en fin farge til barnerommet, fordi den både kan skape ro om kvelden og være morsom om dagen, anbefaler Kristensen.

Bruk gjerne også andre midler for å skape ro og intimitet på rommet, når leggetiden kommer.

- Bruk en tynn gardin eller et stoffstykke hengene fra taket. Trekk det opp eller fest det i taket om dagen, og slipp det ned om kvelden. Det skaper trygghet og hygge i sengen, og hjelper til med å stenge lekeatmosfæren ute.

Rimelig forandring

Etter hvert som barna vokser vil også behovene deres forandre seg. Det kan bli dyrt hvis man ikke er bevisst på hvordan man velger å gjøre om. Her er Kristensens tips for hvordan du oppdaterer barnerommet uten at det går hardt ut over budsjettet.
  • Mal en dør eller en vegg med magnet- og tavlemaling. Da kan denne veggen stadig vekk forandres på, og barna kan være kreative, uten at den får "varige mên".
  • Mal gjerne rommet i flere farger, slik at det ikke kun blir yndlingsfargen det ene året som gjelder. Eventuelt kan dere male rommet i en nøytral farge, og gjøre rommet fargerikt ved hjelp av puter, oppbevaringsbokser og bilder. Dette kan man lett bytte ut, uten at det blir altfor dyrt.
  • Unngå å tapetsere eller kjøpe store møbler med ikoner, idoler eller stiler som man vokser fra. Barn er igjennom mange faser, og det de likte før er plutselig kjempeteit året etter.ferd grnt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning