Kos er sunt

Derfor bør du ha det behagelig rundt deg i høst.

Kos
er sunt
Kos er sunt
Publisert Oppdatert
Høsten er her, og for mange kan den være en stor påkjenning. Noen takler værskiftet dårligere enn andre og ender opp i en middels til sterk depresjon.

Men, det er mulig du gjør det verre for deg selv enn det behøver å være.

Overdrevet

Psykolog Arnstein Mykletun mener nemlig at høstdepresjon ofte er sterkt overdrevet.

- Det er viktig å understreke at høstdepresjon trolig er oppskrytt. Det er ikke utenkelig at for mye fokus på dette kan øke problemet. Men for de som faktisk sliter med problemet, det er mulig å forebygge det, sier han.

Om du kjenner noen andre som er nedstemt, kan du hjelpe disse med å invitere på en spasertur i ny og ne. Regelmessig, lett fysisk aktivitet skal bidra positivt.

Les også: Sliter du med livsgleden?

Les også: Belastende vennskap

Les også: Musikk gjør deg lykkelig- Regelmessig søvn er heller ikke noen dårlig ide. Det er enkelte studier som tyder på at et variert og sunt kosthold kan være forebyggende, selv om det ikke er noe bestemt mat vi vet om.

Psykologen anbefaler at du gjør det behagelig rundt deg selv. Dersom du føler at du blir litt nedstemt om høsten på grunn av dårlig vær og mørke, kan du prøve å fokusere konstruktivt på situasjonen.

- Lag god stemning rundt deg med et par stearinlys og en god bok, for eksempel.

Symptoner

Er du nedstemt, merker tap av energi og er lite optimistisk om høsten? Da kan det hende at du opplever snev av høstdepresjon. Mykletun sier at en liten ferie fra hverdagen kan hjelpe.

- Det er enkelte som synes at det er godt å legge en ferie til varme strøk i november, det kan nok ha noe for seg.

Tankegangen din spiller også en stor rolle;

- Det er mulig å innbille oss det utroligste, for eksempel at høsten vil føre til depresjon. For om det er noen sammenheng mellom høst og depresjon, er den i beste fall veldig svak, sier psykologen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning