Kom over fødselsangsten

Hvis du er redd for å føde, finnes det måter å forberede seg på. Jordmor Ingrid Randen gir deg gode råd.

Publisert Oppdatert
Mange kvinner gruer seg til fødselen, frykter det verste og er veldig redde på forhånd. Dette kan legge en stor demper på de ni månedene hvor man helst skal glede seg over å være gravid.

Pusteøvelser

Fødselsforberedelser er jordmor Ingrid Randens spesialfelt.

- Jeg var nylig jordmor for en førstegangsfødende, og jeg spurte henne om hun hadde gjort noe spesielt for å forberede seg til fødselen. Bortsett fra å lese bøker om fødsel, hadde hun tatt et bevisst valg: nemlig å IKKE lese alle fødselshistoriene på nettet. Hun fikk stort sett den fødselen hun ønsket seg, og var veldig fornøyd etterpå og stolt av seg selv. Når venninner og andre forteller sine negative fødselsopplevelser, bør du også beskytte deg. Det går fint an på en høflig måte å si at de må ta hensyn til deg som ikke har født ennå, mener Randen.

Det finnes flere måter man kan forberede seg på slik at fødselen blir lettere. Randen råder kvinner å drive med pusteøvelser på forhånd.

- Jeg hjelper ofte kvinner med pusteøvelser underveis i fødselen. Men driver man med pusteøvelser før fødselen, kommer det automatisk når fødselen starter. Jeg har utviklet en hjemmeforberedelse med blant annet pusteøvelser og en guiding i hvordan man kan lære seg å ta kontroll over egne følelser, forteller jordmoren.

Redsel og angst

Det er mange tanker en gravid går rundt med, og man kan virkelig dra seg selv ned på et ubehagelig angstnivå. Randen forteller at gravide ofte frykter å miste kontrollen over seg selv når de er i fødsel.

- Mange også er redde for smerten i seg selv, pluss hvordan de kan komme til å oppføre seg. Mye avhenger av tidligere erfaringer, og ubearbeidede opplevelser fra tidligere fødsler eller overgrep kan også gi frykt, forklarer hun.

Er du veldig redd for tiden, finnes det personer som du kan prate med og søke råd hos.

- Jordmødre i svangerskapsomsorgen kan svare på mange av spørsmålene gravide engster seg for før fødselen. De fleste sykehus har poliklinikker for gravide, hvor man også kan få time på grunn av fødselsangst. En omvisning på fødeavdelingen kan også for mange være lurt å gjøre, råder Randen.Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning