Holdbarhet på mat

Ikke farlig å spise yoghurt eller salami som har gått ut på dato

Holder i lang tid etter utløpsdatoen.

LANG HOLDBARHET: Spekemat, egg og syrnede meieriprodukter holder seg gode også etter at holdbarhetsdatoen er forbi.
LANG HOLDBARHET: Spekemat, egg og syrnede meieriprodukter holder seg gode også etter at holdbarhetsdatoen er forbi. Foto: FOTO: Produsentene
Publisert Oppdatert

Hver dag kastes en mengde mat. I følge Forskning.no er det snakk om så mye som 25% av alt som produseres og omsettes.

Og det er ikke bare negativt for miljøet, eller koster deg mange unødvendige kroner, det er også helt unødvendig. For mye av maten holder god kvalitet langt utover datoen som er stemplet på pakningen.

- Det er viktig å skille mellom holdbarhetsmerkingen Siste forbruksdag og Best før. Matvarer med "best før"-dato - kan man som hovedregel alltid spise og drikke etter utløpsdatoen. Selv om disse produktene vil kunne endre for eksempel smak, konsistens og farge etter overgått dato, vil man aldri bli syk av å spise denne type produkter, forteller Helga Næs, Forskningssjef for Trygg og Holdbar Mat ved Matforskningsinstituttet.

Egg holder i månedsvis

Vond lukt av kyllingen?

Det er vanlig å pakke ferske kjøttvarer i en såkalt kontrollert atmosfære for å forlenge holdbarhetstiden. Det er særlig tilstedeværelsen av CO2 du vil kunne merke som en litt ubehagelig lukt når du åpner en slik pakke, mens det for vakuumpakkede varer (for eksempel plastemballerte biffer) vil kunne være lukt av rått, syrlig kjøtt.

Felles for begge tilfellene er at lukten skal forsvinne umiddelbart. Hvis du sliter med markert lukt i lang tid etter at pakken er åpnet, og det fremdeles lukter tydelig og skarpt av selve kjøttet, kan varen være sur eller bedervet.

Kilde: Matportalen.no

Typiske eksempler på denne type produkter er tørrvarer, hermetikk og andre langtidslagrede varer. Men også varer du finner i kjøledisken kan ha lenger holdbarhet enn datostemplingen. Egg kanskje er det mest kjente eksempelet.

- Egg har flere måneders holdbarhet. Holdbarhetsdato for egg er bestemt av EU og Norge må følge dette regelverket, forklarer Næs.

Andre eksempler på matvarer som kan spises også etter at holdbarhetsdatoen er nådd er spekemat og syrnede meieriprodukter, som for eksempel yoghurt og syrnet melk.

- Syrnede produkter inneholder ofte melkesyrebakterier som ved deres produksjon av melkesyre er med på å konservere produktet. Også vanlig melk holder seg noen dager utover holdbarhetsdatoen hvis den oppbevares kaldt. Spekemat har lavt vanninnhold og er tilsatt en del salt - dette er også med på å øke holdbarheten, sier Næs.

Kjøttdeig har dårligere holdbarhet enn biff

Ferskt kjøtt og fersk fisk regnes som lett bedervelig, og bør som hovedregel spises før utløpsdatoen. Dette fordi bakterieveksten i disse produktene er høy, og bakteriene kan være skadelige.

- Noen produkter er mer lett bedervelige enn andre - for eksempel kjøttdeig og ferske kyllingprodukter. Dette bør man spise før utløpsdato, mener Næs.

Trine Thorkildsen, Ernæringsfaglig ansvarlig i Opplysningskontoret for egg og kjøtt, forteller at holdbarheten vil variere med type produkt.

Holdbarhet på kjøtt og fisk

Fisk:

Holdbarheten varierer noe fra art til art og mellom sesonger. Laks, kveite og torsk trenger noen dager ekstra for å få den gode smaken, mens for eksempel sild og makrell ofte har kortere holdbarhet.

Fersk fisk i fiskedisken skal være blank og fin i skinnet. Hvis fisken har ligget en stund, blir den blass. Den skal også ha en god fast kvalitet.

Fersk fisk fra fiskedisken kan oppbevares i én til to dager i kjøleskap som holder 4 grader.

Vakuumpakket fisk - følg holdbarhetsdatoen.

Kjøtt:

Butikkpakket kjøtt fra betjent disk som biff, koteletter, kjøttdeig og rå kalkun og kylling holder i cirka 4 dager dersom det oppbevares i en pose eller skål med lokk.

Kjøttpålegg holder seg opptil 1 uke etter åpning.

Eggeretter, rå egg eller hardkokte egg holder seg i 2-3 dager i kjøleskap.

Vakuumpakket kjøtt - følg holdbarhetsdatoen.

Kilder: Godfisk.no, Matprat.no

- Men generelt kan vi si at kjøtt som er kvernet eller oppdelt i mindre biter har kortere holdbarhet enn større stykker. Dette fordi bakteriene befinner seg på overflaten av kjøttet. Kjøtt som er tilsatt konserveringsmidler vil ha lenger holdbarhet. Har du kjøpt industripakket kjøtt bør dette oppbevares uåpnet i originalemballasje for lengst holdbarhet, sier Thorkildsen.

For åpner du en pakke med kjøtt får produktet en vesentlig kortere holdbarhet enn hvis pakken er uåpnet.

- Kjøttpålegg er ofte pakket i såkalt modifisert atmosfære. Det betyr at det er tilsatt en gassblanding under pakkingen som delvis består av karbondioksid og nitrogen. Karbondioksid hemmer bakterievekst. Når pakningen åpnes vil pålegget utsettes for luft, og luft har ikke bakteriehemmende effekt, heller motsatt, forklarer Næs.

Kjøttpålegg holder bare en uke

Akkurat hvor lenge en pakke kjøttpålegg holder seg etter åpning avhenger av flere ting, temperaturen i kjøleskapet, hvor lang tid som er igjen til utløpsdatoen, samt hvor påpasselig man er med å ikke la pålegget ligge ute på bordet i romtemperatur for lenge.

- Ved riktig temperatur og håndtering vil nok i alle fall 4 dager etter åpning være greit, sier Nes.

Husk også på at transporten hjem fra butikk til hjem vil kunne påvirke holdbarheten. Legg alltid kjølevarer matvarer for seg, og få kalde og frosne varer inn i kjøleskap og fryser så raskt som mulig.

- Mange kjøleskap holder for høy temperatur, og dette vil selvfølgelig påvirke holdbarheten til matvarene. Ideelt sett bør temperaturen være +4 grader eller kaldere, sier Thorkildsen.

Er du i tvil om du bør kaste maten eller om den fortsatt kan spises bør du bruke sansene dine.

- Ta en kvalitetssjekk med å lukte og se på matvaren. En bør selvsagt ikke spise mat en tror er i faresonen, avslutter Thorkildsen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning