Test deg selv

Hvor gamle er ørene dine?

Denne enkle testen kan avsløre om du hører like godt som du burde.

HØRER DU?: Nysgjerrig på hvordan det står til med hørselen? Hører du like bra som alderen din tilsier at du burde? Ta denne testen og finn ut.
HØRER DU?: Nysgjerrig på hvordan det står til med hørselen? Hører du like bra som alderen din tilsier at du burde? Ta denne testen og finn ut. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com
Publisert Oppdatert

Nysgjerrig på hvordan det står til med hørselen? Hører du like bra som alderen din tilsier at du burde?

Mitchell Moffit og Gregory Brown fra asapSCIENCE har utviklet en test for å finne ut den egentlige "alderen" på ørene dine.

I løpet av de to døgnene testen har vært tilgjengelig på Youtube er den allerede sett av over tre millioner, og har gått som en farsott i diverse amerikanske medier.

Det påpekes at videoen må sees i 1080p (da trykker du på knappen for å "endre kvalitet" og scroller deg oppover) og at det må brukes øretelefoner.

Det understrekes også at 19,000 Hz frekvensen har blitt borte grunnet Youtube.

Så da er det bare til å trykke videoen igang for å finne ut hvordan det står til med hørselen din.

</p> </div>

- Unge kan få dårlig utslag

Audiograf Anne Moestue Eie er daglig leder i Høvik Hørsel. Hun forklarer til Kvinneguiden at denne testen vil nok kunne gi en viss indikasjon på hvordan det står til med hørselen. Hun har testen den både på seg selv og på sønnen som er snart 18.

- Vi fikk vel som forventet, min sønn skåret kanskje noe dårligere enn hva jeg hadde antatt, men det vil nok veldig mange unge gjøre.

Dette utdyper audiografen med at dette er på grunn av at unge utsetter seg for alt for mye støy (musikk m.m.) og vil derfor kanskje oppnå et resultat på "ørets alder" på over 50 år.

Hørselsnerven blir slitt med tiden

Grunnen til at det er vanskelig å høre høyfrekvente lyder når en blir eldre er ifølge Moestue Eide at hørselsnerven blir "slitt".

- Det er da diskanten som blir mest slitt, da den ligger ytterst i sneglehuset, derfor blir hårcellene mer ødelagt når lydbølgene kommer inn.

- Bassen som ligger innerst blir på en måte mer beskyttet, lydbølgene "flater" litt mer ut mot bassen.

Les også:

Slik fjerner du ørevoks

Dette er tegnene på at du har herpes på øyet

Huden ble ti år eldre på fire uker

For lite søvn påvirker hudhelsen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning