Hva skjer ved p-pilleslutt?

Det er helt vanlig at kroppen forandrer seg etter at du har sluttet. Lege forklarer.

Publisert Oppdatert
Har du gått på p-piller i mange år, merker du kanskje at kroppen har endret seg en del siden du startet. Hvilke endringer du merker er individuelt.

Dersom p-pillene har fungert godt og du har fått renere hud, mindre menssmerter eller stabilisert syklusen, er dette flott. Men, de fleste kvinner kommer til et punkt i livet hvor de ønsker å slutte fordi de vil ha barn, og en del blir lei av bivirkninger som pigmentflekker, vektoppgang, hodeverk eller lignende.

Det store spørsmålet er da; hva skjer med kroppen etter at du har sluttet på pillene?

Les også: Slutte på p-pillen?

Les også: Unngå voksenakne

Les også: Slik unngår du pigmentflekkerVi spurte lege Ole Erik Iversen ved Haukeland Sykehus.

- P-pilleslutt vil helt klart påvirke kroppen. Når man har gått på pillene i mange år, betyr dette at tilstanden til eggstokkene har vært i dvale, og ved en slutt våkner de opp igjen. Hormontilstanden i kroppen blir annerledes, dette er ofte noe man ikke merker med en gang. Som regel går det helt umerkbart til, sier Iversen til Kvinneguiden.

Han forteller at det er helt individuelt hvordan man reagerer, men vanlige reaksjoner er kraftige blødninger, gjerne i begynnelsen. Dette kan vare i alt fra en uke til flere måneder.

- Det er større risiko for uregelmessige og store blødninger, men det varer som regel bare i en periode og det er helt ufarlig, sier legen.

Returnerer problemene?

Hvis du begynte på pillen på grunn av urenheter og kviser i huden, er det ikke sikkert at disse problemene vil returnere.

- Hvis dette var hovedgrunnen til at du startet på pillen og du ser at det har fungert utmerket, vil du kanskje merke at du i begynnelsen vil få litt urenheter i huden igjen. Men, det kommer an på hvor lenge du har gått på pillene og hvor mye huden din har fått stabilisert seg. Det er slettes ikke sikkert at dette vil bli et vedvarende problem, sier han.

- I dag finnes det mange gode hudprodukter som kan hjelpe deg å få renere hud og holde probleme unna, jeg anbefaler da spesielt a-vitaminsyrepreparater og glycolsyreprodukter for å forebygge og pleie huden, sier Iversen.

Har du slitt med store menstrasjonssmerter, finnes det reseptfrie produkter på apoteket som du kan ta forebyggende før du får mensen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen