Hold styr på kjøleskapet

Et rent kjøleskap er ikke det eneste du må passe på.

Hold styr på kjøleskapet
Hold styr på kjøleskapet
Publisert Oppdatert
Det er viktig å holde kjøleskapet rent og ryddig, men ifølge Margrethe Wold fra Mattilsynet er ikke dette det eneste du må tenke på. Jo mer mat du har i kjøleskapet, jo større er risikoen for at temperaturen stiger og at maten inni blir ødelagt.

- Like viktig som å vaske det er det å sjekke hvilken temperatur det er i kjøleskapet. Det er vanskelig å si hvor ofte man bør vaske et kjøleskap fordi det avhenger av hvor mye man bruker det. Søler man for eksempel melk i kjøleskapet, vil det kunne gi sur lukt dersom man ikke får vasket og fjernet melkerestene ganske raskt, forteller Wold.

Pass på denne maten

Noen matvarer tar til seg bakterier lettere enn andre, og her er det viktig at du passer på temperaturen.

Les også: Digge juledrinker

Les også: 5 smarte kjøkkentips

Les også: Ikke bare bær


- Det er noen matvarer det lettere vil kunne oppstå vekst av bakterier på. Det er de lett bedervelige matvarene, som for eksempel melk, ferskt kjøtt, fersk fisk og tilberedte matvarer som inneholder disse ingrediensene, sier Wold.

Noen områder i kjøleskapet har sprekker og kanskje til og med skader som gjør at vann kommer til. Disse områdene bør holdes rent.

- På områder der det er sprekker vil risikoen for bakterievekst være større enn der det er hele, tørre overflater.

Tilgangen på luft har også betydning og noen bakterier trives best der det er lite oksygen, hos andre vil lite oksygen hemme veksten.

Riktig temperatur

Temperaturen i kjøleskapet bør alltid være fire grader eller lavere. Et fullt kjøleskap gir mindre luftgjennomstrømning, og temperaturen kan lett bli for høy. For å ha god kontroll på temperaturen er det lurt å plassere et lett synlig termometer inne i skapet. I tillegg er det viktig å holde god orden og plassere lett bedervelige matvarer nederst i skapet, da det gjerne er den kaldeste delen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning