Helse i koppen

Dersom du vil booste helsen din, kan du starte med noe så enkelt som å drikke grønn te hver dag til frokost og lunsj!

Publisert Oppdatert
Å drikke grønn te gir deg flere helsemessige fordeler. Teen inneholder flere antioksidanter, og forskning viser at dersom du drikker en kopp per dag i et helt år, kan dette føre til at du mister rundt 2,5 kilo!

Klinisk bevist

Dette bør ikke være overraskende siden te inneholder dietturter. Men ikke tilsett sukker eller honning, da dette selvsagt vil virke mot sin hensikt. Dersom du trenger søtsmak i teen, forsøke å bruke kunstig søtning

Kineserne har visst om helsefordelene ved grønn te i evigheter, og de har brukt teen til å behandle alt fra hodepine til depresjon. I boken "Green Tea: The Natural Secret for a Healthier Life" forteller Nadine Taylor at grønn te har blitt brukt som medisin i minst 4000 år. I dag viser forskning i Asia og i Vesten at grønn te har flere helsemessige fordeler. For eksempel i 1994, da The National Cancer Institute publiserte resultatene av en studie som indikerte at å drikke grønn te reduserte kreftfaren hos kinesiske menn og kvinner med cirka 60 prosent.

Forskere ved University of Purdue konkluderte nylig med at et ekstrakt i grønn te minsker veksten av kreftceller. Det finnes også forskning som indikerer at å drikke grønn te senker kolesterolnivået samtidig som teen forbedrer det gode kolesterolet (HDL) sammenlignet med dårlig kolesterol (LDL).

Her er noen få medisinske tilstander som grønn te kan hjelpe mot:

 • Kreft
 • Høyt kolesterol
 • Kardiovaskulære sykdommer
 • Infeksjoner
 • Dårlig immunforsvar

  Hva gjør grønn te så spesiell?

  Hemmeligheten til grønn te ligger i at den er rik på det såkalte catechin polyphenols-stoffet og spesielt epigallocatechin (EGCG). EGCG er en kraftig antioksidant, og ved siden av å minske veksten av kreftceller, dreper det kreftceller uten å skade sunt vev. Det har også vært effektivt for å senke LDL-kolesterolnivåene og minske risikoen for blodpropp, som er den fremste årsaken til hjerteinfart og slag.

  Det blir gjort sammenligninger mellom effekten av å drikke grønn te og "Det franske paradoks". I flere år har forskere puslet med at selv om franskmennene spiser mye fet mat, har franskmennene færre tilfeller av hjertesykdommer enn amerikanerne. Svaret har vist seg å være rødvin som inneholder stoffene resveratrol, et stoff som begrenser negative effekter av å røyke og spise fet mat.

  I 1997 viste en studie at EGCG er virker dobbelt så godt som reseveratrol, noe som kan forklare hvorfor hjertesykdommer blant japanske menn er svært sjeldent selv om rundt 75 prosent av dem røyker.


Så hvorfor har ikke annen kinesisk te samme virkningen som grønn te? Grønn, svart te kommer begge fra Camellia sinensis-planten. Det som skiller grønn te fra de andre, er hvordan teen blir laget. Bladene til grønn te blir dampet, noe som forhindrer EGCG-stoffet fra å dampe bort.

Andre fordeler

American Journal of Clinical Nutrition publiserte resultatene av en studie ved University of Geneva i Sveits. Forskerne fant ut at menn som fikk en kombinasjon av koffein og grønn te-ekstrakt, forbrente flere kalorier sammenlignet ved de som ble gitt koffein eller en placebo.

Grønn te kan til og med hjelpe å forebygge tannråte. Akkurat som når teen ødelegger bakterier, kan det også hjelpe mot matforgiftning, og det kan også drepe bakteriene som skaper plakk og belegg på tennene. Samtidig har alt fra hudprodukter til deodoranter og kremer med grønn te kommet på markedet.

Skadelige effekter

I dag er det kun en negativ effekt som er blitt rapportert av å drikke grønn te. Siden teen inneholder koffein, kan man risikere søvnløshet om natten. Likevel inneholder grønn te mindre koffein enn kaffe, noe som gjør teen til en god erstatning.Kilde: about.com, healthworld online

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning