Ha en sunn påske

En sunn høytid får du med enkle grep.

Publisert Oppdatert
Klart man skal kose seg med god mat og snacks i påsken, det er jo søte og fristende tradisjoner knyttet til høytiden. Men, for de som slanker seg eller ønsker å leve sunt, kan det fort bli et mareritt.

Noen enkle matvettregler hjelper deg å finne frem!

Selv om vi innbiller oss at "alle andre" skal til fjells og stå på ski, spille spill og lese påskekrim, viser tall fra Statistisk sentralbyrå at slik er det ikke. Kun 1 av 10 nordmenn pakker sammen sine moderne liv, til fordel for utedoen i fjellheimen.

Les også: Godishandling på nett

Les også: Lag frokost om kvelden

Les også: Vårmat for vekttapLikevel er det visse påsketradisjoner som blir holdt i hevd, blant annet de tre k´er: klister, Kvikk Lunsj og kakao.

Søtsaktradisjonen står veldig sterkt. Så sterkt at vi bruker millioner av norske kroner på dette hver påske. I tillegg besøker påskeharen butikkene flere uker i forveien og fyller opp hyllene med fristelser til noen og enhver. En berømt tursjokolade troner høyt på salgslistene, og 25 prosent av årsproduksjonen går med i løpet av påsken.

Ta med proteinbar

- Man skal være forsiktig med å rokke ved folks påsketradisjoner, men med noen enkle grep kan man ha en sunn påsketid, både i byen og til fjells, forteller produktsjef i Axellus, Ellen Lute.

Hun er opptatt av at man skal kunne kose seg, men uten at man behøver å velte seg i påskemarsipan.

- Det er viktig å ha et jevnt blodsukker i skiløypa, for å holde et stabilt energinivå og ikke bli sliten. I anorakken kan du for eksempel ha nøtter eller en proteinbar, som innholder vitaminer og mineraler du trenger på turen. Det er et måltid som er enkelt å frakte med seg, sier hun.

Eksotisk matpakke

Skal du på en lengre tur, kan du for eksempel også smøre en tradisjonsrik norsk matpakke, med et eksotisk innhold. Lute tipser om følgende:
 • Lag wraps av grove lefser.
 • Eller bruk grovt pitabrød og fyll det med ruccola, kalkun, kylling og tomater.
 • Pesto er en sunn smaksforsterker som krydrer skituren.
 • Ha proteinbaren til dessert eller ta med deg en påskeappelsin.
 • Sunt påskeegg

  Du kan også lage et sunnere påskeegg. Det gir deg ikke nødvendigvis færre kalorier, men bidrar med verdifulle antioksidanter, sunt fett og vitaminer som er bra for kroppen.

  - Du kan gjøre påskeegget sunnere ved å fylle det med mørk sjokolade, nøtter og tørket frukt. Dette er varer du får kjøpt i dagligvarebutikkene i fjellheimen, sier Lute og fortsetter;

  - Er du en byløve, har de mye å by på i helsekostbutikkene. Her finnes lakris, surt og søtt. Dette er fullverdig godis, men fritt for ingrediensene som kiosksnopet innholder.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning