Forbrenningen i høygir

Når brenner man egentlig maksimalt med kalorier?

Publisert Oppdatert

Saken er skrevet av Treningsmagasinet.noMange tror at trening før frokost skal være bra for fettforbrenningen. Studier viser derimot at treningen du gjør unna i morgentimene ikke nødvendigvis har noen ekstra virkning for mosjonisten. For de mer aktive utøverne kan derimot teorien ha noe for seg.

Ved relativt lav treningsintensitet bryter kroppen ned fett for å få energi. For å optimalisere denne fettnedbrytingen, velger noen å trene før frokost. Da er kroppen i en tilstand hvor tilgang til energi via karbohydratforbrenning er lav.

Gjelder ikke alle

Studier har vist at trening før frokost, etter en natts faste, kan fremme konvertering av energi fra fettlagrene og fettstoffer i blodet. Men mange forskningsstudier har tatt utgangspunkt i lange treningsøkter før frokost, og det er derfor tvilsomt at et slikt treningsregime passer til de fleste mosjonister.

Det er derfor vanskelig å si hvilken langsiktig effekt trening før frokost har for mosjonister, og hvilke mekanismer som ligger bak en mulig effekt. Likevel ser det ut til at en slik effekt er spesifikt til muskelfibre type I, og en langvarig treningsøkt med moderat intensitet før frokost kan fremme forbrenning av fettet inne i disse muskelcellene.

Høyere fettforbrenning

En kanadisk studie observerte hvilken akutt effekt trening hadde etter en overnatts faste, etterfulgt av frokost med enten lav eller høy glykemisk indeks har på kroppens evne til å forbrenne fett (Glykemisk indeks, GI, er et mål på matvarens effekt på blodsukkeret. Lav GI gir en langsom effekt mens høy GI fordøyes raskt og gir en rask blodsukkerstigning.). Studiens resultater viser at mengden av fett som ble konvertert til energi under submaksimal løping var betydelig høyere etter overnatts faste enn når forsøkspersonene først inntok et måltid og deretter løp på mølla.

Total forbruk av energi var uendret mellom alle fire testene, noe som bekrefter at forholdet mellom forbrenning av fett og karbohydrater endret seg avhengig av hvilken metode (trening før eller etter frokost) som ble benyttet. Den totale mengden av oksidert fett under trening, og to timer etter trening eller måltid, var også høyere når løping ble gjennomført før måltid, uavhengig av måltidens glykemisk indeks. Basert på denne studien, kan det se ut som trening før frokost kan fremme fettforbrenning, men det er ikke mulig å si noe om langvarig effekt av trening etter faste, siden denne studien kun undersøkte en enkel treningsøkt.

Reduksjon av fettet i musklene

En studie fra 2005 sammenlignet effekten av trening etter en overnatts faste, og trening etter et måltid med 150 gram karbohydrater. Studiet gikk ut på å måle fettinnhold som finnes inne i muskelcellen, før, umiddelbart etter og fire timer etter en treningsøkt.

Trening etter faste ledet til en betydelig reduksjon av fett i type I-muskelfibrene.

Konklusjonen fra dette studiet er at nedbryting av intracellulært fett i hovedsak skjer i type I-muskelfibrene under langvarig submaksimal trening (trening med en intensitet under maksimal, her 75 prosent av maksimal oksygenopptak) etter en overnatts faste, og at et karbohydratrikt måltid kan hemme fettoksidering av fett i disse muskelfibrene ved moderat trening på to timer.

Les mer om studiene på Treningsmagasinet.no!

Brenne-fett220
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning