Flere barn på 1-2-3!

Flere og flere gravide bærer på flere enn ett barn, og antall tvillingfødsler øker stadig. Noen er mer disponert for tvillinggraviditeter enn andre, sjekk om du er i «fare»sonen!

Publisert Oppdatert
Sannsynligheten for en tvillingfødsel avhenger av flere ting. Sjansen for å få toeggede tvillinger er større hos noen folkeslag enn andre. På verdensbasis er 1,2 % av fødslene tvillingfødsler, men hos Yorubaene i vest-Afrika er tallet 6 %, og blant et lite folkeslag i Brasil er tallet oppe i hele 10 %. I vestlige land der prøverørsbefruktning blir mer og mer vanlig øker også tallene mer enn for gjennomsnittet i verden, i 2001 var mer enn 3 % av alle fødsler i USA tvillingfødsler.

En- eller toeggede?

Toeggede tvillinger er som vanlige søsken, bare at de har ligget i samme livmor. De ligger i hver sin fostersekk og har hver sin navlesnor. Som alle andre søsken kan toeggede tvillinger likne hverandre, men de kan også være ulike. Foreldre der den ene parten er hvit og den andre farget har til og med opplevd å få en hvit og en farget tvilling. Toeggede tvillinger kan være av forskjellig eller av samme kjønn.

Å få toeggede tvillinger er arvelig, men det er bare morens arvestoffer som spiller inn. Faren har ingen innflytelse på hvorvidt det blir ett eller to barn, da det til syvende og sist er moren som «leverer» to egg til sædcellene.

Der sjansen for å få toeggede tvillinger synes å la seg avgjøre av ytre faktorer kan vi ikke gjøre noe fra eller til når det gjelder eneggede tvillinger. 1 av 250 fødsler resulterer i eneggede tvillinger, og dette tallet er nokså konstant verden over, noe som understreker teorien om at det hele dreier seg om tilfeldigheter.

Eneggede tvillinger oppstår når ett befruktet egg deles i to separate embryoer. Disse embryoene utvikler seg til å bli fostre, og de deler livmor. Jo tidligere denne delingen skjer, jo mindre vil tvillingene dele av hinner og morkake. Ved siamesiske tvillinger skjer denne delingen sent, etter 13. dag av befruktningen. Årsaken til at egget i utgangspunktet deles er ukjent. Man sier at eneggede tvillinger alltid er av samme kjønn, men i ekstremt sjeldne tilfeller har det hendt at eneggede tvillinger har blitt født med forskjellig kjønn. Det dreier seg imidlertid bare om 3 dokumenterte tilfeller verden over, og for at det skal skje må barnet ha kromosomfeil. I disse tilfellene er de eneggede tvillingene ikke identiske, selv om de kommer fra samme egg.

Tvillinggravid?

Lurer du på om du bærer på to små? Det er flere faktorer som spiller inn, og som kan øke sjansen. I tillegg er det noen tegn man kan se etter, om man har mistanke.

Sannsynligheten for å få tvillinger øker hvis:

-Dere har hyppig sex.
-Moren er over 35 år og har født (flere ganger) før.
-Moren er høyere eller tyngre enn gjennomsnittet.
-Moren har afrikanske aner.
-Moren har tvillinger i familien, spesielt om hun tidligere selv har født tvillinger

Tegn å se etter

Du er veldig trøtt, og er ekstremt kvalm.

Har du født før, og kjenner merkbart forskjell på formen, så kan det være lurt å få en lege til å sjekke om du bærer på en eller to. Andre graviditetssymptomer forsterkes også ofte, som større hormonsvingninger, ekstra ømme bryster, mer sulten enn ved et «enlings»svangerskap osv.

Du går opp i vekt raskt.

Tvillingbærende gravide går raskere opp i vekt i starten av svangerskapet enn de som bærer på ett barn. Hvis du spiser sunt og allikevel går mye opp i vekt kan dette være et tegn på at det er to som nærer av deg.

Du får beskjed om at livmoren er stor.

Skal livmoren ha plass til to, så blir den automatisk større. En livmor som bærer på ett barn vil i snitt bli 38-40 centimeter. En livmor som skal bære to kan bli rundt 50 centimeter.

Til syvende og sist er det bare ultralyd som kan bekrefte eller avkrefte om du bærer på ett eller flere barn. Om du ikke vil vente til du blir innkalt kan du gå til en privat ultralyd, en lege kan som regel klare å se om det er ett eller to barn lenge før uke 18.

Foto: dreamstime.com

Kilde: wikipedia

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning