Derfor spiser du deg tykk

Det er lett å la seg lure av sulten. Les hvor lang tid det tar før du blir mett.

Derfor spiser du deg tykk
Derfor spiser du deg tykk
Publisert Oppdatert
- Det tar 20 minutter før man føler seg mett og det er mulig å spise ganske mye på 20 minutter, forteller Ernæringsfysiolog og kvinnen bak Somebody.no, Camilla Andersen.

Og det er nettopp derfor det er smart å spise sakte, forsyne seg med én porsjon og ikke spise mer bare fordi det smaker godt.

Les også: Frossenpizza lurer oss

Les også: Ned i vekt med øl

Les også: En munnfull for mye?- Størrelsen på tallerken kan også være avgjørende. "Magen blir mett før øynene", er det noe som heter. Det handler om å bestemme seg for å ikke spise mer enn du trenger, og minne deg selv på hvorfor det er dumt å spise for mye når du fristes til å ta en runde til. Du er sjefen i livet ditt, oppfordrer Andersen.

Kunnskapsløs sjokolade-fråtsing

Ernæringsfysiologen er kritisk til blant annet reklamen fra Freia og deres slagord "Tankefri knasking" som hun kaller for 'sommerens beste fedmekampanje'. Begrunnelsen er blant annet at hvis det er noe samfunnet ikke trenger, så er det en oppfordring om å stappe i seg uten å tenke seg om.

Bryt dårlige vaner

  • Bli bevisst på dine dårligste spisevaner.

  • Det å vite at en sjokolademuffins inneholder 450 kcal, som er ca. 1/4 av dagsbehovet, gjør at du kan ta et bevisst valg om å spise den eller ikke. Når du ikke vet hva den inneholder, vet du sannsynligvis at det ikke er spesielt "sunt", men du vet kanskje ikke hvor mange kcal. den faktisk bidrar med.

  • Du kan enten bestemme deg for å redusere mengde eller hyppighet av den matvaren som inngår i den dårlige vanen, eller du kan kutte den ut hvis du føler det er bedre.

  • Minn deg selv på fordelene ved å ikke la uvanene styre deg.

  • Kutt ut hverdagskosen - for mange vil det være nok. Den lille ekstra kosen vi unner oss daglig kan utgjøre ganske mange kcal. Det er dessuten ikke kos lenger når man unner seg det hele tiden. Spar kosen til lørdag og andre spesielle anledninger.

  • Kilde: Camilla Andersen
Somebody.no har Andersen samlet inn næringsinnholdet i alle norske matvarer og laget en kostholdskalkulator som gir deg kontroll over hva du spiser. Andersen har nå delt ut "Fedmekampanje-prisen" i ett år for å belyse hvordan samfunnet er preget av tilbud og holdninger som lett fører til overvekt og dessverre til sykdom.

- Jeg oppfatter Freias sommeraktivitet som en holdningskampanje. Den sier at det bare er å momse i vei uten å tenke seg om, mens vi tvert i mot trenger å vite hva vi putter i oss. Sjokolade er fantastisk, men ikke i store mengder. Jeg synes bruken av ordet "tankefri" oppfordrer til tankeløshet. Og ordet "knasking" assosieres ikke akkurat med måtehold. Det er veldig trist, uttaler hun.

Reklamekampanjen hun refererer til har blitt promotert tungt i sommer og posene det reklameres for inneholder cirka 700 kalorier. En tankevekker da et voksent menneske forbrenner cirka 2000 kalorier per døgn.

Tenk deg om

Hun mener at det er viktig å kose seg, men med måte. Man trenger ikke gi opp kosen, men man kan tilegne seg kunnskap om næringsinnhold i maten man spiser slik at man kan gjøre et bevisst valg om man skal spise noe eller ikke, eller hvor mye man skal spise.

- Jeg er opptatt av at man skal kunne spise alt man er glad i, men at man må lære seg å styre mengder og hyppighet. Begrens mengdene, ikke kostholdet, oppfordrer hun.

camilla220--

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning