Bør du gå?

Du elsker ham, men dere vil helt forskjellige ting. Slik finner du ut om du bør bli.

Bør du gå?
Bør du gå?
Publisert Oppdatert
Når man er forelsket er de små forskjellene sjarmerende og spennende. Men så går tiden, og de små tingene blir plutselig så store. Hva gjør man når kjærligheten er sterk, men ønskene framover er så altfor forskjellige? Hvis du vil gifte deg, men ikke han? Eller hvis han vil ha barn nå, mens du helst vil vente? Hvordan vet du om du bør bli i forholdet, eller om det er på tide å gå?

Mer enn kjærlighet

- Jeg tror at alle som har vært i et forhold og valgt å gå vil kjenne seg igjen i at "det plutselig var nok", eller i følelsen av at «Dette går ikke lenger. Dette var dråpen.». Det er som om vi har en innebygget strikk som ingen helt vet når ryker. Men på et eller annet tidspunkt vet man bare, mener familieterapeut Dora Thorhallsdottir ved Relasjonssenteret i Oslo.
Selv om man gjerne skulle ønske det, er ikke alltid kjærlighet nok. Det er mange andre elementer som også styrer om vi har det bra eller ikke. Og dine ønsker er det viktig å ta på alvor, selv om det skulle gjøre vondt å erkjenne dem.

- Ærlighet, mot deg selv først og fremst, er alltid den beste veien. Det å være tro mot deg selv er helt avgjørende for om du «holder ut» i et forhold hvor to personer vil helt forskjellige ting. Går du på akkord med deg selv vil forholde ryke, før eller senere, mener Thorhallsdottir.

Snakk sammen

Å ta opp tanker om at man ønsker noe annet enn partneren er vanskelig. Ofte ender man opp i den samme diskusjonen, og det blir mer krangling enn resultater. Vær bevisst på hvordan du ordlegger deg, råder familieterapeuten.

- For å nå fram til den andre føler jeg det er viktig å snakke et personlig språk. Begynn setningene dine med JEG istedenfor DU, MAN eller VI. Grunnen til dette er at de sistnevnte ordene ofte oppleves for den andre som om du snakker på vegne av universet. At det er du som har sannheten eller fasiten. Prøv også å sette ord på følelsene dine; «Jeg synes det er litt sårt at du ikke vil gifte deg, for det betyr så mye for meg.». Det hjelper deg kanskje ikke å få viljen din, men du vil få sagt tydelig i fra hvor du står, forklarer hun.

Og én ting hjelper i hvert fall ikke!

- Å mase eller gjenta meningen din ofte hjelper aldri! Da vipper det over til press, og det fører aldri noe bra med seg. Du vil jo unngå å måtte spørre deg selv resten av livet om han fridde fordi han ville det selv, eller fordi du ba han om det, sier Thorhallsdottir.

Til hvilken pris?

Så kommer man til det punktet hvor alle ord er sagt og det ikke er annet å gjøre enn å bestemme seg for hva man vil. Hvordan kan man vite om man bør satse eller kaste seg?

- Hvis du føler at du kan leve med avgjørelsen som blir tatt, uten at din integritet blir skadelidende eller at du føler at du ofrer deg, så er det håp! For eksempel; «Jeg valgte Mikkel selv om han ikke vil gifte seg, og det kan jeg leve med. Det er viktigere for meg å være sammen med Mikkel enn å bli gift.», forklarer Thorhallsdottir.

Men husk å være ærlig mot deg selv, anbefaler hun.

- Det handler om å spørre seg selv, og ikke den andre. Vil jeg dette? Kan jeg leve med denne avgjørelsen? Hvor stor pris er dette for meg å betale? Merker du at du går på akkord med deg selv, så har du svaret; Denne prisen er for høy for deg.

ny

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning