Bedre og sunnere sjokolade

Er det mulig?

Publisert Oppdatert
Er du en av dem som synes sjokolade er noe av det beste som finnes? Da har du muligens gode nyheter i vente. Nå viser det seg nemlig at selv de beste av dagens sjokolader kan bli enda bedre.

Les også: Herlig mørketid

Les også: Feel-good bøkene

Les også: Lavkarbosnacks!


Forskere har funnet ut at det finnes flere genfamilier som kan forbedre kakaotreet i seg selv, og kakaofruktene som bærer på bønnene. Dette innebærer at beskyttelsen mot sopp- og insektangrep kan styrkes, og at smaken kan utvikles mot nye høyder.

"Bakgrunnen er at kakaotreet Theobroma cacao, som lager de ypperste av kakaobønner, har fått sitt genom sekvensert", skriver nettstedet Forskning.no.

Genom er kort sagt hele den arvemessige informasjonene til en organisme som er kodet inne i organismens DNA.

Møter den økte etterspørselen
Funnene som nettopp ble publisert i tidskriftet Nature Genetics, åpner opp for at sjokolade kan perfeksjoneres. I tillegg kan industrien lettere svare på økt etterspørsel.

"Blant oppdagelsene er gener som påvirker produksjonen av antioksidanter, aromaer og flavonoider. Sistnevnte er et plantestoff som gjentatte ganger er blitt koblet til positive effekter på menneskets blodårer", skriver forskningsnettstedet.

Ved å gjøre forandringer på genene, er det mulig at man kan lage en sjokolade som er bedre på smak, og i tillegg sunnere.

Et frynsete rykte
Men de smakfulle gode nyhetene fører også med seg en skyggeside.

"Mens velstående forbrukere kan se fram til enda bedre smak, er situasjonen en annen for eksempelvis arbeidere på kakaoplantasjer. Kakaoindustrien har rett og slett et frynsete rykte, ikke uten grunn" skriver Forskning.no.

Videre skriver det at "et forhold er at bønder får dårlige priser og lite av avkastningen, et annet at barn arbeider på plantasjer. Det jobbes både nasjonalt og internasjonalt med flere initiativer, der man prøver å begrense barnearbeid, bedre arbeidsforholdene og lønninger".

Bærekraftig produksjon
Sjokoladeprodusentene møter et stadig sterkere krav om å benytte såkalt bærekraftig kakao. Eksempelvis har Nidar signert en avtale om sertifisert kakao, slik at all kakao i sjokoladen deres skal komme fra bærekraftig produksjon innen utgangen av 2015.

- Vi er opptatt av å bidra til gode arbeidsforhold for kakaobøndene, og har vært engasjert i forbedringsarbeid i kakaosektoren siden 2005. Overgangen til sertifisert kakao innebærer en betydelig opptrapping av dette engasjementet, forteller Inger Johanne Solhaug, administrerende direktør ved Nidar i en pressemelding.

Kilder: Forskning.no, Wikipedia.org, pressemelding fra The Pennsylvana State University, Nidar.no sjoko_hoyde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen