Forsiktig på nett

Du har sikkert lest om faren for at potensielle arbeidsgivere kan søke opp informasjon om deg på nettet. Selv om dette kan være ille nok, er det slett ikke sikkert at dette er det verste.

Publisert Oppdatert
Om du skulle finne bilder eller informasjon om deg selv på en nettside, er det lov til å si i fra til den som eier profilen eller nettsiden at du ønsker dette fjernet. Og du bør selvsagt være kritisk når du selv legger ut ting på nettet. Det er ikke sikkert at bestekompisen din synes at det er helt OK at du legger ut bilder fra en fuktig kveld eller blogger om ham/henne med fullt navn.

Ikke bruk navn

Du bør også være forsiktig med å legge ut bilder av små barn, selv om barna er dine egne. Dessverre finnes det mennesker der ute som kan utnytte bildene. Selv om du tror at du er anonym på nettet, så kan man kjenne igjen stedet der bildene er tatt eller finne ut hvor du og familien din bor ut fra det du skriver.

Om du likevel legger ut bilder på nettet, så unngå at de er merket med navn. Og annen, skiftlig informasjon kan gjøres mer anonym ved å bruke for eksempel forbokstavene i navnet eller å droppe bruk av navn.

Store barn

Spesielt bør man kanskje passe på større barn som bruker en del tid på nettet. De blogger, har MSN og profiler på flere steder. Det skal ikke mye til før informasjonen de legger ut kan identifisere dem.

Snakk med barna om farene som lurer. Styr gjerne unna de verste historiene, ettersom disse kan virke som eventyr og dermed gi oppfatningen av at dette ikke skjer i virkeligheten. Gi barna retningslinjer og gi dem muligheten til å spørre om de er i tvil om noe. Du bør også følge med på hva de gjør når de bruker internett. Å sette PC-en i et oppholdsrom er en grei måte å følge ekstra godt med på.

Pynt på sannheten

Om du er aktiv i diverse nettsamfunn eller forskjellige forum, så er det ingen som krever at du skal legge ut detaljert informasjon om deg selv. Det er lov til å utelate detaljer og pynte litt på sannheten. Du behøver slett ikke å fortelle at du kjører en sjelden, rød Volvo eller at du har en sjelden hunderase. Disse små detaljene kan være med på å avsløre din identitet og videre også identiteten til andre i familien eller omgangskretsen din.

Hysteri?

Det er likevel ingen grunn til å bli hysterisk. Faren for at noen følger med deg og vil skade deg og dine, er relativt liten. Men det kan være greit å være føre var i fremtiden. Du velger selv hvor mye du ønsker å fortelle om deg selv, men pass på at du ikke utleverer andre i samme slengen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning