Lego for jenter

Disse legofigurene skaper oppstandelse

Ser du hvorfor?

HELTINNER:  -Leker har en enorm påvirkningskraft når det kommer til å forme barnas syn på sin egen rolle i samfunnet, og jeg synes Legos utvalg burde vært mer jevnt fordelt mellom mannlige og kvinnelige karakterer, sier Weinstock til Kvinneguiden.
HELTINNER: -Leker har en enorm påvirkningskraft når det kommer til å forme barnas syn på sin egen rolle i samfunnet, og jeg synes Legos utvalg burde vært mer jevnt fordelt mellom mannlige og kvinnelige karakterer, sier Weinstock til Kvinneguiden. Foto: FOTO: Maia Weinstock / @20tauri
Publisert Oppdatert
ROSA: Lego Friends serien ble lansert i 2012 og retter seg primært mot jenter.
ROSA: Lego Friends serien ble lansert i 2012 og retter seg primært mot jenter.
I ARBEID: Weinstock har studert høyesterettsdommernes utseende og vaner for å skape så realistiske figurer som mulig.
I ARBEID: Weinstock har studert høyesterettsdommernes utseende og vaner for å skape så realistiske figurer som mulig. Foto: FOTO: Maia Weinstock / @20tauri

De ikoniske gule legofigurene har fått prøve en rekke ulike yrker med årene: Brannmann, ninja, snekker, vektløfter,- og nå også: Høyesterettsdommer. Skjønt det siste har fått en heller kjølig mottakelse hos Legoselskapet selv, -og skapt oppstandelse i sosiale medier.

Det hele begynte med at kunstner og journalist Maia Weinstock fikk lyst til å bygge en Legohyllest til noen av de tøffeste damene hun vet om: Amerikas første kvinnelige høyesterettsdommere.

-Mange legoleker fokuserer på kamper: politmenn som jager kriminelle og andre ”helter” som slåss mot ”skurker”. Derfor tenker jeg det ville vært smart å tilby morsomme sett med karakterer som bruker hjernen sin, sier Weinstock til Kvinneguiden.

For mens flesteparten av Legofigurene tidligere har vært menn, har jentene blitt henvist til den pastellfargede ”Lego Friends” serien, der venninnene Mia, Olivia og Andrea baker cupcakes, rir på ponni og går på shopping.

Gode rollemodeller

- Jeg ville feire alt kvinner har oppnådd innen lovgivningen, og motivere flere jenter og kvinner til å sikte mot høye stillinger, skriver Weinstock på hjemmesiden sin.
Til Kvinneguiden utdyper hun:

- Rollemodeller kan inspirere barn til å vurdere veier de ikke ellers hadde tenkt på. Dette gjelder særlig for jenter, som har færre rollemodeller å se opp til innen felt som jus og vitenskap. Med Legosettet mitt ville jeg feire innsatsen til de første kvinnelige høyesterettsdommerne, og samtidig skape en setting der barna kunne utforske rollelek.

Massiv respons

Weinstock gjorde nitid research, både av Høyesterettsbygningen og dommerne selv, helt ned til de sølvfargede koppene dommerne gjerne har med seg når de sitter i retten.

PIONERER: Sandra Day O’ Connor ble i 1981 den første kvinnen som ble utnevnt til dommer i amerikansk høyesterett. Siden har hun fått selskap av (fra venstre) Sonia Sotomayor, Ruth Bader Ginsburg og Elena Kagan.
PIONERER: Sandra Day O’ Connor ble i 1981 den første kvinnen som ble utnevnt til dommer i amerikansk høyesterett. Siden har hun fått selskap av (fra venstre) Sonia Sotomayor, Ruth Bader Ginsburg og Elena Kagan. Foto: FOTO: Steve Petteway
HYLLEST: Og her er damenes alter ego i Lego.
HYLLEST: Og her er damenes alter ego i Lego. Foto: FOTO: Maia Weinstock / @20tauri

Bildene av de ferdige figurene postet hun på Flickr og Facebook, og reaksjonen lot ikke vente på seg: De gulansiktede legodamene i svarte dommerkapper som leser bøker og hamrer ned ny lovgivning på laptopene sine ble likt og delt tusenvis av ganger. Weinstock selv forteller til Kvinneguiden at hun blir nedrent av meldinger fra folk som ville kjøpe figurene.

-Jeg har hørt fra foreldre som har lyst til å kjøpe fem utgaver til seg selv og barna til alle vennene. Mange kvinnelige advokater sier ”Alle kvinnelige advokater ville kjøpt et sett av disse. Og masse menn og, som synes disse damene er fabelaktige, utdypte hun i et intervju med Newsweek.

Lego selv var ikke like entusiastiske.

Slettet av Lego

Da Weinstock postet bildene på Lego Ideas, firmaets eget nettsted de brukerne kan laste opp ”nye, originale, kreative ideer til vurdering som fremtidige legoprodukter” ble samtlige av bildene hennes slettet av selskapet. Begrunnelsen? Lego aksepterer ikke figurforslag som inkluderer ”politikk, eller politiske symboler”  het det fra selskapet, som tidligere har solgt legopakker av Det Hvite Hus.

-Jeg synes definitivt det er en nedtur at Lego, som selger haugevis med leker som involverer våpen og vold, rygger unna muligheten til å til å oppmuntre jenter til å prøve seg innen jusens verden, skriver en skuffet Weinstock på Facebooksiden sin.

”Vi vil selv avgjøre hvorvidt et produktforslag rammes av disse standardene”, skriver selskapet.

Upolitisk

Til Kvinneguiden utdyper PR-ansvarlig i Lego, Helene Teichert:

- Lego Ideas er en produktlinje der vi inviterer våre Lego fans til å utvikle spennende modeller som andre fans også synes er spennende. Vi får et hav av modellideer via denne side, og for å sikre at disse er på linje med Lego-verdiene har vi utarbeidet noen retningslinjer som avgjør om et produkt blir tatt med i utvelgelsesprosessen eller ikke.

- Jeg har ærlig talt full forståelse for behovet for å ha en regel som det, sier Weinstock til den riksdekkende amerikanske radionettverket NPR, men understreker at poenget hennes nettopp var at prosjektet ikke er politisk.

-Høyesterett skal jo være tydelig utskilt fra politikken.

Underskriftskampanje

Weinstock forteller til Kvinneguiden at hun håper Lego skal endre mening, og hun har derfor nå skrevet et åpent brev der hun blant annet argumenterer med Legos egne kjerneverdier: «Å drømme om noe er første skritt mot å gjøre det”.

Unge jenter trenger ekte helter som forbilder.
Maia Weinstock

De siste to ukene har flere hundretusen besøkende sett legofigurene på hjemmesiden hennes. Nå har skuffede fans dratt i gang  underskriftskampanjer for å få Lego til å snu. På Change.org er kommentarene krystallklare:

”Unge jenter trenger ekte helter som forbilder… dette ville vært et flott sted å starte! Sett dem i produksjon LEGO! ”

Hva synes du om Legofigurene? Og hva slags Legofigurer skulle du ønske fantes? Del gjerne i kommentarfeltet!

Vil du lese flere slike saker? Følg Kvinneguiden på Facebook

FORBILDER: "Du kan ikke være det, hvis du ikke kan se det", skriver Weinstock i brevet til Lego, der hun trekker fram tall som viser at bare 27 prosent av verdens dommere er kvinner.
FORBILDER: "Du kan ikke være det, hvis du ikke kan se det", skriver Weinstock i brevet til Lego, der hun trekker fram tall som viser at bare 27 prosent av verdens dommere er kvinner. Foto: FOTO: Maia Weinstock / @20tauri

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning