Tørr hud på albuene

Derfor er du tørr på albuene

Tørr hud på albuene? Slik blir du kvitt det.

PSOROASIS: Tørr hud på albuene kan bety mer enn bare døde hudceller. Hudlidelser som psoriasis kan gi utslag på albuer.
PSOROASIS: Tørr hud på albuene kan bety mer enn bare døde hudceller. Hudlidelser som psoriasis kan gi utslag på albuer. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos
Publisert Oppdatert

Snart er det tid for å innvie sommergarderoben. Og når t-skjorten går på kommer også armene fram. Da er det som regel uønskelig å ha skrukkete, tørre albuer. Heldigvis finnes det råd.

Hudpleier og makeupartist Irene Midttveit, forteller til Kvinneguiden at tørr hud på albuene er noe du kan oppleve hele året.

- Men våren er en årstid hvor mange får spesielt tørr hud både på kroppen og i ansiktet. Overgangen mellom årstidene, tørr luft (kald, tørr nordavind for eksempel) har nok en del av skylden for dette, forklarer hun.

- Mange opplever også at hendene tørker ut og sprekker, neglebåndene fliser seg, og lignende.

Derfor oppstår tørr hud på albuene

Dr. Sunil Chopra er medisinsk sjef ved London Dermatology Centre.

Han forklarer til Kvinneguiden at huden på albuene er nesten i konstant bevegelse, da den hele tiden blir strukket frem og tilbake.

- Derfor er altså huden også tykkere på disse stedene. Det betyr at kroppen må produsere flere hudceller på disse områdene.

- Disse hudcellene blir held tide fornyet, og de gamle prellet av. Disse gamle cellene mangler fuktighet og oppleves da som tørr hud.

Forebygge tørr hud på albuene

Hudpleier Midttveit forklarer at forebygging av tørr hud skjer ved regelmessig peeling/skrubbing (to ganger i uken) for å fjerne de døde hudcellene som er årsaken til tørre albuer.

- Etter peeling smører man seg inn med en god, rik lotion eller olje for å holde huden myk og rik på fett og fukt.

Fjerne tørr hud på albuene

Har det først oppstått tørr hud på albuene, bør du ifølge hudpleieren gjøre samme prosedyre som ved forebygging - peeling og tilførsel av fukt og fett.

- En krem som inneholder AHA-syre (for eksempel melkesyre) kan være gunstig her, da syren vil løse opp hard hud.

- Kombiner gjerne med sheasmør som virker mykgjørende og beskyttende.

Tørre albuer kan bety dette

TØRR HUD: Hudpleier og makeupartist Irene Midttveit forklarer til Kvinneguiden at spesielt mange opplever tørr hud om våren.
TØRR HUD: Hudpleier og makeupartist Irene Midttveit forklarer til Kvinneguiden at spesielt mange opplever tørr hud om våren. Foto: FOTO:

- Psoriasis kan gi utslag på albuer, men dette er noe helt annet enn "bare" tørr hud og må konsulteres av lege, forklarer Midttveit.

- I forhold til "helseplage" vil tørre albuer kunne holdes i sjakk ved hjelp av ovennevnte i kombinasjon med balansert kosthold og mosjon/god blodsirkulasjon.

Ifølge nettstedet dermatologi.no kan tørr hud også ledsage flere hudlidelser.

- Dette inkluderer vanlige hudlidelser som blant annet atopisk eksem og Iktyose vulgaris. Tørrhet kan også ledsage stoffskiftesykdommer og Sjøgrens syndrom.

- Flere medisiner har også tørrhet i huden som en bivirkning. De vanligste medisinene som gjør dette er vanndrivende, antihistaminer og medisiner mot kviser.

Bli kvitt den tørre huden

Ifølge nettstedet WikiHow kan smør brukes til mer enn bare matlaging, nemlig å motvirke tørre albuer.

Sørg for at smøret er så mykt at det med letthet kan gnies inn, varm det gjerne noen sekunder i mikrobølgeovnen.

Masser så smøret inn på albuen i 20-30 sekunder. Deretter tar du og fester med plastfolie rundt armen, og la den være på en times tid. Etter du så har skylt grundig med vann skal resultatet være mykere hud på albuene.

Sitron mot tørre albuer

Noe annet som kan fungere mot de tørre, sprukne albuene dine er en hjemmelaget skrubb av grovt havsalt, sukker og olivenolje. På forbrukernettstedet ehow rådes det til å blande dette sammen til en tykk blanding, massere det inn på albuen, før du etter 10 minutter vasker det av.

Deretter presser du juicen fra en sitron oppi en bolle, og blander dette med salt, helt til det får en tykk konsistens. Påfør så blandingen på den tørre huden- og gni den inn. For best resultat bruker du denne skrubben flere ganger i uken.

Siste steg er å tilsette fuktighet. Masser albuene inn med en fet, fuktighetsrik krem.

Les også:

Maten du kan spise etter utgått dato

Derfor er flaskevann datostemplet

Derfor stinker ånden din om morgenen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning