Kle deg bryllupskorrekt

Vi har lett frem årets lekreste kjoler - og forteller deg når de kan brukes.

Publisert Oppdatert
Er du invitert i bryllup i år - og sliter med å velge antrekk? Du er ikke alene. Stadig dukker det opp diskusjonstråder i Kvinneguidens forum, der bryllupsgjester spør om kjolen de har sett seg ut. Er den pyntet nok, er den kanskje for pyntet? Er fargen passende, og hva med lengden?

Noen mener at man bør unngå å bruke rødt eller sort i bryllup, men det finnes bare to absolutte regler - du bør aldri ha hvit kjole, og du kan alltid ha bunad - uansett kleskode. De aller fleste brudepar opplyser i tillegg en kleskode i invitasjonen, som gir gjestene en pekepinn på hva som regnes som passende og ikke.

Kleskodene


Galla

Den strengeste av kleskodene, og forholdsvis lite brukt blant hvermansen her til lands. Galla-koden krever lang kjole på kvinnene, og kjole og hvitt på menn. I tillegg kan militært personell bære selskapsuniform, og prester kan bære sin embedsdrakt.

For damenes kjole kan farge og mønster velges ganske fritt, men snitt og materiale bør være stilfulle. Man kan bruke hansker, men disse skal tas av under middagen, og skal du håndhilse på noen skal høyrehånden være bar.

Smoking

Kvinner skal bære kjole som kan være knelang eller litt lengre. Lange kjoler er også godtatt. Uansett lengde skal kjolen være festfin og pyntet. Kvinner kan også bruke selskapsbukser. Menn skal ikke overraskende ha smoking.

Mørk dress/dress

Kvinner bærer festfin kjole eller buksedress. Kjolen skal i utgangspunktet ikke være gulvlang, men det blir mer og mer akseptert å gå i lang kjole også her. Er koden mørk dress skal menn skal ha mørk blå, mørk grå eller sort dress, med hvit skjorte og slips eller sløyfe i valgfri farge til. Er koden dress kan man ha lysere dress, og skjorten kan være i valgfri farge.

Sommerlig/pent/hagebryllup

Et uformelt brudepar bruker gjerne en av overnevnte kleskoder.

Kvinner skal ved en slik kleskode kle seg pent, men ikke veldig formelt. Fargene bør være lyse, og er bryllupet på sommerstid kan du gjerne velge et antrekk med blomstermønster. Vær fornuftig når du velger sko, skyhøye stiletter egner seg dårlig i vått gress.

Menn skal ha dress, men den kan gjerne være lys. Valgfri farge på skjorte, og mange dropper slipset.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning