Kostnad på giftering

Her må gifteringen koste flesk

Og så mye betaler nordmenn for gifteringen.

PRIS PÅ GIFTERING: Terje Gaupseth, diplomgemmolog hos Tesori Diamanter forteller at prisgjennomsnittet folk bruker på gifteringer hos dem ligger på cirka 15.000 kroner. - Men vi selger ringer fra 4000 kroner til 250.000 kroner, sier Gaupseth til Kvinneguiden.
PRIS PÅ GIFTERING: Terje Gaupseth, diplomgemmolog hos Tesori Diamanter forteller at prisgjennomsnittet folk bruker på gifteringer hos dem ligger på cirka 15.000 kroner. - Men vi selger ringer fra 4000 kroner til 250.000 kroner, sier Gaupseth til Kvinneguiden. Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert
TANKEN SOM TELLER: - Tanken bak er like god enten ringen er kostbar eller ikke fullt så kostbar, mener Rig Rydeng ved Gullsmed Rydeng AS.
TANKEN SOM TELLER: - Tanken bak er like god enten ringen er kostbar eller ikke fullt så kostbar, mener Rig Rydeng ved Gullsmed Rydeng AS. Foto: Privat.
I USA: Det sies at ringen skal koste tre netto månedslønner i USA, sier Thomas Heyerdahl ved Heyerdahl Gullsmed.
I USA: Det sies at ringen skal koste tre netto månedslønner i USA, sier Thomas Heyerdahl ved Heyerdahl Gullsmed. Foto: Heyerdahl Gullsmed
STOR SUM: Terje Gaupseth ved Tesori Diamanter forteller at de selger ringer som koster opp til 250.000 kroner.
STOR SUM: Terje Gaupseth ved Tesori Diamanter forteller at de selger ringer som koster opp til 250.000 kroner. Foto: Tesori

Det er mange ting å tenke på når det kommer til valg av giftering. Hvor mye skal den koste? Hvordan skal den se ut? Noen er også usikre på hvilken finger gifteringen skal være på.

- Det er egentlig ikke så viktig hva ringen koster, men heller at du trives med ringen din - og den som ga deg den. Tanken bak er like god enten ringen er kostbar eller ikke fullt så kostbar. Definisjonen på verdifull er ikke alltid prislappen, sier Rig Rydeng ved Gullsmed Rydeng AS til Kvinneguiden.

Likevel; det er ikke til å komme unna at kostnaden på gifteringen ligger i bakhodet hos mange kommende ektepar, både dem som kjøper og dem som mottar.

Hvor viktig er det egentlig?

Og hva er egentlig normal sum?

Tre ganger månedslønn

Thomas Heyerdahl, diamantfagmann ved Heyerdahl Gullsmed, forteller at det før var normalt å kjøpe «gifteringer» ved forlovelse, og så fikk bruden en morgengave etter bryllupet.

- Nå er dette mer amerikansk, at man først kjøper en frierring som skal være en diamantring. I USA sies det at den skal koste tre netto månedslønner! Så kjøper man gifteringer til bryllupet, samt at hun får en morgengave, sier Heyerdahl til Kvinneguiden.

Prisen nordmenn legger seg på

Her hjemme er det mange som lurer på hva forlovelsesring og giftering bør koste. Men denne prisen varierer mye, mener Heyerdahl.

- Noen syntes 3-4.000 kroner er mye, mens andre legger 15-20.000 kroner i gifteringene. Trenden er at folk ønsker individuelle og mer spesielle ringer, som da koster mer. Hun vil gjerne ha en diamant i sin ring, mens han ønsker en mer nøytral ring, sier Heyerdahl.

- Snittet hos oss ligger nok på mellom 10- og 20.000 kroner for paret, fortsetter han.

Yngvild Aas ved Gullsmed Aas AS mener at det ikke finnes noe "bør" i forhold til pris.

- Man velger ringer man liker og som passer til lommeboka. Noen kjøper nye og dyrere ringer for eksempel ti år etter, når man har fått bedre råd. Andre setter inn en ekstra diamant i dameringen på et senere tidspunkt, sier Aas til Kvinneguiden.

- Det er ganske mange som bruker fra 4-10.000 kroner på et par ringer, men det er også en god del som kjøper ringer som er mye dyrere enn det, sier hun videre.

Giftering til 250.000 kroner

Terje Gaupseth, diplomgemmolog hos Tesori Diamanter forteller at prisgjennomsnittet folk bruker på gifteringer hos dem ligger på cirka 15.000 kroner.

- Men vi selger ringer fra 4000 kroner til 250.000 kroner, sier Gaupseth til Kvinneguiden.

Han tipper samtidig at et par gifteringer i snitt ligger på 10-15.000 kroner.

- Det blir stadig fler kvinner som velger diamanter i sin giftering, sier han.

Rydeng mener at de aller fleste foretrekker gull i ringene, gjerne hvitt gull. Sølv kjøpes stort sett som venteringer mens man sparer til et par i gull.

- Sølv er et mykt metall og blir fort "godt brukspreget" mens gull tåler vesentlig mer bruk. Prismessig er nok 80 prosent innenfor 7.000 - 12.000 kroner per ringpar, sier han.

Rydeng forteller at han imidlertid ser en ganske sterk økning av par som vil ha egendesignede ringer.

- Dette er unika som ikke ligner på masseproduserte ringer. Disse ringene koster naturlig nok noe mer, ofte 30-50 prosent mer, sier han.

Rimelige og vakre

Om dere ikke har lyst eller stort nok budsjett til å legge ut mange tusen for gifteringer, kan dere ifølge ekspertene likevel kjøpe vakre ringer til en rimeligere pris.

- Ja, det kan man. Det finnes også gifteringer i sølv og titan. Glatte, elegante gullringer behøver heller ikke bli så dyrt, mener Gaupseth.

Aas forteller at helt klassiske, glatte gullringer kan man få fra 4-5.000 kroner i god kvalitet.

- Vil man ha ringer med mønster eller noen diamanter i dameringen, må man legge på noen tusen til, sier hun.

Hos Heyerdahl Gullsmed ligger de rimeligste gifteringene på cirka 3000 kroner for paret.

- Dette er helt enkle ringer i gull, gravering er inkludert, sier han.

Les også:

Dette må du IKKE gjøre i bryllupet

Snørr og tårer kan ødelegge alt

Skal du gifte deg, må du prøve dette

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning