Bryllupssminke

Gjør du dette før bryllupet, kan det ende med katastrofe

Oransje hud, en hårklipp som ingen liker og kviser i panna; slik unngår du disse krisene til bryllupsdagen.

UGJENKJENNELIG: Dagene før bryllupet er kanskje ikke tiden for å eksperimentere veldig med en helt ny og "avant garde"frisyre.
UGJENKJENNELIG: Dagene før bryllupet er kanskje ikke tiden for å eksperimentere veldig med en helt ny og "avant garde"frisyre. Foto: FOTO: Tony & Guy
Publisert Oppdatert

Det er kanskje ingen annen dag i livet hvor du på samme måte som på bryllupsdagen kommer til å føle alles blikk festet på deg. Fra du åpner øynene om morgenen til du og din nye ektemake trekker dere tilbake i de sene nattetimer, er det du som er oppmerksomhetens sentrum og ballets dronning.

De aller fleste kommende bruder gjør ditt ytterste for å sørge for at de på bryllupsdagen ser plettfrie og glødende ut. Mange ligger i hardtrening for å stramme opp kroppen, for andre igjen består dietten utelukkende av mat som lover å gi deg vakker hud.

Men mange potensielle katastrofer lurer advarer bryllupsnettstedet One Fab Day. For enn så fristende det kan være å prøve en ny frisyre, eller booke seg inn for det heteste innen ansiktsbehandling for en siste finish før den store dagen, så vær klar over at mange eksperter advarer mot å være for ivrig i din jakt på den perfekte brudelooken.

Ikke gjør store forandringer

Mange lar seg lokke av drømmen om å fremstå helt ny og fresh på bryllupsdagen, og prøver nye frisyrer og ny sminke i forkant av den store dagen. Men ikke overdriv.

- Det er klart du ønsker å se både fantastisk og unik ut på bryllupsdagen din, men husk på at du jo også skal se ut som deg selv, forklarer bryllupsplanlegger daglig leder av It's Happening, Annette Elvhaug, til Kvinneguiden.

- Enten du får lagt sminken og satt opp håret profesjonelt eller satser på å gjøre den selv, så husk på at du vil se ut som en ekstra vakker, ekstra glødende utgave av deg selv, så fokuser på å fremheve alle dine egne beste sider.

NEI, NEI: Det er mange ting man ikke skal gjøre like før bryllupet.
NEI, NEI: Det er mange ting man ikke skal gjøre like før bryllupet. Foto: FOTO: Thinkstock

I ukene før bryllupet kan det være fristende å prøve ut nye produkter for å få både hud og hår i tipp topp stand til den store dagen. Men ekspertene advarer mot å skeie for mye ut i forhold til sin allerede etablerte skjønnhetsrutine.

- Det er én ting å kjøpe seg en ny ansiktskrem eller å prøve en annen foundation enn det man vanligvis bruker, forklarer nettstedet One Fab Day.

- Men skal du gjøre store forandringer i forkant av dagen, bør du være sikker på hvilken hudtype du har, og at du ikke vil ha noen form for allergiske reaksjoner til nye produkter. Dette gjelder både produkter til hud, hår og ansikt.

Hudpleier og daglig leder hos Karl Johan Hudpleie, Annkarin Svendsen, er ikke helt enig:

- Dette avhenger helt av hudtype, forklarer Svendsen til Kvinneguiden.

- Har du en uren hud, vil vi ikke anbefale deg å gjøre noe med huden de siste dagene før bryllup, men heller starte noen uker i forkant for å få huden i fin stand til bryllupet. Har du derimot normal hudtype, og trenger bare en oppfriskning og utrensning, så er det supert å gjøre dette 3-4 dager før bryllupet.

Hudpleieren forklarer at dette vil gi ekstra glød og roe ned stresset hud.

- Nettopp derfor passer en slik behandling både til en stresset og sensitiv hudtype.

For litt mer voksen hud hos de som har passert 30, anbefaler Svendsen en behandling med såkalt "Askepotteffekt".

- Huden blir strammet opp og kinnbeinet ser høyere og mer markert ut, forklarer hudpleieren.

- Denne er for eksempel supermodellen Cara Delevignes favoritt-behandling før et stort show, og den ultimate behandling til deg som vil at huden skal se fantastisk ut på den store dagen.

 

Unngå solen før bryllupet

De aller fleste brylluper foregår på vår- eller sommer. Både på selve bryllupsdagen og også dagene i forkant, hvor man gjerne løper rundt for å få alt klart til dagen, kan det være fort gjort å glemme solkremen.

- Det er få ting som ser verre ut enn en rød og solbrent brud, forklarer hudpleier og fagsjef hos Skintific, Ann Kristin Stokke, til Kvinneguiden.

Spaterapeut og klinikksjef hos Face It Sandvika, Nicola Vendrell, er enig:

- Prøv å holde deg unna solen i uken før bryllupet om du kan, forklarer Vendrell til Kvinneguiden.

- På den måten unngår du at huden din ser rosa og hoven ut på den store dagen.

Spateraputen minner om at man fortsatt kan bli solbrent selv om solen ikke skinner.

- Solrem er så veldig veldig viktig, og bør påføres på alle områder hvor huden er blottet og vil få sollys på seg.

Det kan være fristende å prøve å få seg en gyllen farge til den store dagen, men Stokke mener man burde unngå overdreven soling.

- Det siste du trenger er en hyperpigmentert, flekkete hud, eller et skille som absolutt ikke passer med brudekjolen.

Ikke DIY med selvbruningskrem kvelden før bryllupet

IKKE DROPP HUDPLEIEREN: En god hudpleierutine frem mot bryllupet vil sørge for at huden din stråler.
IKKE DROPP HUDPLEIEREN: En god hudpleierutine frem mot bryllupet vil sørge for at huden din stråler. Foto: FOTO: Thinkstock

Men om du allikevel vil ha en gyllen hud, så kan selvbruning være løsningen.

Men om du blir fristet til å ta frem sprayboksen selv, ja da bør du tenke deg om igjen råder ekspertene.

- Uansett hva du gjør, IKKE bruk selvbruningskrem på egen hånd kvelden før bryllupet, råder Svendsen.

- Jeg har selv hatt telefoner fra hysteriske bruder som våkner på selve dagen, enten med oransje hud eller med sebra-striper.

Det aller beste er å booke seg inn for en spray-time hos proffene et par-tre dager i forkant av dagen.

- På den måten får du tid til å dusje et par ganger mellom fargen er kommet på og bryllupsdagen, forklarer Vendrell.

- Man skal nemlig ikke dusje på flere timer, gjerne 12, etter å først ha fått fargen sprayet på, og fargen blir ikke riktig før man har dusjet av overskuddsfarge, så det er ikke en god idé å gjøre dette dagen før bryllupet.

Vil du derimot spare noen kroner og fikse flaske-fargen selv, da finnes det også gode råd å følge. Ifølge nettstedet Total Beauty ligger nemlig suksessen i forarbeidet når det gjelder selvbruning.

- Eksfoliér først slik at hudoverflaten blir så jevn og glatt som mulig, forklarer selvbruningsekspert Nichola Joss hos Saint Tropez til nettstedet.

- Deretter er det fukt, fukt, fukt som gjelder - spesielt på tørre områder som albuer og knær.

Kviser på den store dagen

Du vil vel ikke gifte deg med et fyrtårn i panna? Om det dukker opp en liten kvise på den store dagen må du ikke bli fristet til å klemme, det finnes bedre råd.

- Prøv å krympe kvisen først, forklarer Vendrell.

- Legg en isbit forsiktig på kvisen for å gjøre den mindre hoven.

Nettstedet Youbeauty foreslår følgende: Forsøk å dempe betennelsen ved å knuse en aspirintablett - som inneholder salisylsyre - blande med litt vann og smøre litt rett på kvisen.

Det går også fint an å skjule kvisen med sminke:

- Velg en concealer i nøyaktig samme farge som huden din, forklarer make-up artist Sølvi Strifeldt til Kvinneguiden.

- Bruk en tørrere variant enn du ville brukt under øyene. En concealer uten olje holder seg lengre på huden, og matter dessuten området ned.

Strifeldt forklarer at en vanlig feil mange gjør er å bruke for mye produkter på å forsøke å skjule ujevnheter.

- Et tips kan være å påføre litt grønn korrekturconcealer rett på kvisen, da demper du rødheten. Etterpå kan du bruke en annen concealer over og pudder for å feste dette.

Ikke napp brynene dagen før bryllupet

Pent formede bryn kan virkelig være med på å gi ansiktet den rette løften. Men ikke la deg friste til å verken ta frem pinsetten eller la noen vokse brynene dine dagen før bryllupsdagen.

ORANSJ HUD: Det er fort gjort å tråkke feil med selvbruningskrem. Ikke ta sjansen til bryllupet.
ORANSJ HUD: Det er fort gjort å tråkke feil med selvbruningskrem. Ikke ta sjansen til bryllupet. Foto: FOTO: Stella Pictures

- La det gå 2-3 dager mellom voksing eller threading av brynene og den store dagen, råder Svendsen.

- På den måten får huden, som jo kan bli litt rød og lett irritert etter behandlingen, tid til å roe seg ned.

Dropp hårvasken

Om håret skal settes opp til bryllupet kan det lønne seg å ikke ha helt rent hår.

- Ofte er det mer hold i håret om det ikke er helt nyvasket, forklarer frisør og Art director hos Auster Salon & Academy, Andre Auster, til Kvinneguiden.

- Så å vaske håret på morgenen dagen før bryllupet er kanskje det aller beste. Alternativt vente med å vaske håret og heller la frisøren gjøre det på dagen, på den måten kan frisøren din påse at håret ikke blir for tungt eller glatt på grunn av gal sjampo eller balsam.

Ikke bytt frisyre eller hårfarge

Det er et av livets store wow-øyeblikk det å gjøre sin entré i kirken og føle alles øyne på deg. De aller fleste ønsker jo å gjøre et uforglemmelig inntrykk på både gjestene og ikke minst brudgommen som venter oppe ved alteret. Men om du skal høre på ekspertene, så er ikke en helt ny frisyre eller hårfarge veien å gå for å oppnå dette.

- Grunnen til at vi aldri anbefaler store forandringer, er at de fleste norske bruder ønsker et naturlig utrykk på bryllupsdagen, forklarer kreativ leder hos På Håret i Oslo, Peter Vonkunz Brun, til Kvinneguiden.

- Ved og endre farger eller tekstur på håret bare dager før et bryllup, vil de fleste ikke kjenne seg igjen i speilet og føle seg fremmed og unaturlig.

Vonkunz Brun mener at man må jo kunne gjenkjenne seg selv, om enn som den vakreste og mest fantastiske versjonen.

- Booker du en time for en helt ny klipp eller farge, så bør du ta høyde for at du kan risikere å ikke bli fornøyd, slik at du bør ha rikelig med tid til å kunne rette opp i dette.

Farger du da håret to dager før bryllupet og blir misfornøyd, ja så sitter du ofte fint i det.

Vonkunz Brun synes godt at man kan prøve ut nye ting, men gjerne da noen uker i forveien.

- Selv farging av ettervekst og striper bør gjøres en liten tid i forveien og ikke like før den store dagen, forklarer frisøren.

- Nystripet hår er aldri det beste å sette opp, siden stripene kan noen ganger legge rette streker i etterveksten hvis stripene ikke har blitt lagt helt ned til hodebunn. Dette er ikke pent hvis håret skal ligge bakover.

Vannfast maskara og tørkepapir

Selv den mest stoiske kvinne vil nok oppleve å falle noen tårer på egen bryllupsdag.

- Vannfast maskara kan redde deg fra å måtte touche opp sminken til stadighet, forklarer Strifeldt.

- I tillegg til tårer blir man ofte litt svett og varm av både klemmer, mange mennesker og ikke minst dansing, og da kan vannfast maskara, eller i alle fall tårefast maskara, være det beste å bruke her.

Ikke glem forberedelsene

En strålende hud på bryllupsdagen krever en innsats, og her gjelder det å begynne i ekstra god tid.

- For å få se best mulig ut på den store dagen, må hudpleien være en essensiell del av bryllupsforberedelsene, forklarer Stokke.

- En frisk, sunn hud krever at du legger ned et seriøst stykke arbeid og at du følger et effektivt hudpleieprogram, som gjerne kan starte minst 6 uker i forkant av dagen.

IRRITERT HUD: Ikke voks eller thread brynene dagen før bryllupet. Da kan du ende opp med rød og irritert hud.
IRRITERT HUD: Ikke voks eller thread brynene dagen før bryllupet. Da kan du ende opp med rød og irritert hud. Foto: FOTO: Pure Beauty

Stokke forklarer at en slik behandling vil starte med en hudanalyse.

- Her vil hudterapeuten vurdere hva som må gjøres for at du skal kunne ha en optimal sunn og frisk hud på den store dagen.

En slik behandling vil normalt sett inneholde rens, eksfoliering, dyprens med utklemming, samt teknikker som øker fuktigheten og gjør huden myk og klar.

- Er du plaget med kviser, så vil disse prioriteres for å sikre deg en jevn og ren hud til den store dagen, forklarer Stokke.

- I tillegg vil hudterapeuten din anbefale deg en meget effektiv hjemmerutine som vil komplimentere den profesjonelle behandlingen, og sikre deg det beste resultatet.

Voks i god tid i forveien

Har du tenkt til å droppe barberhøvelen til fordel for voksing av både bein, armhuler og bikinilinje, ja så bør du heller ikke prøve dette helt tell opp til den store dagen.

- Om du aldri har vokset før er det viktig å prøve dette så lenge som 3 måneder i forkant av bryllupet, forklarer Svendsen.

- Dette er fordi man faktisk kan få både allergiske reaksjoner og rødhet i huden som følge av ulike typer voks.

Selv om du er en rutinert vokser så bør du heller ikke bestille time til dagen før bryllupet.

- Siste voksetime bør foregå minst én uke i forkant, slik at huden får tid til å roe seg ned i etterkant.

Husk hendene

Hendene dine er en viktig del av den store dagen, det er jo her selveste gifteringen skal på. Så om du har en tendens til å droppe gummihanskene når du gjør rent, eller glemme hendene når du smører deg med både bodylotion og solkrem, så bør du gjøre noe med dette umiddelbart.

- Alle vil ønske å se ringen på fingeren din, også bryllupsfotografen, forklarer Stokke.

- Så hendene dine vil måtte tåle både oppmerksomhet og dagens lys.

Hudeksperten forklarer at for at hendene skal se best mulig ut, er det viktig å bruke en hånd- og neglekrem med multivitaminer både morgen og kveld.

- Er de ekstra tørre kan du påspandere dem en nattbehandling med en pleiende og gjenoppbyggende multivitaminmaske, råder Stokke.

- Og ikke glem en pen manikyr til dagen. Fransk er populært, det samme er helt lysrosa og naturlige negler.

Ikke glem å drikke vann

Både i ukene og dagene før bryllupet, og ikke minst på selve dagen.

- Ikke bare vil vann hjelpe til med å gjøre at huden din ser fuktmettet og klar ut, men det vil også sørge for at du føler deg bedre og sunnere forklarer hudlege Kjetil Guldbakke hos Oslo Hudlegesenter til Kvinneguiden.

- Å drikke nok vil også så klart sørge for at du ikke går hen og besvimer av dehydrering på den store dagen.

Les også:

Her kan du gifte deg som en prinsesse

Planlegger du bryllup? Da må du prøve Pinterest

Quiz: Hva vet du om gamle bryllupstradisjoner?

SELVBRUNINGSKREM: Jo da, det er fint å ha en solbrun glød mot den hvite kjolen. Men oransj er ingen bra "look" for en brud.
SELVBRUNINGSKREM: Jo da, det er fint å ha en solbrun glød mot den hvite kjolen. Men oransj er ingen bra "look" for en brud. Foto: FOTO: Wikihow

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning