Trash the Dress

Er du klar for å ødelegge brudekjolen din?

Her er brudebildene du aldri har sett maken til.

TRASH THE DRESS: Nå kommer brudebildetrenden til Norge.
TRASH THE DRESS: Nå kommer brudebildetrenden til Norge. Foto: FOTO: Browns Cleaner
Publisert Oppdatert

Du brukte en halv evighet på å finne drømmekjolen, klarte å overbevise deg selv om at å bruke så mye penger på noe som kun skal brukes én eneste gang var en smart investering og gikk nedover midtgangen og følte deg som en vassekte eventyrprinsesse.

Men når dagen er over, kaken er spist og brunfargen fra bryllupsreisen har begynt å blekne, hva skjer med drømmekjolen da? Pakker du den forsiktig inn i silkepapir og henger den på loftet - i håp om at din fremtidige datter skal synes den er like fantastisk som du gjør? Eller tør du gjøre som disse utradisjonelle brudene og ødelegge drømmekjolen i jakten på noen helt unike bryllupsbilder.

Trash the dress

Fenomenet med Trash the dress-bilder - eller "rock the frock" som noen også kaller bildene - startet i USA for et tiår siden nå, og har sakte men sikkert vokst i popularitet både i hjemlandet og også i land som England, Irland og Australia.

Mange er fortsatt skeptiske, mens andre igjen mener en Trash the dress fotografering er den perfekte anledning til å iføre deg drømmekjolen en aller siste gang.

- Jeg tror det er mange bruder som før bryllupet tenker at de aldri i verden vil ta denne typen bilder, forklarer den irske fotografen Ruth Foran til Kvinneguiden.

- Men når bryllupet er over og mange opplever et slags anti-klimaks etter alt styret i forkant og selve bryllupsdagen, og kjolen bare henger der i garderoben, så tror jeg flere og flere tenker: "Hvorfor ikke?"

UT I NATUREN: ;Mange velger å ta Trash the dress bilder ute i naturen. Kontrasten mellom den sarte hvite kjolen og rå natur gir ofte de kuleste bildene.
UT I NATUREN: ;Mange velger å ta Trash the dress bilder ute i naturen. Kontrasten mellom den sarte hvite kjolen og rå natur gir ofte de kuleste bildene. Foto: FOTO: Kyle Hepp Photography

Ville ta brudebilder inspirert av mote og musikk

Trash the dress

Trash the dress er en type bryllupsfotografi som produserer bilder i en redaksjonell stil, ofte med mange likhetstrekk til motefotografier i magasiner. Bruden fotograferes ikledt brudekjolen på steder som ofte representerer en stor kontrast til den vakre, hvite kjolen. Populære steder å fotografere Trash the dress bilder på er strender, skogsområder, bakgater, nedlagte fabrikklokaler eller på industriområder.

Trash the dress-navnet kommer av at kjolen ofte ender opp både skitten og ødelagt i et forsøk på å få tatt de mest unike og spesielle bildene.

(Kilde: Wikipedia, Brides, Huffington Post)

Det er den Las Vegas baserte fotografen John Michael Cooper som hevdes å være den som startet "Trash the dress" trenden da han i 2001 begynte å ta unike brudebilder som var svært inspirert av redaksjonelle moteserier.

- Jeg var lei av å ta de samme brudebildene som alle andre tok, forklarer Cooper til fotomagasinet Digitalphotopro.

- Jeg hadde alle disse ideene, om å ta brudebilder i den stilen fotografi som inspirerte meg personlig og som jeg likte, bilder inspirert av mote, film og musikkvideoer, men alle jeg nevnte dette til, var negative til konseptet. "Du finner ingen brud som vil ha slike bilder", "Det blir for sært" og så videre. Men jeg gjorde det likevel.

Mange meninger om bildene

Brudekjolen er kanskje det aller mest kostbare plagget du noen gang kommer til å eie. Og antakeligvis også det som aller mest følelser er knyttet opp til. Da er det kanskje ikke så rart at det er mange følelser i sving når det gjelder bilder som til og med i navnet tilsier at du må ødelegge drømmekjolen.

- Det eksisterer absolutt mange delte meninger når det gjelder Trash the dress bilder, forklarer redaktør og grunnlegger av bryllupsbloggen og nettmagasinet One Fab Day, Naoise McNally, til Kvinneguiden.

- Noen hater ideen og er veldig klare på at de vil beholde kjolen og kunne vise den frem til både barn og barnebarn, og mener det er galskap å bruke så mye penger på noe og så ødelegge det.

Andre igjen er mer åpne til ideen om å ta bilder som er helt unike og kanskje hakket kulere enn tradisjonelle bryllupsbilder.

PÅ BONDEGÅRDEN: Denne irske bruden brukte en bondegård og alt man finner der som setting for sin Trash the dress fotografering.
PÅ BONDEGÅRDEN: Denne irske bruden brukte en bondegård og alt man finner der som setting for sin Trash the dress fotografering. Foto: FOTO: Ruth Foran Sauvage & Martin Sauvage

- Jeg tror at noen ser på Trash the dress bildene som en måte å virkelig feire kjolen på, forklarer McNally.

- Dagen er over og du skal aldri bruke kjolen igjen, så hvorfor ikke kunne ta noen skikkelig snakkis-bilder som du vil elske å ha på veggen og vise frem?

Har lyst på "etterpå" bilder

Trenden med Trash the Dress bilder har foreløpig ikke inntatt Norge, men flere og flere etterspør bilder som kan tas i etterkant av selve bryllupsdagen, gjerne for da å kunne ta bilder som er litt sprekere og kanskje mer personlige enn de mer tradisjonelle bryllupsbildene.

- Jeg tror ikke det er så mange enda som har hørt om Trash the dress bilder, og da dermed ikke vurdert dette, forklarer portrett- og bryllupsfotograf Mona-Lisa Transeth til Kvinneguiden.

- Jeg har akkurat begynt å tilby Trash the dress bilder som et produkt i min portofolie, og mange har stilt spørsmål om det, men foreløpig er det ingen som har tatt steget fra å være nysgerrige til å faktisk ha ville tatt slike bilder.

Transeth forklarer at hun mange ganger har snakket med både nygifte brudepar og også bryllupsgjester som har uttrykt et ønske om å kunne tatt bryllupsbildene på nytt igjen.

- Enten fordi de på selve dagen var så stresset og følte at det ikke ble nok tid til bilder da man kanskje ikke ville være så lenge borte fra festen og gjestene, men også fordi man kanskje hadde et ønske om å gjøre noe litt "sprekere" med bildene enn bare de vanlige portrettbildene så mange ender opp med.

GRILLER PØLSER: Dette norske brudeparet var ikke redde for å ta noen helt unike bilder i etterkant av bryllupet.
GRILLER PØLSER: Dette norske brudeparet var ikke redde for å ta noen helt unike bilder i etterkant av bryllupet. Foto: FOTO: Mona-Lisa Transeth

Fotografen kaller disse "etterpå" bilder, og har hatt mange slike fotograferinger de siste par årene.

- Mange av disse har jo helt klart elementer av Trash the dress-bilder, men jeg velger å ikke kalle dem det fordi i mange tilfeller er det jo slik at kjolen kanskje absolutt ikke trenger å ødelegges for å få de unike bildene du er på jakt etter, forklarer Transeth.

- Når det er sagt synes jeg det er fantastisk gøy med brudepar som våger litt mer, og har hatt mange fantastiske fotograferinger i øsende regnvær, våte åkre, kraftig vind, med brudeparet syklende, roende i båt, spaserende på gaten, sammen med dyr, ved havet også videre.

Fotografen forklarer at det ofte er kontrastene som gjør bildene så flotte.

- Vakkert brudetøy kombinert med en røffere "location" blir ofte utrolig stilig.

Skeptiske til å ødelegge kjolen

Transeth tror at det med å skulle ta Trash the dress bilder i etterkant av bryllupet ofte blir litt vel ekstravagant for mange brudepar som akkurat har brukt store summer på selve bryllupsdagen.

- Vi bruker mye penger på bryllupsdagen, og jeg tror at det av mange oppleves som "råflott" å skulle koste på seg en ekstra fotografering, forklarer fotografen.

- Mange lar seg nok også skremme av uttrykket "trash the dress". I utlandet er det enkelte som går så langt at de virkelig ødelegger bryllupsklærne, og det er det de færreste nordmenn som ønsker å gjøre. Mange planlegger å selge brudekjolen etter bryllupet, andre igjen velger å beholde den som et minne.

Transeth tror absolutt at Trash the dress fenomenet også kan bli populært i Norge - med den rette vinklingen.

VIL HA UNIKE BILDER: Fotograf Mona-Lisa Transeth tror at også norske brudepar vil komme til å kaste seg på Trash the dress trenden.
VIL HA UNIKE BILDER: Fotograf Mona-Lisa Transeth tror at også norske brudepar vil komme til å kaste seg på Trash the dress trenden. Foto: FOTO: Mona-Lisa Transeth

- Brudeparene legger så mye tid og penger i klærne sine og føler seg - med rette - så fine. Og om man da ikke har innleid fotograf, har reist bort eller av andre grunner ikke fikk de bildene man håpet på, har man en gylden anledning til å få en photoshoot uten bryllupsnever og ventende gjester. 

Redd for å angre seg

31-år gamle Trine-Lise Larsen fra Oslo skal gifte seg i august og har for lenge siden både funnet kjole, booket fotograf og bestemt seg for hvor bryllupsreisen skal gå. Hun har hørt om Trash the dress bilder da en kusine som bor i England nylig fikk tatt slike bilder i etterkant av sitt eget bryllup.

- Jeg synes bildene min kusine tok er helt fantastiske, forklarer Larsen til Kvinneguiden.

- De ser faktisk ut som noe man kunne sett i motemagasiner,

Men den kommende bruden er usikker på om hun selv kan tenke deg å ta bilder som kanskje ødelegger kjolen.

- Jeg elsker virkelig brudekjolen min, og gleder meg så sykt mye til å vise den frem i bryllupet, forklarer Larsen.

- Det er kanskje en klisjé, men det var slik at jeg hadde prøvd flere kjoler, men da jeg tok på den kjolen jeg endte opp med å kjøpe, så visste jeg at det ver Kjolen. Det var kjærlighet ved første blikk.

Men bruden er ikke helt i mot tanken på unike bilder tatt i etterkant av bryllupet.

ØDELGGER KJOLEN: Noen ødelegger kjolen fullstendig med et Trash the dress shoot, andre igjen velger å ikke gå fullt så langt.
ØDELGGER KJOLEN: Noen ødelegger kjolen fullstendig med et Trash the dress shoot, andre igjen velger å ikke gå fullt så langt. Foto: FOTO: Mag Hood Photography

- Jeg tror jo at det kanskje går an å ta denne typen bilder uten at man trenger å fullstendig ødelegge kjolen, forklarer Larsen.

- Og det hadde sikkert vært gøy å kunne ta noen bilder som er mer personlige, der vi kan tøyse litt og være mer kreative med hvor vi tar bildene og uttrykket i dem. Jeg må innrømme at jeg må vente til dagen er omme før jeg klarer å ta den avgjørelsen selv, men jeg skjønnet absolutt at mange ønsker seg denne typen bilder, de er jo absolutt mye kulere enn tradisjonelle bryllupsbilder.

Tips til Trash the dress bilder

Det er utallige mange måter å ta Trash the dress bilder på, men de flotteste blir ofte der hvor kontrasten mellom omgivelsene og den hvite sarte kjolen er størst. Her er noen gode tips som kan gi helt unike bilder.

1. Byggeplass

Ta på deg en gul hjelm og utnytt de røffe omgivelsene.

2. Kjøkkenet på en resturant

Ta bilder der du smaker på saus, baker, pynter kaker eller har matkrig med de andre kokkene.

3. Finn en murvegg med grafittti

Kontrasten mellom kjolen og en betongvegg med grafitti vil være veldig Vogue.

4. T-banestasjon

Den urbane settingen av en t-banestasjon eller en t-banevogn vil gi kule brudebilder.

5. Supermarket

Ta tak i en handlevogn og få bilder av deg selv der du slenger fiskepinner og Cola Light ned i handlevognen.

6. Havneområde

Brud blant båter kan også bli kule bilder.

9. Skogen

Få hjelp til å klatre opp i et tre - iført brudekjole.

10. Fontene

Klatre opp i en fontene og splæsj rundt mens fotografen tar bilder.

Les også:

Slik får du drømmebryllupet på budsjett

Her er de beste bryllupsfilmene

Har du hørt om Pinterest? Det bør du om du skal gifte deg

Så stor er faren for at du skiller deg

TAR DEN HELT UT: Enkelte fotografer, særlig i USA, tar Trash the dress bildene til det ekstreme.
TAR DEN HELT UT: Enkelte fotografer, særlig i USA, tar Trash the dress bildene til det ekstreme. Foto: FOTO: Che'ne Rouge

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning