Planlegg bryllupet med Pinterest

De 5 beste triksene for å planlegge bryllup med Pinterest.

- Skal du gifte deg, må du prøve dette.

PIN IDEER: Slik planlegger du bryllupet ved hjelp av Pinterest.
PIN IDEER: Slik planlegger du bryllupet ved hjelp av Pinterest. Foto: FOTO: Pinterest.com
Publisert Oppdatert

Drømmemannen har endelig tatt mot til seg - eller forstått de mange ikke helt tilslørte hintene du har droppet - kjøpt ring og gått ned på kne. Du svever på alle de rosa skyene som er forventet at du skal, mens venninner og gamle tanter akker og stønner over den vakre ringen som nå sitter godt plantet på ringfingeren din.

Og nå er det offisielt: Det blir bryllup. Og endelig - endelig - skal du få slå deg løs og planlegge dagen du egentlig har drømt om og planlagt i årevis allerede.

Men så oppdager du kanskje - som mang en vordende brud har oppdaget før deg - at å skulle planlegge et bryllup fra start til slutt slett ikke er like lett - eller romantisk - som alle bryllupsmagasinene får det til å se ut som. For ikke bare skal man finne både dato og sted som passer, men hva med alle de andre avgjørelsene som skal tas? Hvordan skal drømmekjolen se ut? Hårfrisyren? Hva skal dere spise? Skal buketten din være klassisk eller romantisk og bohemsk? Og hva i alle dager gjør dere med dekor på bordet?

Slapp av; løsningen er nærmere enn du tror - og er oppdaget av vordende bruder verden over. Det er bare å begynne å "pinne".

Lag digitale korktavler med ideer

Pinterest er det sosiale mediet som vokser raskest om dagen, og - kanskje ikke overraskende - tiltrekker seg langt flere kvinner enn menn som brukere.

KORKTAVLE: Nå trenger du ikke lenger rive sider ut av magasiner for å samle på gode ideer.
KORKTAVLE: Nå trenger du ikke lenger rive sider ut av magasiner for å samle på gode ideer. Foto: FOTO: Pinterest/Screenshot/pinterest.com/trinej/
VAKRE BILDER: Det skorter ikke på inspirasjon på nettet. Bryllupsblogger, Pinterest og nettbutikker med unike detaljer til den store dagen sloss om oppmerksomheten din.
VAKRE BILDER: Det skorter ikke på inspirasjon på nettet. Bryllupsblogger, Pinterest og nettbutikker med unike detaljer til den store dagen sloss om oppmerksomheten din. Foto: FOTO: Pinterest.com

Ikke brukt det før? Kort fortalt er Pinterest en slags digital korktavle der du kan samle bilder, og også dele dem med andre.

Slik tolker du Pinterest språket

Pin: En "Pin" er et bilde eller en video, enten hentet fra en nettside eller som er lastet opp av brukeren selv.

Å Pinne: Å "pinne" et bilde betyr å feste det opp på en av dine egne tavler.

Re-pin: Ved å holde musen over et bilde har man muligheten til å kommentere, like eller å «repinne» bildet. Å re-pinne et bilde noen andre har "pinnet" vil si at man legger bilde på en av sine egne boards.

Boards: Korktavler, eller oppslagstavler. Dine "Pins" kan organiseres i kategorier som kalles boards. Når du klikker deg inn på din side på PInterest, får du se alle dine boards, og kan klikke deg videre inn på hvert enkelt.

Follow: Å følge en annen brukers tavler. Du kan velge å følge alle tavlene (boards) til én Pinterest-bruker, eller bare tavler du synes er inspirerende.

Share: Du kan dele bilder enten du har pinnet eller som andre har pinnet på både Facebook og Twitter.

Like: I likhet med Facebook kan du også på PInterest like andres bilder og tavler.

Notes: I likhet med Facebook kan du også på Pinterest legge igjen kommentarer. Disse kalles her "notes", og dukker opp under bildet du har pinnet.

- Bildene fester du ("pinner") på digitale "korktavler", slik du ville festet et bilde til en tavle på veggen med en tegnestift - derav navnet "Pin", har den britisk eksperten på sosiale medier, Lilach Bullock, tidligere uttalt til Bonytt.no.

- At Pinterest har høstet så mye oppmerksomhet og blitt så populært på relativt kort tid, henger nok tett sammen med at nettsiden er ekstremt brukervennlig og lett å skjønne seg på.

Pinterest er altså akkurat like enkelt som navnet tilsier; man "limer opp" opp bilder man synes er fine. Punktum.

Noe som gjør konseptet perfekt som redskap om du vil samle ideer til for eksempel et bryllup.

- Bildene kan du hente direkte fra nettsteder der du kommer over dem, eller du kan re-pinne, altså dele et bilde noen andre har pinnet før deg, på ett av dine boards, forklarer Bullock.

- Her kan du samle visuelt innhold til inspirasjon for deg selv, eller også dele dette med andre, både for å inspirere, men også for å vise hvem du er og hva du liker.

Så om du enda leser bryllupsmagasiner og river ut sider med kjoler, kaker eller buketter du synes er fine - ja da er det på tide å ta steget videre til Pinterest.

- Du kan opprette en Pinterest-profil svært enkelt ved å logge inn med enten e-post eller Facebook-kontoen din, forklarer Bullock.

- En live-stream oppdatering vil også gjøre at du hele tiden kan følge med på hva andre du "følger" liker og pinner til sine digitale "korktavler", så her snakker vi om et hav av inspirasjon til bryllupet, og ikke mer enn noen få tastetrykk unna.

Slik kan du bruke Pinterest i bryllupsplanleggingen

Når du har åpnet Pinterest-konto og sitter der overveldet over det enorme utvalget bilder, tips og ideer, ja så kan det ifølge den amerikanske nettavisen Huffington Post være greit å vite hvor og hvordan du kan begynne å planlegge den store dagen.

1. Start i god tid

BRYLLUP PÅ BUDSJETT: Bruk nettet til å planlegge og handle inn unik pynt til bryllupet ditt.
BRYLLUP PÅ BUDSJETT: Bruk nettet til å planlegge og handle inn unik pynt til bryllupet ditt. Foto: FOTO: Etsy.com

Når det kommer til bilder av alle ting som har med bryllup å gjøre, er det lett å gå seg fullstendig vill i Pinterest-jungelen, advarer nettstedet. Så ikke utsett og tenk at å samle sammen din egen scrapbook er gjort i en fei. Sett av en kveld for å sette deg inn i hvordan Pinterest fungerer, og bla deg gjennom andres korktavler for å få i gang den kreative prosessen. Bruk søkefeltet flittig for å snevre inn det du er på jakt etter, som for eksempel "wedding on a budget" eller "outdoor wedding".

3. Involver venninner

I tillegg til at du kan "pinne" bilder til korktavlene dine, kan du også invitere venninner eller kanskje forloveren din til å også pinne bilder til dine virtuelle tavler. Eller kommentere på bildene du samler. Dette er en flott måte og la venninner eller familiemedlemmer som kanskje bor langt unna ta del i bryllupsplanleggingen ifølge Huffington Post. På samme måte som Twitter fungerer, kan du sørge for at de ser bildet du har pinnet med en gang om du nevner brukernavnet deres i bildeteksten.

4. Vær bevisst på hva du vil ha

Det er lett å la seg overvelde av de mange vakre bildene, enten det dreier seg om kjoler, bordoppdekninger eller hårpynt. Men prøv å holde tunga rett i munnen og hold deg til bilder som faller innenfor det du ser for deg kan ha noe med ditt bryllup å gjøre, enten det dreier seg om fargetemaet du tenker på, eller omgivelser som ligner de du ser for deg. Å samle sammen massevis av bilder fra tropiske strand-brylluper når du skal gifte deg midtvinters i Oslo har jo ikke så veldig mye for seg, enn så vakre du synes bildene er.

Jo nærmere du kommer den store dagen, jo viktigere er det at du er flink til holde deg til konkrete ideer og bilder som har noe med ditt bryllup å gjøre. Har du for eksempel snevret ned bilder av kaker du liker, er det lettere å vise frem 5-6 forskjellige til en baker enn det er om du dukker opp med 150 bilder av vidt forskjellige kaker.

5. Lag mange pinboards

Ikke bare bruk ett board - eller oppslagstavle - og kall det "bryllup", da er sjansen større for at du ender opp med et virr-varr av bilder av kaker og kjoler og blomster, alt på samme tavle. Del heller opp korktavlene dine etter kategorier og kall dem konkret for det de er: "Invitasjoner og bordkort", "dekorasjon lokale" eller "bryllupsreise". Eller hva med å lage deg en oppslagstavle for bilde-ideer, slik at du kan vise fotografen dere booker hva slags bilder det er du kan tenke deg fra dagen?

LEI INN PROFF-HJELP: Annette Elvhaug er bryllupsplanlegger og kan bistå deg i planleggingen med alt fra gode råd og tips i planleggingsfasen til full trekke-i-alle-tråder service.
LEI INN PROFF-HJELP: Annette Elvhaug er bryllupsplanlegger og kan bistå deg i planleggingen med alt fra gode råd og tips i planleggingsfasen til full trekke-i-alle-tråder service. Foto: FOTO: Sigbjørn Borud

Få proff-hjelp til planleggingen

De aller fleste som står midt i det innser at å planlegge en av livets kanskje aller største dager i aller høyeste grad kan innebære både frustrasjon, svette og tårer. Da det også være godt å vite at å benytte seg av en bryllupsplanlegger både blir mer og mer vanlig, og at det faktisk slett ikke trenger å koste all verden.

- Som bryllupsplanlegger tilbyr jeg konsultasjoner samt en planleggingsdag for de som ønsker å bli geleidet på veien, forklarer bryllupsplanlegger og daglig leder Annette Elvhaug i It's Happening til Kvinneguiden.

- Dette dreier seg da om et møte på 4-5 timer, hvor vi går igjennom hele planleggingslisten og hvor jeg i tillegg gir tips om mulige løsninger tilpasset brudeparet og deres ønsker. Dette er en fin investering om man ønsker å planlegge og organisere bryllupet selv, men kanskje gjerne skulle hatt litt drahjelp og gode innspill før man setter i gang.

Elvhaug forklarer at det jo er mange ting å huske på når det kommer til planlegging av et bryllup, og slett ikke så rart at mange føler seg overveldet.

- Det er mange ting å huske på når det kommer til planleggingen og min jobb er å hjelpe brudeparet slik at ingenting går i glemmeboken.

Har gjort jobben mye enklere

Det har bare gått noen måneder siden irske Mary Griffin sa ja til å gifte seg med sin kjære David da han gikk ned på kne og fridde under en romantisk skiferie i Tyskland. Men allerede er 31-åringen godt i gang med å planlegge den store dagen, som skal finne sted i mars til neste år - på samme sted som paret forlovet seg. Og som hjelp i planleggingsprosessen har Griffin falt fullstendig for Pinterest.

- Jeg hadde aldri hørt om Pinterest før jeg kom over en artikkel om dette fenomenet på et bryllupsnettsted jeg var innom, forklarer Griffin til Kvinneguiden.

INSPIRASJON: Pinterest er den raskest voksende sosiale nettsiden for tiden.
INSPIRASJON: Pinterest er den raskest voksende sosiale nettsiden for tiden. Foto: FOTO: Pinterest/Screenshot/pinterest.com/trinej/

- Og så like etterpå anbefalte faktisk bryllupsplanleggeren min også å bruke denne tjenesten.

Griffin forklarer at hun er innom Pinterest nesten daglig på jakt etter inspirasjon, eller bare for å sortere gjennom bilder hun allerede har funnet i et forsøk på å lande fullstendig på hvordan dagen i sin helhet skal se ut.

- Ikke bare er det jo helt utrolig hvor mye inspirasjon og vakre bilder som finnes der ute, langt mer enn man noensinne ville finne ved å bare kjøpe noen bryllupsmagasiner, forklarer den vordende bruden.

- Men i tillegg er det helt supert for meg som planlegger et bryllup i utlandet fra Irland. Min bryllupsplanlegger ved hotellet i Tyskland kan gå inn å se på ideene jeg har samlet og komme med innpsill til disse, og om og hvordan det skal la seg gjøre. I tillegg har jeg opprettet to private tavler, som bare jeg og mine to forlovere kan se, og hvor vi kan "pinne" ideer og bilder som jeg ikke vil at noen andre skal se før bryllupet, som kjolevalg og fargetemaer for dagen.

Begge Griffins forlovere, som også er hennes beste barndomsvenninner, befinner seg for tiden på New Zealand, og dermed har Pinterest vist seg å ha enda en funksjon.

- På denne måten tror jeg de begge føler at de får ta del i planleggingen av dagen, noe som jeg tror hadde kommet til å være litt sårt dersom de ikke kunne være med på, både for meg og dem, avslutter Griffin.

Les også:

Sjekk om du tjener på å gifte deg

Menn irriterer seg over sure kjerringer

Så stor er faren for at du skiller deg

BITT AV BASILLEN: Irske Mary Griffin er godt i gang med å planlegge bryllupet sitt som skal finne sted i mars til neste år. Alle ideene samler hun på sin Pinterest-side.
BITT AV BASILLEN: Irske Mary Griffin er godt i gang med å planlegge bryllupet sitt som skal finne sted i mars til neste år. Alle ideene samler hun på sin Pinterest-side. Foto: FOTO: Skjermdump, Pinterest
DEN STORE DAGEN: Denne vordende bruden bruker Pinterest flittig for å samle ideer og planlegge hvordan den kommende bryllupsfesten skal se ut.
DEN STORE DAGEN: Denne vordende bruden bruker Pinterest flittig for å samle ideer og planlegge hvordan den kommende bryllupsfesten skal se ut. Foto: FOTO: Skjermdump, Pinterest

Du trenger ikke bruke tusenvis på en lekker brudekjole

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning