Bilder fra filminnspilling

Tiia og Satu tar bilder der favorittfilmene er spilt inn

Resultatet er superkult!

Publisert Oppdatert
DAMENE BAK FANGIRLQUEST: Tiia Öhman og Satu Walden
DAMENE BAK FANGIRLQUEST: Tiia Öhman og Satu Walden Foto: FOTO: Privat
ASBJØRN SLETTEMARK: Har stor sans for fankultur som fangirlquest.com Her er han utenfor puben hvor de såkalte "exterior shots" til serien Cheers ble tatt.
ASBJØRN SLETTEMARK: Har stor sans for fankultur som fangirlquest.com Her er han utenfor puben hvor de såkalte "exterior shots" til serien Cheers ble tatt. Foto: FOTO: Privat

- Det minst fornøyelige er vel å traske gjennom mørke, gjørmete skoger på leting etter en spesiell grotte, sier Tiia Öhman til Kvinneguiden. 

Sammen med venninnen Satu Walden står hun bak nettstedet fangirlquest.com der de legger ut bilder de har tatt på eksakt samme sted hvor scener fra deres favorittfilmer og tv-serier ble spilt inn. Jentene kaller dette "sceneframing", å ramme inn en scene i et bilde.

Siden 2013 har de to finske jentene dyrket sin indre filmnerd ved å dra på disse skattejaktene. Uten en feit lommebok har de så langt vært i fem land, reist over 15.000 kilometer, og tatt bilder fra scener til et uttall filmer og tv-serier. Eksempelvis scenen fra Sherlock, hvor den kjente detektiven hopper fra taket på St. Barts Hospital i London.

- Fankulturen rundt tv-serier og filmer har vokst med fremveksten av Internett. Nå er det fort gjort å finne likesinnede på nett, sier Asbjørn Slettemark, til Kvinneguiden. Han er musikkjournalist, programleder og skriver også på OP-5, en blogg om tv, film og krimlitteratur.

Leiebil fremfor sko

Tiiia og Satu finansierer turene sine selv, og mener at de klarer det fordi de prioriterer.

- Ofte har vi måttet velge mellom, si, en ny vinterjakke, nye sko eller en leiebil vi kan bruke for å reise rundt. Vi velger vanligvis leiebilen... Vi reiser billig, bor på rimelige hoteller, og prøver å unngå å spise dyrt. Stedene der filmer og tv-serier blir spilt inn er ofte ute i ingenmannsland, så det blir dermed billigere å besøke slike steder enn hvis de er spilt inn i for eksempel London.

Favorittstedet de har besøkt hittil er Dunraven Bay, en strand i Cardiff. Det er en vakker strand hvor blant annet viktige scener fra Doctor Who og Merlin har blitt spilt inn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FOREST GUMP: Tiia og Satu har funnet den endeløse veien hvor Forest løp.
FOREST GUMP: Tiia og Satu har funnet den endeløse veien hvor Forest løp. Foto: FOTO: fangirlquest.com

Crowdfunding

Finnene dro på en lengre rundreise i Nord-Amerika i fjor. Dette fikk de til takket være crowdfunding. På to måneder samlet de inn ti tusen dollar. De kjørte 12.000 kilometer fra Vancouver i Canada til New York City i USA og besøkte underveis steder hvor blant annet Supernatural, Star Trek, The Avengers, Forrest Gump og The Walking Dead  hadde blitt spilt inn.

- Det var en drøm. Det var hjerteskjærende å forlate Atlanta etter fem fantastiske dager. Vi bodde hos en lokal familie, møtte noen av The Walking Dead-skuespillerne og var tilstede mens de filmet inn et par scener til tv-serien.

Tiia tror ikke foreldrene helt klarer å følge med på alt de gjør.

- Jeg tror de er litt bekymret over alt vi finner på. He-he.

Asbjørn Slettemark bemerker at det var litt mer komplisert å dyrke interesser før.

- Jeg husker hvordan jeg selv holdt på i gamle dager, før Internett. Jeg bestilte et James Bond-leksikon fra England og abonnerte på fanbrev om obskure britiske tv-serier. Den gang var terskelen for å dyrke interesser mye høyere. Et prosjekt som fangirlquest er kjempegøy. Jeg liker særlig når fans gjør noe kreativt, som disse damene de gjør, enn når det kun handler om fakta og tall.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DOWNTOWN ABBEY: Den lille landsbyen Bampton har vært mye brukt under innspillingen.
DOWNTOWN ABBEY: Den lille landsbyen Bampton har vært mye brukt under innspillingen. Foto: FOTO: fangirlquest.com

Vil besøke Norge

Så langt har ikke 30-åringene besøkt Norge i arbeidet, men Tiia utelukker det ikke.

VIL TIL NORGE: Tiiia og Satu har lyst til å komme til Norge. Blant annet for å "scrrenframe" scener fra filmen Ex Machina.
VIL TIL NORGE: Tiiia og Satu har lyst til å komme til Norge. Blant annet for å "scrrenframe" scener fra filmen Ex Machina. Foto: FOTO: United International Pictures

- Jeg og familien min besøkte de nordlige delene som liten, så jeg vet at det er et vakkert land. Vi kjenner også til et par innspillingssteder rundt om i Norge som vi gjerne skulle besøkt. Deler av filmen Ex Machina ble filmet på Juvet landskapshotell for ikke så lenge siden, og deler av Harry Potter og Halvblodsprinsen ble filmet på toget på Raumabanen.

Tiia røper også at hun er fan av to norske skuespillere.

- Dere har også to fantastiske skuespillere, Vidar Magnussen og Bjarte Tjøsheim. De har lagd hysterisk morsomme parodier av tv-serien Sherlock. Å få til et samarbeid med dem hadde vært kjempekult!

En moderne tvist

Prosjektet deres har fått oppmerksomhet fra media over hele verden, og venninnene har blitt intervjuet av både kinesiske, britiske og portugisiske aviser. Tiia sier at hun tror oppmerksomheten kommer av at det de gjør er moderne i forhold til hva andre har gjort før.De bruker en I-pad for å vise orginalbildet når de er ute og reiser.

Men å bruke bruke en I-pad i stedet for et kamera har sine utfordringer. I sterkt sollys er det nærmest umulig å se skjermen. Og det er vanskelig å få bildet på I-paden til å passe nøyaktig inn i landskapet hvis kameramannen har brukt en annen linse.
- Det er årsaken til at bildene av og til ikke er helt nøyaktige. Men hvis bildet ellers blir kult, lar vi det være. Dessuten var ideen opprinnelig det å vise området rundt mer enn nøyaktige matcher. Uten at det betyr at vi ikke har blitt helt vilt perfeksjonister!

iPadbildene som har blitt deres varemerke, startet som et uhell. Tiiia hadde nemlig egentlig tatt screenshots fra filmer og printet dem ut. Men så glemte hun alle bildene hjemme. Så da brukte de Satus i-pad i stedet.

Hjelper andre

Asbjørn Slettemark bruker nettsiden movie-locations.com når han er ute og reiser.

THE AVENGERS: Akkurat på denne broen stod skuespillerne da scenen ble innspilt.
THE AVENGERS: Akkurat på denne broen stod skuespillerne da scenen ble innspilt. Foto: FOTO: fangirlquest.com

- Du legger inn favorittfilmer og tv-serier og får vite hvor de er spilt inn, samt fun facts. Jeg bruker den som guide til å finne kule locations, sier han.

Fremover håper Tiiia og Satu å reise så mye som mulig. Mens populariteten stiger ønsker de to kvinnene bak fangirlquest å gi noe tilbake. Da Jared Padalecki, en skuespilleren fra favoritt tv-serien deres Supernatural, gjennomgikk en tøff periode, startet de derfor å selge t-skjorter for å støtte den veldedige organisasjonen To Write Love On Her Arms  (TWLOHA). Organisasjon støtter folk som sliter med depresjon, avhengighet, selvskading og selvmordstanker.

- Supernatural-fansen har vært helt fantastiske. Vi fikk inn over tusen dollar på to dager.

Målet med reisene deres er å inspirere andre.

- Vi legger ikke bare ut sceneframe-bilder. Målet vårt er å alltid inkludere vakre fotografier og historier fra stedene vi har besøkt, slik at andre fans kan se hvordan det egentlig ser ut der. Kanskje de drar og besøker stedene selv?

Se de fantastiske bildene til Tiia og Satu her:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen