Asfaltpoetisk ABC

Selv den visneste asfaltjungelflekken kan blomstre. I dag byr Alphabet City på et hipt, autentisk og rocka New York.

Publisert Oppdatert
Applausen runger i musikkpuben Banjo Jim's. Etter grundige lydprøver er tvillingsøstrene Claire og Sarah i The Bowmans endelig i gang med gitar, tamburin og tostemt sang. Låta som for alvor trigger publikum, heter "Digging For Gold" og ligner en yngre, mer uvøren fetter av Simon & Garfunkels "Feelin' Groovy".

Kyle Ervin (30) fra Brooklyn har vært fan lenge. Fra sitt sete i baren forteller han at han "pretty much exclusively" velger seg East Village, og helst Avenue C, når han krysser broa til Manhattan.

- Jeg kjenner faktisk alle bandene her i kveld, fortsetter han ubeskjedent.

- De er bra, alle sammen. Og de gir en god pekepinn på hva NYC-scenen handler om i øyeblikket.

Matmekka

I så fall står arenaen og programmet brukbart til kvarteret som sådan. I dag utgjør en gang så morkne Alphabet City en passe trendy, passe autentisk bit av The Big Apple. Enn så lenge kan du blant annet se langt etter koffeinkjeden Starbucks, uten at du trenger å føle deg utrygg av den grunn.

Den norske jazzbassisten Eivind Opsvik, snart albumaktuell under navnet Overseas, har hatt hjemmet sitt her i tre år.

- Straks du kommer til Avenue A, blir det mye roligere. Ting får landsby- og nabolagpreg. Folk kjenner hverandre, forklarer han over sen og søtsalt frokost på venezuelanske Caracas på 7th Street.

Selv holder han til på tolvte, et par sololøp unna den legendariske saksofonisten Charlie Parkers hus. Veien er like kort til stamspillestedet Nublu, noe så sjeldent som et sett uavhengige platebutikker - for ikke å glemme hitrestauranter som Esperanto, Itzocan, Mercadito og Zum Schneider. Legg til pizzasjappa Two Boots, hvor spesialiteten er oppkalt etter The Dude fra "The Big Lebowski"-filmen, og det er vondt å komme underernært fra området.

Kokainsentral

Pre Rudy Giulianis borgermesterperiode var det en annen historie. Da var folk flest fornøyd med å forlate alfabetbyen i live. De famøse opptøyene i Tompkins Square Park i 1988 er ennå ikke glemt.

- Gata jeg bor på, var kokainsentralen i New York. For 15 år siden var det der det ble deala mest, melder Opsvik, som mener østen har forblitt hakket villere enn vesten.

- D-avenyen har beholdt sitt preg. Jeg vet ikke helt hva som skjer der nede. Det er litt mer ... genuint, sier han og humrer.

Hvis babyvogner og småbarnsfamilier glimrer med sitt fravær, kan det ha sammenheng med at leilighetene i det gamle arbeiderklassestrøket er gjennomgående små. På denne siden av årtusenskiftet er det heller ingen hemmelighet at kunstnerkolonien presses ut, "NY style".

- Det er billigere enn West Village og SoHo. Men ingenting er jo billig lenger, sukker Opsvik.

På siden

Enkelte vil påstå at Williamsburg og Bushwick for lengst har overtatt som hipsternes hovedbeitemarker. Et besøk på Sidewalk Café på hjørnet av sjette gir bange anelser. Det var her den såkalte anti-folk-bevegelsen, med assosierte medlemmer som Beck og Moldy Peaches, så nattens lys tidlig på 90-tallet.

Våren 2008 er det et stykke mellom headlinerne, for å si det barmhjertig.

- Jeg har sett Lenny Kravitz, Adam Sandler, Mike Myers og han der Oasis-fyren. Der hvor fotografen sitter, der satt Norah Jones for to uker siden, hevder impresario David Speaker bak miksepulten.

Det hjelper lite når neste act gir seg til å servere numetal-inspirerte heavy-svisker, for sikkerhets skyld med tyggegummi under drøvelen. Ikke før har vokalisten slafset seg gjennom første vers, før siste gjest reiser seg og fordufter.

Elsker Dick

Rockerne redder seg i land i 99 Avenue B. Manitoba's er stedet hvor AC/DC og Mötörhead jevnlig får kjørt seg på jukeboksen, mens lokale helter som Television, The Ramones og Talking Heads skuler fra signerte veggpostere. Hilly Cristal, mannen bak den myteomspunne CBGB-klubben, er også behørig avbildet.

- Vi elsker Dick! skåler de sortkledde kompisene Ken Cushen og Johnny Corbin.

Selv om utsagnet fort får tvilsom betydning på engelsk, er det ment som en uskyldig referanse til innehaver "Handsome" Dick Manitoba. Ikke bare høster han skryt for sin frontfigurering i tone- og støyangivende The Dictators og MC5. Viktigere, ifølge gutta, er det at han driver en av få respektable buler downtown i asfaltjungelen.

- Før ble du ranet på disse kanter, snøvler Corbin ettertenksomt.

- Nå tar de pengene dine på overprisede utesteder.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning