SKODA

Unngå bilsyke barn

Bilturer med kvalme barn er alt annet en gøy. Vi gir deg ti råd som gjør kjøreturen mer behagelig for store og små.

KVALM: Med enkle grep kan du minske risikoen for kvalme barn i bilen.
KVALM: Med enkle grep kan du minske risikoen for kvalme barn i bilen. Foto: FOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Bilturer kan være spennende for hele familien. Man får sett mye og har frihet til å stoppe akkurat der man vil. Med barn i familien er dette også det mest praktiske alternativet. Når barnevogn, pulk, ski og annet utstyr skal fraktes langt, er det enklere å få plass i bagasjerommet på bilen enn på et fly.

Likevel kan gleden over å bevege seg gjennom landskapet brått ta slutt hvis barna blir bilsyke. Verken barn eller voksne får en fin tur når de minste blir kvalme. Derfor gjelder det å være litt føre var. Det er heldigvis ikke de helt store grepene som skal til hvis man vil forebygge reisesyke.

10 tips på veien:

1. Spis et lett måltid før dere reiser. Magen bør ikke være helt tom, men la heller ikke barnet spise for mye. Tung og fet mat bør unngås, og husk at søtsaker i baksetet er en dårlig idé for barn som lett blir bilsyke.

2. La barna sitte slik at de ser ut, og la dem gjerne leke leker som krever at de ser etter ting utenfor bilen. Bilbingo er en sikker vinner - særlig hvis hele familien deltar.

3. Lesing, tegning og spill er ikke gode aktiviteter for de som blir bilsyke. Da tvinges man til å se ned hele tiden.

4. Frisk luft hjelper på begynnende kvalme. Legg gjerne inn noen ekstra stopp slik at dere får strukket på beina og trukket inn litt frisk luft. Et åpent vindu hjelper også.

5. Unngå sterke lukter i bilen. Røyking er selvfølgelig helt utelukket. Man kan også bli kvalm hvis det spises mat som lukter sterkt eller hvis noen har på seg en sterk parfyme.

6. Barn som sover blir ikke kvalme. Hvis det er et alternativ å kjøre om natten, kan derfor dette være en løsning på problemet.

7. Spis underveis, men sørg for riktig føde. Tørre kjeks, brødskiver og mat med salt i er gode valg for reisen. Styr unna melkeprodukter og sure drikker. Ta med en vannflaske og cola i stedet.

GOD UTSIKT: Roomster har store vinduer, som gjør det enkelt for barna å følge med på utsikten.
GOD UTSIKT: Roomster har store vinduer, som gjør det enkelt for barna å følge med på utsikten. Foto: FOTO: Skoda

8. Velg behagelige klær til turen. Joggebuksen er et mye bedre valg enn trange bukser og stramt belte. Ikke kle barna for varmt, ha det heller litt godt og varmt i bilen.

9. Tenk på hvordan du kjører hvis veien er humpete og svingete.

10. Det finnes både naturpreparater og medisiner som hjelper mot kvalme. Ingefær har god effekt, men husk at det må tas en time før avreise. På apoteket får du reseptfrie reisesyketabletter som kan tas av barn ned til ett år. Der kan du også få kjøpt et armbånd som gir et lett trykk på et bestemt akupunkturpunkt. Dette skal redusere sjansen for reisesyke.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning