SKODA

Slik kjører du trygt på vinterføret

Finn ut hvordan du kan kjøre tryggere i vinter.

REDD: Det er ikke noe moro å føle seg usikker på vinterføret.
REDD: Det er ikke noe moro å føle seg usikker på vinterføret. Foto: FOTO: iStockphoto
Publisert Oppdatert

Det er lett å føle seg utrygg på vinterføret. Norske veier er fulle av svinger og bakker, noe som ikke alltid er like moro når veien er dekket med is. For hva gjør du egentlig når bilen begynner å skrense eller spinne?

Du er som sjåfør ansvarlig for at bilen er utstyrt etter forholdene. Men du er også ansvarlig for at du kan takle bilen både om sommeren og vinteren. Hvis du føler deg utrygg, er det som oftest bedre å la bilen stå. Imidlertid finnes det grep du kan ta for å sørge for at du er tryggere på glattisen.

Lek deg på isen

Det aller beste du kan gjøre, er å sørge for at du er trygg på forholdene og bilen din. Ta med bilen ut en tur etter vinterens første skikkelige snøfall. Finn en stor, åpen plass, og test hvordan bilen reagerer på ulike situasjoner. Hva skjer om du svinger mens du bråbremser? Hvis du trekker i håndbrekket? Hvor fort kan du kjøre i en sving før bilen skrenser? Hvor lang blir bremselengden? Dette er verdifull erfaring å ha med seg når du kjører på veien.

Flere steder i landet kan du også betale for å kjøre bilen din på isdekte vann. Ikke bare er det moro, men det er viktig at reaksjonene sitter i ryggmargen hvis uhellet skulle være ute. Sørg for at du frisker opp kunnskapene og reaksjonsevnen minst en gang hvert år.

Husk at du alltid skal teste føret før du begynner å kjøre. Sjekk både bremselengden og hvordan bilen sitter i svingene i begynnelsen av hver tur.

Kjøp en sikker bil

Selv den mest erfarne sjåfør har opplevd sitasjoner der hjertet banker litt ekstra, og man rett og slett føler seg litt utrygg. Derfor er det godt å vite at det finnes biler som hjelper deg med å kjøre trygt på vinterføret.

Škoda Octavia tilbyr firehjulstrekk til en meget rimelig penge. Men dette betyr ikke at det har gått på bekostning av sikkerheten. Tvert i mot får du det meste du kunne ønske deg av teknologisk hjelp og sikkerhet. Kontakt din nærmeste forhandler, og ta med Octavia ut på en prøvetur. Du får garantert en hyggelig overraskelse.

Les mer om Octavia

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning