SKODA

Sko bilen for glatte vinterveier

Slik vet du om dekkene duger en vinter til.

DYRT OG GODT: I årets dekktest er det de dyre dekkene som kommer best ut. Selv om det finnes rimelige alternativer som også duger.
DYRT OG GODT: I årets dekktest er det de dyre dekkene som kommer best ut. Selv om det finnes rimelige alternativer som også duger. Foto: FOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Om våren er vi ivrige etter å få vinterdekkene av bilen så raskt som mulig. Vi ser knapt på vinterdekkene før de stues vekk i garasjen, og er derfor usikre på om de egentlig holder en sesong til når de hentes frem fra lagring.

Gode dekk gir trygg kjøring

Som sjåfør er du selv ansvarlig for at bilen har de dekkene som skal til for å takle føret. Derfor er det viktig at du vet hvilke krav som stilles, nettopp fordi disse kravene er til for å gjøre deg og dine medtrafikanter så trygge som mulig.

Ved normal kjøring på rundt 15.000 kilometer i året, holder ett sett med dekk i gjennomsnitt i tre sesonger. Du bør likevel sjekke mønsterdybden før du setter på dekkene. Det er dyrt å kjøpe nye dekk før du trenger det, men livsfarlig å vente for lenge.

Minimumskravet til mønsterdybde på vinterdekk er tre millimeter. Det blir likevel anbefalt at vinterdekkene alltid har minst fem millimeter mønsterdybde. Det skal være minimum mønsterdybde over ¾ av slitebanens bredde og rundt hele dekkets omkrets. For liten mønsterdybde gjør at dekkene får dårligere grep, noe du er helt avhengig av i vintermånedene.

Klar for en ny sesong

Når hjulene er satt på bilen, bør du sjekke lufttrykket i dekkene. Dette gjør du enkelt på nærmeste bensinstasjon, de ansatte vil også kunne hjelpe deg. Lufttrykket er også viktig for sikkerheten, i tillegg til kjørekomforten, drivstofforbruket og dekkslitasjen. (Hvilket dekktrykk som er riktig for din bil, finner du som regel i drivstoffpåfyllingslokket).

Husk å vaske sommerhjulene godt, fjerne steiner i mønsteret, og lagre de på et mørkt og tørt sted. Det beste er at hjulene henger, men de kan også stå langs en vegg så lenge du ikke plasserer noe oppå dem. Sjekk gjerne mønsterdybden på dekkene før du setter dem bort. Kravet til sommerdekk er 1,6 millimeter, men det anbefales tre millimeter for godt grep. Hvis dybden ikke er god nok, har du vinteren på deg til å kjøpe nye sommerdekk.

Hos Škodas forhandlere finner du nye dekk, og får selvfølgelig også hjelp med dekkskiftet. Hvis tiden er inne for ny bil, bør du vurdere å kjøpe en bil med firehjulstrekk. Denne er sikrere og mer behagelig å kjøre om vinteren. Škoda tilbyr flere modeller med firehjulsdrift, som gir deg maksimal sikkerhet på isen i vinter.

Les mer om Škodas 4x4

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning