LIFELINE CARE

Folat er essensielt både før og under graviditeten

Vet du hvorfor du bør ta folat?

NØDVENDIG: Folat er absolutt nødvendig, både før og under graviditet.
NØDVENDIG: Folat er absolutt nødvendig, både før og under graviditet. Foto: FOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Allerede fra du planlegger graviditet er det viktig at du får i deg nok av B-vitaminet folat (folsyre). Folat er nødvendig for normal utvikling av fosteret, og reduserer sjansen for ryggmargsbrokk.

Mange kjenner ikke til konsekvensene ved mangel på folat under svangerskapet. Folat er nødvendig for dannelse av arvestoff (DNA), celledeling og produksjon av røde blodceller. Folatmangel er knyttet til ryggmargsbrokk og ufullstendig utvikling av hjernen hos fosteret. Det fødes rundt 60 barn med ryggmargsbrokk i Norge hvert år.

Ryggmargsbrokk

Ryggmargsbrokk er en skade på ryggvirvlene og utvikles allerede i begynnelsen av svangerskapet. Ved normal utvikling blir ryggmargen lukket inn i et beskyttende rør av ryggvirvler i løpet av de to til fire første ukene av graviditeten.

Ved ryggmargsbrokk klarer ikke alle ryggvirvlene å danne en fullstendig ring som omslutter ryggmargen, men slutter å utvikle seg halvveis. Dette gjør at deler av ryggmargen forblir ubeskyttet.

Hvor alvorlig ryggmargsbrokken er kan variere, men den gir alltid alvorlige konsekvenser. Feilstilling i ben og rygg, lammelser, muskelsvakhet, inkontinens, nedsatt følelsesevne og dårlig blodsirkulasjon er vanlige symptomer. Majoriteten av de som har ryggmargsbrokk utvikler også vannhode (hydrocephalus).

Folat-tilskudd reduserer risikoen

Omfattende medisinske studier viser at tilskudd av folat under svangerskapet reduserer risikoen for utvikling av ryggmargsbrokk betraktelig. Vanlig kosthold dekker ikke det daglige folatbehovet, og man er avhengig av å ta kosttilskudd for å unngå mangel.

Helsedirektoratet og Statens Ernæringsråd anbefaler et daglig tilskudd av folat på 400 microgram fra man planlegger å bli gravid og ut første trimester av svangerskapet.

Ta Lifeline Care GRAVID fra du planlegger graviditet

Mangelfull kunnskap

Til tross for rådene om folat under graviditet, er det mange kvinner som ikke tar tilskudd. I tillegg viser en landsdekkende undersøkelse gjort av Lifeline Care, at bare 58 prosent av kvinnene som deltok i undersøkelsen, hadde hørt om rådene.

Mangelen på kunnskap om konsekvensene av folatmangel, resulterer i at mange kvinner ikke får dekket det nødvendige behovet for folat under svangerskapet.

Ved å ta et daglig kosttilskudd som inneholder folat reduserer du risikoen for at fosteret utvikler ryggmargsbrokk, og støtter opp under en sunn og normal utvikling.

Lifeline Care får du kjøpt hos Vitus Apotek, Ditt Apotek, Boots og Apotek 1.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning