EMLA

Nålestikk kan være traumatisk

Mange kronisk syke må regelmessig ta sprøytestikk.

Publisert Oppdatert

For de minste, som ikke forstår bakgrunnen, kan nålestikkene være en traumatisk opplevelse. For større barn kan stikkene rett og slett være en ekstra belastning og noe å grue seg til.

Når det gjelder blodprøver, har barna kanskje til og med større grunn til å grue seg enn voksne. Årsaken er at blodårene til voksne både er lettere å treffe og ofte lettere å se gjennom huden.

Treffer ikke alltid

Selv om det blir bare ett eller flere stikk før kanylen treffer riktig, er det en stor fordel om stikket knapt kan kjennes. Det kan Emla sørge for.

</p> <p> <em>Emla ved venekateter</em> </p> </div>

Det vet sykehusene godt. De har nemlig gått foran i å ta lokalbedøvende Emla-plaster i bruk. For svært mange barneleger er det standard prosedyre å anbefale Emla-krem i forbindelse med blodprøvetaking. Det er noe både barn og deres foresatte setter pris på. For det er nok av historier som foresatte som har måttet ta seg en tur ut eller i dørken under jakten på å treffe småfolkenes blodårer.

Les mer om Emla

Emla (lidokain/prilokain) brukes som et lokalbedøvende middel på huden, før f.eks. nålestikk og mindre hudoperasjoner. Emla finnes både som plaster og krem.

Plastret settes på huden minimum 1 time før sprøytestikk eller prøvetaking. Den smertestillende effekten varer i minimum 2 timer etter at plasteret er fjernet. Bør kun brukes på intakt hud, og med forsiktighet ved atopisk eksem. Les pakningsvedlegget nøye.

AstraZeneca AS Innspurten 15, Postboks 6050, Etterstad, 0601 OSLO Tlf 21 00 64 00 Faks 21 00 64 01 www.astrazeneca.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning