DUPLO

En tur til nettlekeplassen

Småbarn som spiller nettspill og ser på videoer på YouTube. Dette er ingen fremtidsvisjon. Det er virkeligheten slik vi kjenner den.

Publisert Oppdatert

Stadig flere barn bruker nettet hver dag. Og nettbrukerne blir stadig yngre. Forskere kaller dagens barn for "digitalt innfødte", i betydningen barn som kjenner seg like hjemme på nettet som i sin egen bakgård.

Men hva skal en foresatt mene - og enda viktigere, gjøre - når familiens toåring ønsker å spille nettspill?

Jeg vil bare ha det gøy

Det første du må gjøre, er å glemme alt fra den første gangen du logget deg på Internett. Den vidunderlige nye, digitale verdenen som åpenbarte seg for øynene på deg. Dine første forsiktige og nysgjerrige steg ut på dataalderens motorvei. Slett det bildet. Barnet ditt ser nemlig ikke på nettverdenen som en atskilt og "virtuell" realitet.

For ham eller henne er nettet bare enda en måte å leke på. På linje med TV, bøker eller LEGO® DUPLO® klosser. Frem til femårsalderen vil ikke barnet ditt engang være klar over at det er "pålogget". Det ønsker bare å spille et morsomt spill på pc-en.

Lek og lær på nettet

For det andre er det en god idé å se på nettet ikke bare som en lekeplass, men også som en plass for læring. Barnet ditt kan faktisk lære noe av å leke på nettet.

Litt leting er alt som skal til for å finne nettbaserte spill og aktiviteter som stimulerer til læring. "Gi dyret navn", "Tegn en strek mellom prikkene", bokstav- og tallspill. Alt sammen er aktiviteter som stimulerer barnets logiske og problemløsende evner, og som gir barnet akademiske ferdigheter.

Bruk av mus og tastatur utvikler dessuten barnets finmotorikk. Og på toppen av det hele blir barnet teknisk kyndig allerede i ung alder.

Skap en trygg lekeplass

Det tredje du som foresatt bør gjøre, er å skape en trygg lekeplass for barnet ditt på nettet. Det innebærer at du nøye vurderer og velger ut hvilke nettspill barnet ditt skal få lov til å spille. Det er viktig å sørge for at spillene er alderstilpassede og har et trygt innhold.

Du bør også se nøye på nettmiljøet barnet ditt spiller i. Er det et lukket miljø? Eller finnes det lenker til andre nettsteder med uegnet innhold?

Og til slutt kan vi jo nevne at det å besøke dyrehagens nettsted, selvfølgelig ikke er en erstatning for det å besøke dyrehagen i virkeligheten. Det er viktig å opprettholde en sunn balanse mellom nettlek og fysisk lek.

Morsom og trygg lek på DUPLO.LEGO.no

LEGO DUPLO byr på lek og moro på DUPLO nettstedet. Her kan du utforske den spennende DUPLO verdenen og velge mellom mange nettbaserte spill og aktiviteter som du kan la barnet prøve seg på - enten alene eller sammen med en voksen.

DUPLO nettstedet er et trygt, nettbasert spillmiljø som er fullstendig fritt for reklame og lenker til eksternt innhold. Besøk DUPLO.LEGO.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning