FRA VITNE TIL MISTENKT

Siste drosje til helvete

Juli 1971: Liket av en ung pike ble funnet flytende i Bolgvågen på Nordmøre. Drukningsulykke, mente legen først. Så dukket en drosjesjåfør opp som vitne. Og like etter ankom etterforskningsleder Reidar Bjørn-Larsen og Kripos-teamet Kristiansund.

Pluss ikon
<b>SISTE REIS:</b> Taxituren endte ved denne kaia. Her endte også den unge jentas liv.
SISTE REIS: Taxituren endte ved denne kaia. Her endte også den unge jentas liv. Foto: Vi Menns arkiv
Sist oppdatert

Fredagen nærmet seg midnatt. Marry Ødegård (19) haltet ut av restaurant Intim i Kristiansund, etter en herlig kveld på dansegulvet.

Marry kunne virkelig svinge seg etter musikk. Men en sykdom gjorde det vondt for henne å gå lange distanser. Derfor hadde hun bestilt en drosje.

Minutter igjen å leve

Hun satte seg inn foran og oppga adressen. Sjåføren syntes hun snakket utydelig og ba henne om å gjenta. Kanskje hun hadde tatt en øl for mye? Men hun var flirete fornøyd med livet. Marry – tre måneder unna sin 20-årsdag – hadde bare minutter igjen å leve.

Hvorfor svingte ikke sjåføren av til høyre der han skulle? Hvorfor tok han denne stikkveien ned til sjøen? Bilen stoppet brått på kaia. Hun kjente plutselig en arm rundt seg mens den andre fremmede hånden fiklet med glidelåsen i buksa hennes.

Marry røsket seg løs og løp ut av drosjen.

Presset mot kaia

Men beina hennes maktet ikke å løpe fort, og snart kjente 19-åringen sterke armer presse seg ned mot betongkaia. Hun kjempet imot med alle krefter, men buksa og trusa ble revet av henne.

Sannsynligvis forsøkte hun å skrike om hjelp. Men et dumpt smell kvalte alle lyder. Stillheten var makaber.

Den fremmede sjåføren løftet den livløse kvinnekroppen opp fra kaia og kastet den i sjøen. Deretter tok han jentas klær og veske og stablet det pent på svaberget. Taksameteret i bilen gikk fortsatt.

LES OGSÅ: 800 km uten rekkeviddeangst - vi har prøvekjørt nye Mazda CX-5

Ulykke

Lørdag 31. juli meldte politiførstebetjent Fredrik Pettersen ved Nordmøre politikammer at en død jente var funnet flytende i sjøen kl. 11.10. Hun var naken bortsett fra et par sokker og en bluse. Legen som undersøkte henne, mente det var en drukningsulykke, og at hodeskadene var påført henne før hun druknet.

Men tidlig mandag morgen ble Kripos anmodet av politimester Einar Lotsberg om bistand til etterforskning og åstedsundersøkelse.

<b>FUNNSTEDET:</b> Krysset viser hvor liket av den unge jenta ble funnet
FUNNSTEDET: Krysset viser hvor liket av den unge jenta ble funnet Foto: Vi Menns arkiv.

Erfarne etterforskere

Kl. 20.45 landet fire mann fra Mordkommisjonen og to teknikere fra lab’en på Kvernberget flyplass. Etterforskningsleder i det erfarne teamet var Reidar Bjørn-Larsen alias «Streken». Politimesteren orienterte om saken, og alle reiste ut til Stabilkaia der avdøde var funnet.

Hun var også blitt obdusert på Fylkes-sjukehuset i Molde, og den første teorien om ulykke druknet nå i nye funn. Det var fire kvestelser på jentas hode, både foran, bak og ved begge ørene. På forsiden av halsen var det rift i huden, og skrubbmerker fantes på knær, lår og sete.

Legene antok at skadene i halsen og hodet var påført Marry Ødegård ved stump vold mens hun var i live.

LES OGSÅ: 10 gode filmer på Netflix - virkelige historier fra andre verdenskrig

– At hun også hadde luft i lungene, er et sikkert tegn på at Marry levde idet hun gikk i vannet, forteller «Streken». Etter 32 år husker han denne saken, som de fleste andre saker, krystallklart.

Innfløkt start

Samme dag ble et vitne avhørt: En høy, slank og sympatisk drosjesjåfør på 27 år. Han hevdet at han fredag 30. juli litt før midnatt fikk beskjed over radio om å plukke opp en kunde ved restaurant Intim.

Han hadde inntrykk av at hun var beruset, og hadde kjørt jenta til boligblokkene på Nordlandet ved tunnelen.

– Saken var innfløkt til å begynne med, minnes Bjørn-Larsen. – Vi trodde nemlig på vitnet en stund, og jobbet ut fra hans forklaring.

Et svært rundbord omkranset av politimester, lensmenn, lokale etterforskere og Kripos-teamet. Vi får ta en rundspørring, sa Bjørn-Larsen. Det er allerede gjort, uten noe resultat, var svaret. Da tar vi en rundspørring til, fortsatte «Streken ». Og kommer det ikke opp noe nytt da, så tar vi enda en runde til.

<b>FØLJETONG: </b>På 2000-tallet presenterte Reidar Bjørn-Larsen noen av de største kriminalsakene han hadde jobbet med, i Vi Menn.
FØLJETONG: På 2000-tallet presenterte Reidar Bjørn-Larsen noen av de største kriminalsakene han hadde jobbet med, i Vi Menn. Foto: Vi Menn nummer 39-2003

Interessante opplysninger

De lokale politimennene skulte på hverandre, som om de tenkte: Er mannen gal?

– Men ved tredje rundspørring, etter at vi hadde avhørt folk på alle fergeforbindelser, mange vitner blant drosjesjåfører, drosjeeiere og beboere i blokka der Marry bodde, fikk en av gutta tak i en gammel dame på Nordlandet som kom med en meget interessant opplysning.

Hun hadde sittet oppe og ventet på datteren sin den fredagen, og ett minutt før midnatt dukket en drosje opp.

Den hadde ikke svingt av ved støtten rett før blokkene, men fortsatt i retning kaiene på Bolgvågen. Det satte hovedvitnets forklaring i et annet lys, forteller «Streken», som aldri var i seng før langt etter midnatt de 13 dagene han var i Kristiansund.

Tikronen

I sitt første vitneavhør hadde drosjesjåføren sagt at Marry bare hadde betalt ham med en ti-kroning. Det var alt hun hadde igjen etter turen på byen. Bjørn-Larsen og hans menn visste nå at det var blank løgn. Tikroningen ble funnet i veska som lå igjen på svaberget.

Snøret kunne strammes noen hakk. Mens firkløveret fra Mordkommisjonen klekket ut strategien videre, fikk Bjørn-Larsen en telefon fra faren til Marry Ødegård. Sønnen hans hadde snakket med en landskjent synsk dame som ville hjelpe til med etterforskningen.

– Jeg sa kontant nei, sier «Streken». – Politiet hadde bare hatt dårlige erfaringer med synske tidligere, og det viste seg da også at denne damen var langt ute på viddene.

Ukultur i drosjenæringen

Det ble også avdekket en ukultur i deler av byens drosjenæring: De såkalte «Grethe-turene». Noen sjåfører kjørte kvinner til avsidesliggende steder, for så å gjøre seksuelle tilnærmelser. Ville ikke jenta være med på leken, hendte det at hun ble satt av langt unna der hun bodde.

Etter en uke tok politibetjent Leif A. Lier, som skulle komme til å oppklare alle drapssaker han var involvert i, over avhørene etter kollegaen som måtte reise hjem til Oslo. Og nå innrømmet drosjesjåføren, som allerede hadde vedkjent seg «Grethe-turer», at han hadde forklart seg noe uriktig i tidligere vitneutsagn.

Han hadde likevel ikke satt av Marry på Nordlandet, men kjørt til Sildoljefabrikken på Husøya hvor han hadde stoppet på en liten sidevei.

<b>KJENT FJES:</b> Leif A. Lier ble etter hvert en av Norges mest profilerte politimenn. Her er han avbildet under politiets pressekonferanse om Munch-tyveriene i 1968, tre år før drapet i Kristiansund.
KJENT FJES: Leif A. Lier ble etter hvert en av Norges mest profilerte politimenn. Her er han avbildet under politiets pressekonferanse om Munch-tyveriene i 1968, tre år før drapet i Kristiansund. Foto: Scanpix

Stadig nye versjoner

27-åringen påsto at Marry hadde samtykket i at de skulle kjøre dit, og virket villig til å begynne med. Plutselig var hun blitt avvisende og sint, og han kjørte henne tilbake i retning Nordlandet.

Etter noe krangling i bilen hadde hun forlangt å gå av på riksveien. Siden hadde han ikke sett henne. Æresord.

LES OGSÅ: Her får du mye mobil for pengene - test av Motorola G7 Plus

Etter denne forklaringen ble statusen hans forandret fra vitne til siktet for drap. Senere på mandagen, under et nytt avhør, kom en ny innrømmelse. Han hadde ennå ikke fortalt den fulle sannhet.

– Falt og slo hodet

En ny versjon fulgte. Etter turen til Sildoljefabrikken hadde han kjørt en stikkvei ned mot sjøen og stoppet ved en kai. Siktede innrømmet nå at han handlet mot Marrys vilje, og på kaia hadde hun avvist alle hans tilnærmelser og stukket ut av drosjen.

Han hadde løpt etter, tatt henne igjen, og begge hadde snublet og falt. Han tok tak i bukselinningen til Marry, som falt utfor kaikanten og ned på svaberget. Han mente å huske at Marry traff svaberget med hodet og rullet ut i sjøen. 27-åringen hevdet bestemt at han hadde dratt henne opp på land ved hjelp av en grein, og lot henne ligge igjen på svaberget.

Han ville ikke ta standpunkt til hvorvidt han skulle erklære seg skyldig i noe straffbart.

– Du vant!

– Han firte og firte på historiene sine. Visste at han var i trøbbel, kommenterer Bjørn-Larsen, som ledet rekonstruksjonen som skulle bli en forløsende faktor.

<b>KOLLEGER:</b> Tidligere sjef i mordkommisjonen. Reidar Bjørn-Larsen (t.v.) og Leif A Lier jobbet sammen på drapssaken i 1971. Her avbildet under lanseringen av Liers bok «En reisende i mord» i 2002.
KOLLEGER: Tidligere sjef i mordkommisjonen. Reidar Bjørn-Larsen (t.v.) og Leif A Lier jobbet sammen på drapssaken i 1971. Her avbildet under lanseringen av Liers bok «En reisende i mord» i 2002. Foto: Morten Holm / Scanpix

– Han tegnet og forklarte for oss på Stabilkaia. Dette stemmer ikke, sa jeg. Det var heller ikke i overensstemmelse med hvordan jenta kunne ha fått sine skader.

Siktede skjønte nå at det ikke gikk hans vei. Da vi gikk gjennom hele prosessen for tredje gang og det begynte å striregne, sa jeg til ham: Nå kan du gå inn til Leif A. Lier. Lier var, som sin overordnede, en mester til å få folk til å tilstå.

Plutselig reiste drosjesjåføren seg opp, tok drapsetterforskeren i hånda og sa: – Du vant! Så snudde han seg rundt og spydde i vasken.

Rettferdig dom

Omsider sannheten: Han hadde prøvd å tvinge til seg et samleie, men Marry kjempet imot. Plutselig ble hun liggende stille under ham. Han husket ikke om han dunket hodet hennes mot betongkaia. Men de siste grufulle sekundene, der han løftet jenta opp fra kaia og kastet henne i sjøen, satt spikret.

I Frostating lagmannsrett, 18. november 1971, ble den 27 år gamle taxisjåføren idømt 16 års ubetinget fengsel. Han kunne anket, men vedtok dommen på stedet.

– Den er rettferdig, sa tiltalte. For Mordkommisjonen ble det nok en sak til ettertanke. Etterforskerne følte ikke at de hadde felt en kaldblodig drapsmann, men et vanlig menneske som kom opp i en situasjon han ikke klarte å takle. Men den siste drosjeturen førte uansett rett inn et helvete.

Både for ham og stakkars Marry Ødegård.

Denne saken ble første gang publisert 12/04 2019, og sist oppdatert 09/02 2021.

Les også