Håndvask, antibac og høst kan skape problemer

Dette hjelper mot «korona-hender»

Vi spurte ekspertene om hva som må til for å slippe unna tørre hender med økt håndvask og bruk av håndsprit.

VONDT OG SÅRT: Alle som sliter med tørre hender vet hvor vondt og irriterende det er. Hyppig håndvask, antibac og vinter gjør det ikke akkurat bedre. Illustrasjonsfoto.
VONDT OG SÅRT: Alle som sliter med tørre hender vet hvor vondt og irriterende det er. Hyppig håndvask, antibac og vinter gjør det ikke akkurat bedre. Illustrasjonsfoto. Foto: iMattSmart / Unsplash
Publisert

Som følge av koronapandemien oppfordres folk til å vaske både hender og bruke håndsprit hyppig for å unngå smitte.

Faktisk er det et av Folkehelsesinstittuttets viktigste smitteverntiltak mot covid-19, i alle faser av pandemien.

HUDEKSPERT: Hudlege Katarina Zak Stangeland er spesialist i dermatologi og venerologi ved Aleris Sykehus Hinna Park i Stavanger.
HUDEKSPERT: Hudlege Katarina Zak Stangeland er spesialist i dermatologi og venerologi ved Aleris Sykehus Hinna Park i Stavanger. Foto: Aleris

For mange fører imidlertid hyppig håndvask til tørre hender, og synkende temperaturer når høsten og vinteren kommer kan forverre plagene.

Hudlege Katarina Zak Stangeland er spesialist i dermatologi og venerologi ved Aleris Sykehus Hinna Park i Stavanger.

Hun forklarer at huden vår er bygd opp i flere lag.

– Det ytre og beskyttende laget består av hudceller som blir holdt sammen av ulike proteiner og et naturlig fettlag. Når man vasker huden med såpe og vann fjerner man en del av dette naturlige fettlaget. Når det fjernes, får vi en ødeleggelse av den normale fettbarrieren som beskytter oss, forklarer hun.

I tillegg til økt tap av naturlige fettstoffer i huden, kan vi også få et økt vanntap gjennom huden som øker tørrheten.

Kosmetisk lege Rolah Osman, daglig leder ved RÛ-klinikken i Stavanger, forteller at også bruk av håndsprit kan forverre tilstanden.

– Alkoholen i håndspriten virker også uttørrende på huden på samme måte som vann og såpe, med mindre den også inneholder fuktighetsgivende ingredienser, sier Osman.

HUDEKSPERT: Kosmetisk lege og daglig leder av RÛ-klinikken i Stavanger, Rolah Osman. Hun er også forfatter av boken «Frisk hud».
HUDEKSPERT: Kosmetisk lege og daglig leder av RÛ-klinikken i Stavanger, Rolah Osman. Hun er også forfatter av boken «Frisk hud». Foto: RÛ-klinikken

Den kosmetiske legen forteller at noen allerede har håndeksem som krever behandling og hyppig smøring av kremer, mens andre kan få eksem som følge av hyppig vask.

Har man eksisterende håndeksem og tørr hud på hender, er man spesielt utsatt for forverring av tilstanden, og kanskje også komplikasjoner som sår, irritasjon, infeksjon og allergier, forklarer hun.

– Noen er mer utsatt enn andre fordi de har mer ømfintlig hud, for eksempel atopikere. Men nå i koronatiden kan også folk som tidligere ikke har hatt tørre hender eller eksem til vanlig oppleve kraftig tørrhet som følge av hyppig håndvask, sier Aleris-hudlege Stangeland.

Les også: Derfor får kvinner hårvekst i ansiktet

Slik motvirker du tørre hender

– Nå når man vasker hendene ekstra ofte, og luftfuktigheten går ned i takt med værendringene, så vil det i vinter være ekstra viktig å smøre seg med rike, pleiende kremer mellom håndvasken, råder kosmetisk lege Osman.

Hun tipser også om at det finnes håndsprit tilsatt fuktighetsgivende og botaniske ingredienser som man kan velge om man sliter med tørr hud på hendene.

– Vask hendene i kaldt heller enn varmt vann, bruk såper som har lavere pH-verdi og inneholder mykgjørende ingredienser, og smør deg med fuktighetskrem etter håndvasken for å beskytte hudbarrieren og forhindre fuktighetstap. Sov gjerne med en rik, fet, håndkrem om natten, eventuelt med bomullshansker over for å øke opptaket av kremen, er rådene fra Osman.

Du skal sprite hendene når du for eksempel går inn i en butikk for å unngå smittespredning, selv om du selv mener du har rene hender fra før.

RÛ-klinikk-legen sier du imidlertid kan ha med deg litt håndkrem i veska og bruke denne etter at du har spritet deg eller vasket hendene etter butikkbesøket.

Når det gjelder selve håndvasken, er rådene fra hudlege Stangeland å vaske hendene med lunkent vann, bruke hudvennlig såpe og klapptørke huden forsiktig etterpå.

Les også: Det er spesielt én ting du skal unngå når du barberer deg

Hvordan bli kvitt tørre hender?

Hvis skaden allerede har skjedd, gjelder det også å finne en riktig fuktighetskrem som kan bygge opp hudbarrieren igjen.

HUDEN VÅR: Det ytre laget av huden vår består av hudceller som blir holdt sammen av ulikeproteiner og et naturlig fettlag. Håndvask med såpe og vann fjerner en del av dette laget, og vi kan få tørre og sprukne hender.
HUDEN VÅR: Det ytre laget av huden vår består av hudceller som blir holdt sammen av ulikeproteiner og et naturlig fettlag. Håndvask med såpe og vann fjerner en del av dette laget, og vi kan få tørre og sprukne hender. Foto: Illustrasjon / Getty Images

– Noen inneholder vannbindende stoffer og andre kan være direkte vannavstøtende, som kan beskytte ved videre håndvask, sier Stangeland.

– Det viktigste er at du finner en som fungerer for deg i din hverdag og som passer til hudtypen din. På apoteket kan du få hjelp til å finne kremer ut fra behov og hudtype man har. Sitter man for eksempel hjemme og skal skrive foran en PC, vil man ikke bli klissete på hendene. Sortimentet er stort med ulike ingredienser og serier.

Osman sier at det finnes flere gode, reparerende alternativer på apoteket for tørre og sprukne hender.

Du bør se etter ingredienser som: linoleic acid, petrolatum, dimethicone, glycerin og urea.

Les også: Stor guide til intimbarbering

I samarbeid med Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) har hudlege Stangeland utarbeidet disse rådene:

Velg en hudvennlig såpe, som er parfymefri og med pH ikke høyere enn 5,5.

Vask hendene i lunket vann, ikke bruk for varmt vann.

Hendene bør være våte før såpen påføres.

Skyll hendene grundig slik at all såpe forsvinner.

Klapptørk hendene til de helt tørre og gjerne med et eget mykt håndkle.

Ikke vask hendene oftere enn nødvendig.

For noen vil håndsprit tilsatt glyserol være mer skånsomt og kan hvis nødvendig, erstatte håndvasken

Les også: Dette kan hjelpe mot pigmentflekker

Denne saken ble første gang publisert 12/10 2020.

Les også