Hårfjerning

Det er spesielt én ting du skal unngå når du barberer deg

– Unngå engangshøvler som lugger, sier hudterapeut.

BEST RESULTAT: Det finnes flere ting du kan gjøre for å få et best mulig resultat med barberhøvelen.
BEST RESULTAT: Det finnes flere ting du kan gjøre for å få et best mulig resultat med barberhøvelen. Foto: gettyimages.no
Sist oppdatert

Barbering kan gi både barberingsutslett, sår og øm hud, småkutt og i verste fall infeksjoner, inngrodde hår og de beryktede nuppene om dette ikke gjøres riktig.

En ting som er spesielt viktig er å alltid bruke utstyr av god kvalitet.

Regler for barbering

Dette kan du gjøre for å unngå inngrodde hår og nupper når du barberer:

– Først og fremst: Unngå engangshøvler som lugger. Bruk heller en høvel med tre blader som er mer skånsomt for huden, sier hudterapeut, fagansvarlig hos Scandinavian Beauty og skjønnhetsblogger Anne Kathrine Hansen.

GODE RÅD: Hudterapeut og fagansvarlig hos Scandinavian Beauty, Anne Kathrine Hansen, forteller at det er viktig å bruke utstyr som er rent, og som er av god kvalitet.
GODE RÅD: Hudterapeut og fagansvarlig hos Scandinavian Beauty, Anne Kathrine Hansen, forteller at det er viktig å bruke utstyr som er rent, og som er av god kvalitet. Foto: Privat

Det er viktig å aldri barbere mot hårene, det kan resultere i inngrodde hår og hudirritasjon.

– Husk også å bruke et hudvennlig barberskum, og forsøk å unngå de billige alkaliske produktene som irriterer huden, sier Hansen.

For best resultat, kan det også være lurt å skrubbe huden først.

– Du kan gjerne peele huden med en skrubb en dag før du barberer, slik at du det ikke blir liggende døde hudceller på overflaten. Disse kan irritere huden. Du kan også smøre området med en bodylotion med AHA-syre mellom hårfjerningene, da dette vil forebygge inngrodde hår.

Om du sliter med inngrodde hår, kan det være greit å være klar over at du aldri bør gå over samme område to ganger.

Det skal også være lurt å barbere seg i dusjen, fremfor i badekaret.

Eventuelt bør du barbere deg ganske raskt etter at du er oppi badekaret. Om du lar huden være i vann i 2-3 minutter vil det mykne opp hårene og gjøre det enklere å barbere. Men ikke bli i badet for lenge, for om du overhydrerer huden vil du ikke klare å få en like tett barbering.

Les også: Slik får du perfekt og jevnt resultat med selvbruning

Intimbarbering

Mens det i årevis har vært vanlig å fjerne håret under armene og på leggene er det først de siste årene at det har blitt like vanlig å fjerne håret på kjønnsorganene.

Siden slutten av 1990-tallet har brasiliansk voksing fått stadig fotfeste, men nå er kjønnshåret sakte men sikkert på vei tilbake.

Å barbere seg nedentil er nok mest vanlig for kvinner, men også menn har tatt tak i barberhøvelen. Og de får ofte samme problem som damene.

Mange kjenner nok også til at det kan oppstå røde nupper som klør og svir etter intimbarberingen. Disse nuppene er irriterte betente hårfollikler.

– Betente hårfollikler oppstår når hårfolliklene har blitt irritert, på grunn av friksjon eller små kutt mot hårfolliklene som har resultert i en betennelse. Hårfolliklene blir da røde, såre, kviselignende nupper, sier hudlege Miray Al-Mustafa.

Hun jobber til daglig ved Aleris i Drammen og A-medi i Asker.

Å barbere med hårene vil redusere irritasjon, inngrodde hår og kutt. Les mer i vår guide om intimbarbering.

Barbere ansikt?

Å barbere seg i ansiktet har av enkelte blitt hevdet å være veien til fin hud fordi det skal være eksfolierende, og det ryktes at skjønnhetsikoner som Marilyn Monroe, Kleopatra og Elizabeth Taylor skal ha gjort det.

Kosmetisk dermatologisk sykepleier Silje Austnes er ikke like positiv til trenden.

– Nei, kvinner bør ikke barbere seg i ansiktet, sier Austnes.

– Dette kan føre til at det kan se ut som om man har fått stivere og tykkere hår i ansiktet, ettersom man kutter hårene på det tykkeste punktet.

Hun anbefaler at man heller vokser hårene i ansiktet, eller fjerner dem ved hjelp av treading. Da får man fjernet hårene ved roten.

Les også: Hårfjerning gjennom historien: Derfor «skulle» kvinner være hårløse

Denne saken ble første gang publisert 28/05 2016, og sist oppdatert 15/07 2020.

Les også