Korona-viruset

Trodde du at vi ville bli kvitt korona-viruset noen gang?

Vi vil aldri bli kvitt det. Uansett hva vi foretar oss, vil viruset aldri forsvinne fra jordens overflate. Den gode nyheten er imidlertid at vi kan få kontroll på det med en vaksine.

<b>VIL ALDRI FORSVINNE:</b> En vaksine er ifølge ekspertene det viktigste bidraget for å fjerne korona-viruset i den menneskelige populasjonen. Men det vil likevel finnes blant dyrene, og med det en risiko for at det kan hoppe tilbake til menneskene.
VIL ALDRI FORSVINNE: En vaksine er ifølge ekspertene det viktigste bidraget for å fjerne korona-viruset i den menneskelige populasjonen. Men det vil likevel finnes blant dyrene, og med det en risiko for at det kan hoppe tilbake til menneskene. Foto: Getty Images
Publisert

13. mai i år uttalte Dr. Michael Ryan, direktør for WHOs nødprogrammer, at vi sannsynligvis aldri vil bli kvitt koronaviruset. «Dette viruset kan bli et endemisk virus som aldri vil forsvinne», utdypet han.

Ryan sammenlignet koronaviruset med HIV-viruset, som aldri har blitt borte, men som vi nå har funnet behandling for samt tiltak som har redusert spredningen av det.

Kan ikke fjernes

Dette er en oppfatning som entydig deles også av norske eksperter. Professor Ørjan Olsvik ved Norges arktiske universitet i Tromsø forteller at koronaviruset og lignende virus befinner seg i såkalte animalske reservoarer, altså i dyreverdenen.

– Så skal vi utrydde viruset må vi i så fall utrydde flaggermusene, som er bærere av koronaviruset og andre minst like farlige virus.

– I prinsippet vil vi kunne utrydde viruset blant menneskene, men siden dette er et virus som eksisterer i dyreverdenen, og har sin opprinnelse der, vil det kunne smitte tilbake til menneskene, uttaler professor Nils Chr. Stenseth ved Universitet i Oslo.

Les også: Eksperter setter «sluttdato» for pandemien

– Men dersom vi skulle klare å fjerne viruset fra den menneskelige populasjonen, så ligger det mange år fremover i tid, legger han til, og utdyper at det minimum vil være snakk om ti år før det er borte blant mennesker, sannsynligvis mye lenger, legger han til.

Stenseth utelukker heller ikke at vi kan oppleve en ny oppblomstring til vinteren, på linje med de sesongsvingningene vi ser når det gjelder influensavirus.

Forskere ved Kansas State University har i tillegg funnet ut at viruset overlever lenger om høsten og vinteren enn om sommeren. Ifølge Dr. Juergen Richt fant man at viruset på visse overflater overlevde opp til syv ganger lenger om høsten enn om sommeren.

Les også: Du er ikke korona-trygg før på fem meter avstand

Immunitet

Viruset vil altså aldri forsvinne, fordi det alltid vil finnes i dyreverdenen selv om vi klarer å fjerne det blant menneskene, og vi vet ikke når det kan hoppe tilbake fra dyr til mennesker.

Stenseth trekker i den sammenheng frem bakterien som førte til svartedauden.

– Bakterien som forårsaket pesten er umulig å utrydde, men det er fullt mulig å gjøre pesten blant mennesker til noe som hører historien til.

Olsvik trekker frem immunitet som en mulig løsning på å få kontroll på viruset.

– Vi ser at mange har blitt immune, og i Afrika har man hatt en mild spredning. Det mener man skyldes at de har hatt et koronalignende virus tidligere.

Han trekker også frem muligheten for at viruset kan mutere til en mindre farlig versjon.

– Ved at den alvorlige varianten begraves sammen med mennesker som har dødd av det, vil viruset ikke finne verter det kan formere seg på, og derfor kan mutere til en mildere variant.

Les også: Kjæledyr og korona-smitte

Økt testing reduserer dødsrisikoen

Olsvik forteller at man har registrert at antallet som dør som følge av smitte har sunket betraktelig.

– Men det er ikke på grunn av viruset, men fordi langt flere testes og man kan behandle pasientene i en mye tidligere fase.

Vaksine viktigst

Det som imidlertid fremheves som det viktigste bidraget til å få kontroll på viruset, er en vaksine. Her jobbes det intensivt i mangfoldige laboratorier rundt om i verden.

– Med en vaksine vil vi kunne leve normalt med viruset, så nøkkelen til den videre utviklingen er vaksine, sier Nils Chr. Stenseth.

I starten av pandemien var det også snakk om utvikling av en medisin, men dette sporet har fått mindre oppmerksomhet i det siste.

– Når det gjelder medisiner har man enn så lenge ikke funnet et middel som fungerer tilfredsstillende, sier Olsvik.

– Dernest er vaksine en langt rimeligere behandling, og vil kunne brukes på langt flere personer, og kunne gi immunitet i 10 år.

Les også: Slik syr du ditt eget munnbind

Kjenner ikke langtidseffektene

En av utfordringene med Covid-19 viruset er at man ikke kjenner langtidsvirkningene ved det, og ifølge Olsvik kan langtidsskader oppstå både et halvt og ett år etterpå.

- Men vi vet at noen av dem som har ligget i respirator har fått skadet lungene for alltid, blant annet fordi det er stor belastning å ligge i respirator over lengre tid.

Denne saken ble første gang publisert 23/09 2020.

Les også