Farmen-vinneren hadde en tøff oppvekst

– Jeg ble banket opp i skolegården

«Farmen»-vinner Erik Alfred Tesaker tror den vanskelige ungdsomstiden gjorde at han dyrket drømmen. 

FØLTE SEG ANNERLEDES: «Farmen kjendis»-vinneren Erik Alfred Tesaker forteller at han hadde en vanskelig periode som barn, men at den tunge tiden kanskje førte til at han dyrket kreativiteten og drømmen sin.
FØLTE SEG ANNERLEDES: «Farmen kjendis»-vinneren Erik Alfred Tesaker forteller at han hadde en vanskelig periode som barn, men at den tunge tiden kanskje førte til at han dyrket kreativiteten og drømmen sin. Foto: TV 2 / Privat
Publisert

Vinneren av årets «Farmen kjendis», Erik Alfred Tesaker (40), smiler bredt når han åpner dørene og ønsker velkommen til sitt eventyrlige småbruk i bygda Gyland i Flekkefjord.

Nærmere ett år etter seieren, er han tilbake i fysisk god form.

Mot slutten av Farmen-oppholdet veide Erik Alfred bare 65 kilo. Etter konkurransen i bommen brakk han to ribbein, strakk ryggen, rev av en muskel i tåen og fikk en betennelse i brystkassen.

Likevel klarte 40-åringen å mobilisere krefter, og stakk av med seieren etter den spennende finalen mot Mia Gundersen (58).

– Det var utrolig gøy å vinne. Jeg hadde ganske god selvtillit på at jeg skulle klare det greit, men at Mia ga så god motstand synes jeg var det morsomste med hele finalen. Det var en veldig bra og himla spennende finale. Samtidig var jeg kjempesliten etterpå, og fikk en psykisk knekk. Det var fantastisk å komme hjem til familien min igjen, sier en tydelig rørt Erik Alfred og ser bort på kona Ellen Marie Tesaker (40).

Se klipp fra finalekvelden fra TV 2 under:

– Han var veldig sliten, så vi hadde rolige dager da han kom hjem. Det var overraskende fint å se ham igjen. Det tok noen uker før jeg begynte å savne ham. Vi jobber mye sammen, så det var litt ferie at han var borte. Men jeg begynte heldigvis å savne ham etter en stund, og da var det veldig fint å få ham hjem, smiler Ellen Marie.

Les også: Asgeir Borgemoen fikk babynyhet på «Farmen kjendis»

GIKK TIL TOPPS: Erik Alfred kunne slippe jubelen løs da han vant årets sesong av «Farmen kjendis» på TV 2.
GIKK TIL TOPPS: Erik Alfred kunne slippe jubelen løs da han vant årets sesong av «Farmen kjendis» på TV 2. Foto: TV 2

Bor veldig likt som på «Farmen»

Erik Alfred og kona kjøpte småbruket for ti år siden. Fram til nybygget sto klart for halvannet år siden, har familien bodd i hovedhuset fra 1850.

Overgangen til et liv anno 1920 på Farmen-gården ble derfor ikke stor for «Oppfinneren»-kjendisen.

– Her bor vi egentlig veldig likt som på «Farmen», så akkurat det var ikke så skummelt. I det gamle huset her var det ofte minusgrader om vinteren. Det blåste rett gjennom vinduene, og vi måtte legge brødet i kjøleskapet for at det ikke skulle bli til is i brødskuffen. Vi har bodd veldig ekstremt, ler Erik Alfred.

SÆREGENT: – Jeg er ekstremt glad i estetikk, særlig med naturmaterialer, sier Erik Alfred – som har bygget alt unntatt deler av den moderne kjøkkeninnredningen i huset.
SÆREGENT: – Jeg er ekstremt glad i estetikk, særlig med naturmaterialer, sier Erik Alfred – som har bygget alt unntatt deler av den moderne kjøkkeninnredningen i huset. Foto: Svein Brimi / Her og Nå

Om ikke et enkelt gårdsliv skremte ham, så var det heller det å være «innesperret» på Farmen-gården i seks uker – konstant sammen med andre mennesker, som ble den største utfordringen for Erik Alfred.

– På «Farmen» har du folk rundt deg hele tiden, men du har ikke dine nærmeste rundt deg når du trenger dem. Du kan ikke engang ringe til dem. Det var veldig krevende å ikke få vært alene. Jeg synes det er krevende nok å være sosial til vanlig. Når det i tillegg blir et spill der du ikke vet helt hva du kan tro, så var det forferdelig slitsomt, forteller han.

EVENTYRLIG: Erik Alfred hilser fra nybygget, som er satt opp av trær han selv har hugget i skogen ved småbruket.
EVENTYRLIG: Erik Alfred hilser fra nybygget, som er satt opp av trær han selv har hugget i skogen ved småbruket. Foto: Svein Brimi / Her og Nå

Følte seg annerledes

Erik Alfred forteller at de sosiale utfordringene på «Farmen» har sammenheng med opplevelser i oppveksten. Under skoletiden i hjembyen Kristiansand følte han seg annerledes og utenfor.

– Som barn var jeg nerdete, og sykt opptatt av rare ting. Jeg satt og bet av alle Lego-hjulene og lagde maskiner av dem, mens andre satt og var opptatt av vanlige ting. Jeg var annerledes, og hadde en tøff skoletid. Jeg ble banket opp i skolegården, havnet i klinsj og folk ble sinte. Det var lyspunkter også, men generelt var det krevende på barneskolen, forteller han og fortsetter:

KREVENDE: Som barn følte Erik Alfred seg annerledes, og da han begynte på skolen opplevde han en krevende periode.
KREVENDE: Som barn følte Erik Alfred seg annerledes, og da han begynte på skolen opplevde han en krevende periode. Foto: Privat

– I Kristiansand ble jeg ansett som dusten i klassen. Der kunne jeg si ting, og så var det ikke morsomt i det hele tatt. Søskenbarna mine bodde i Farsund, og der kunne jeg si de samme tingene – og alle lo. Jeg tror at det reddet meg litt, at jeg så det var urimelig. Når det er én person som bestemmer om det er morsomt eller ikke – at det er så vilkårlig, så tror jeg det førte til at jeg trodde at jeg hadde noe å komme med, sier Erik Alfred.

Les også: Tore Strømøy holder kontakten med de fleste han har hjulpet

Vanskelighetene gjorde at han dyrket drømmen

Den kreative multikunstneren viste tidlig talent for kunst og håndverk.

Etter inspirasjon fra sin farfar, som bodde på en idyllisk gård med flere mekaniske oppfinnelser, drømte han allerede som barn om å lage et slags hjemmelaget Disneyland.

I dag tror 40-åringen at den vanskelige skoletiden kan ha bidratt til at han har dyrket drømmen og annerledesheten enda sterkere – fordi kreativiteten ble som et fristed.

GLEDELIG GJENSYN: – Det var litt ferie at han var borte. Men jeg begynte heldigvis å savne ham etter en stund, sier Ellen Marie – som til daglig både bor og jobber med ektemannen.
GLEDELIG GJENSYN: – Det var litt ferie at han var borte. Men jeg begynte heldigvis å savne ham etter en stund, sier Ellen Marie – som til daglig både bor og jobber med ektemannen. Foto: Svein Brimi / Her og Nå
STORTRIVES: – Det er helt fantastisk for oss som familie å bo her så tett på naturen, smiler Erik Alfred og Ellen Marie.
STORTRIVES: – Det er helt fantastisk for oss som familie å bo her så tett på naturen, smiler Erik Alfred og Ellen Marie. Foto: Svein Brimi / Her og Nå

– Jeg visste at jeg ikke var ubrukelig på alt. Jeg tror at det også hadde noe å si at jeg visste at jeg var bedre enn de andre på visse ting. Det kan godt være at dette førte til ønsket og drømmen om å «gjenfortrylle verden». Hvis det er noe du blir nektet, så vil du kjempe for å få det, forklarer han.

Hadde sammenbrudd på gården

Når det sosiale spillet ble for krevende inne på «Farmen», gikk Erik Alfred ofte ut på verkstedet for å få utløp for skapertrangen – og for å klarne tankene alene. Derfor ble det ekstra vanskelig for ham da han mistet verkstedet mot slutten av oppholdet på Farmen-gården.

<b>OPPFINNERMOBIL:</b> Dette gliset bruker Erik Alfred til å kjøre til foredrag over hele landet. – Sikkerhet er viktig, derfor kjører jeg moderne med stil, sier 40-åringen.
OPPFINNERMOBIL: Dette gliset bruker Erik Alfred til å kjøre til foredrag over hele landet. – Sikkerhet er viktig, derfor kjører jeg moderne med stil, sier 40-åringen. Foto: Svein Brimi / Her og Nå

– Det beste var å kunne trekke seg litt vekk fra de andre, lage ting og være litt alene. Da jeg etter hvert mistet verkstedet mitt, så raknet det litt for min del. Jeg hadde et par sammenbrudd der inne. Heldigvis hadde vi tilgang på en fantastisk psykolog på Farmen. Jeg hadde noen gode samtaler med henne som gjorde at jeg holdt ut. Jeg tenkte at jeg ville trekke meg allerede etter uke tre, for da var jeg helt gåen, forteller han åpenhjertig.

Bygget drømmeparadiset på TV

Gjennom tre sesonger av «Oppfinneren» på NRK har TV-seerne kunnet følge Erik Alfreds kreative påfunn for å bygge drømmeparadiset til familien – bestående av kona Ellen Marie og barna Selma Tonette (13), Alfred Teodor (11) og Tønnes Emanuel (9).

– Det er helt fantastisk for oss som familie å bo her. Jeg er kjempeglad i å prøve å mestre naturen, og å ha masse boltreplass der vi kan gå i skogen og hente ting selv. Her har vi så mye plass vi vil. Det er uendelig med ressurser, sier han og speider utover det fantastiske landskapet.

HJEMMEKOS: Da Erik Alfred vant «Farmen kjendis» var han psykisk utslitt, og kunne endelig nyte roligere dager med familien i deres idylliske hjem.
HJEMMEKOS: Da Erik Alfred vant «Farmen kjendis» var han psykisk utslitt, og kunne endelig nyte roligere dager med familien i deres idylliske hjem. Foto: Svein Brimi / Her og Nå

Ellen Marie jobber også på gården. Mens Erik Alfred snekrer og bygger de utroligste ting, er hennes lidenskap i hovedsak interiør og kreativt gjenbruk av klær.

– Vi har det veldig fint her, men til tider er det også slitsomt og krevende å bo på denne måten. Erik Alfred har enormt mange prosjekter og jobber mye på motivasjon, så det kan jo bli litt mye av og til, ler Ellen Marie.

Mange prosjekter

Nå fortsetter «Farmen kjendis»-vinneren å «gjenfortrylle verden» med flere spennende prosjekter.

Inne på arbeidsværelset viser han fram små modeller til sin nye drøm «Oppfinnerland» – en temapark bestående av mekaniske oppfinnelser og kråkeslott-lignende hus.

40-åringen jobber også med en animasjonsfilm, synger i band – og fortsetter selvsagt å skape nye fortryllende tilskudd til familiens småbruk.

<b>STORE PLANER:</b> I arbeidsværelset legger «Oppfinneren»-kjendisen planer om en egen fornøyelsespark bestående av mekaniske oppfinnelser og underfundige hus.
STORE PLANER: I arbeidsværelset legger «Oppfinneren»-kjendisen planer om en egen fornøyelsespark bestående av mekaniske oppfinnelser og underfundige hus. Foto: Svein Brimi / Her og Nå
<b>DRØMMETÅRN:</b> Med utsikt over hele småbruket, har Erik Alfred bygget sitt eget drømmetårn, med hjemmelaget telefonlinje ned til hovedhuset. – Her får jeg klarhet til å tenke ut nye ideer, smiler han.
DRØMMETÅRN: Med utsikt over hele småbruket, har Erik Alfred bygget sitt eget drømmetårn, med hjemmelaget telefonlinje ned til hovedhuset. – Her får jeg klarhet til å tenke ut nye ideer, smiler han. Foto: Svein Brimi / Her og Nå

– Jeg er sykt rastløs. For meg er ikke lykke å sitte og slappe av. Man må ha noe å henge fingrene i. Jeg lever drømmen, men så forandrer den seg hele veien. Det er litt som å bygge hytte som liten. Egentlig vil man bare sitte der og lese Donald-blader, men det skjer ikke, for når den er ferdig så river man den og bygger noe nytt. Det er fint, for det er sånn livet er – det pulserer, avslutter Erik Alfred med et smil.

OPPFINNSOMT PAR: Erik Alfred og kona Ellen Marie stortrives i sitt selvforsynte og hjemmesnekrede mekaniske paradis på småbruket i bygda Gyland.
OPPFINNSOMT PAR: Erik Alfred og kona Ellen Marie stortrives i sitt selvforsynte og hjemmesnekrede mekaniske paradis på småbruket i bygda Gyland. Foto: Svein Brimi / Her og Nå
<b>MULTIKUNSTNER:</b> Erik Alfred er ikke bare oppfinner, snekker og tegner. Han er også en dyktig sanger, og kan i tillegg spille på sag.
MULTIKUNSTNER: Erik Alfred er ikke bare oppfinner, snekker og tegner. Han er også en dyktig sanger, og kan i tillegg spille på sag. Foto: Svein Brimi / Her og Nå

Denne saken ble første gang publisert 24/04 2020.

Les også