Føle seg gammel

14 ting som vil få deg til å føle deg skikkelig gammel

Vi beklager på forhånd.

«SJOKKERTE» INTERNETT: Barnestjernen Macaulay Culkin, fikk enorm respons da han nylig fylte 40 år. Her er han avbildet i 1991.
«SJOKKERTE» INTERNETT: Barnestjernen Macaulay Culkin, fikk enorm respons da han nylig fylte 40 år. Her er han avbildet i 1991. Foto: AP Photo/Malcolm Clarke
Sist oppdatert

Barnestjernen Macaulay Culkin, kjent fra Hjemme Alene-filmene, som hadde premiere for 30 (JA TRETTI!) år siden, fikk mange til å trekke pusten da han torsdag twitret følgende:

«Hei folkens.

Vil dere føle dere gamle?

Jeg er 40. Vær så god.»

Tweeten har blitt likt utrolige 3,2 millioner ganger og retweetet over en halv million ganger. Det er med andre ord mange som følte seg truffet.

– Det som virkelig fikk meg til å føle meg gammel er ikke at Culkin nå er 40. Det skjedde for noen år siden da jeg viste barna mine Hjemme Alene for første gang, og de synes det var idiotisk at han ikke bare ringte moren sin på mobiltelefonen, skriver en annen Twitter-bruker i en kommentar.

MIDDELALDRENDE MANN: Macaulay Culkin avbildet i 2018.
MIDDELALDRENDE MANN: Macaulay Culkin avbildet i 2018. Foto: Valerie MACON / AFP

Her er 13 andre ting som kan få deg til å føle deg uhorvelig gammel. (Vi beklager på forhånd):

1. Det er like lang tid fra 1980 til 1940 som det er fra 1980 til 2020.

OSLO, 1940: Dersom du er født i 1980 eller tidligere er dette bildet nærmere fødselsdatoen din i tid, enn året 2020. Oslo 1940: Syklister i Akersgata. Guttene på bildet var for øvrig 14 år gamle og dermed 94 år i dag, dersom de lever.
OSLO, 1940: Dersom du er født i 1980 eller tidligere er dette bildet nærmere fødselsdatoen din i tid, enn året 2020. Oslo 1940: Syklister i Akersgata. Guttene på bildet var for øvrig 14 år gamle og dermed 94 år i dag, dersom de lever. Foto: NTB/SCANPIX

2. En gang så lille Marius Borg Høiby er nå fylt 23 år, prinsesse Ingrid Alexandra er 16, mens prins Sverre Magnus er fjorten.

Denne uken er det for øvrig 19 år siden Kronprins Haakon og Mette-Marit giftet seg.

TIDEN FLYR: Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus under 17. mai-feiringen på Slottsplassen i Oslo.
TIDEN FLYR: Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus under 17. mai-feiringen på Slottsplassen i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

3. Idrettsstjernene du heier på er plutselig født etter år 2000.

UNG HELT: Det er garantert nok av menn i 50-årene som har jublet hemningsløst av at Manchester Uniteds Mason Greenwood har banket inn scoringer denne sesongen. Greenwood er født i 2001. Manchester United jakter før øvrig også på stortalentet Jadon Sancho, født i år 2000.
UNG HELT: Det er garantert nok av menn i 50-årene som har jublet hemningsløst av at Manchester Uniteds Mason Greenwood har banket inn scoringer denne sesongen. Greenwood er født i 2001. Manchester United jakter før øvrig også på stortalentet Jadon Sancho, født i år 2000. Foto: Wolfgang Rattay / Reuters via NTB Scanpix

4. Will Smith (51) er nå eldre enn det «gamle» Uncle Phil var i serien Fresh Prince i Bel Air.

Mannen som spilte karakteren Uncle Phil, James Avery, døde for øvrig for snart sju år siden etter komplikasjoner knyttet til en hjerteoperasjon. Han ble 68 år.

EN STUND SIDEN: James Avery i rollen som Philip Banks, Will Smith som William 'Will' Smith og Janet Hubert som Vivian Banks under den 7. episoden av Fresh Prince i Bel Air i 1990 - altså 30 år siden.
EN STUND SIDEN: James Avery i rollen som Philip Banks, Will Smith som William 'Will' Smith og Janet Hubert som Vivian Banks under den 7. episoden av Fresh Prince i Bel Air i 1990 - altså 30 år siden. Foto: Getty Images

5. Filmene Forrest Gump og Løvenes Konge (originalen) er 26 år gamle, mens Titanic er 23.

Tom Hanks er nå 64 år gammel, mens Leonardo diCaprio er 45.

Les også: Disse legendariske tv-seriene kan du streame

TIDEN LØPER FORT: En ung Tom Hanks i den udødelige rollen som Forrest Gump i filmen med samme navn fra 1994.
TIDEN LØPER FORT: En ung Tom Hanks i den udødelige rollen som Forrest Gump i filmen med samme navn fra 1994. Foto: Sunset Boulevard/Getty Images

6. Det er 16 år siden «puppeglippen» til Janet Jackson og Justin Timberlake under pauseunderholdningen Super Bowl XXXVIII i Houston.

Janet Jackson er for øvrig nå 54 år. Timberlake har fylt 39.

7. Du må forklare barna dine hva en fasttelefon er, hva en telefonkiosk er, hva en kassettspiller – og kanskje til og med hva en CD-spiller er.

WALK MAN: Lykken var en slik i lommen, og man kunne selv spille inn favorittsangene sine på kassett fra radio.
WALK MAN: Lykken var en slik i lommen, og man kunne selv spille inn favorittsangene sine på kassett fra radio.

8. Du har levd i en tid der man måtte spille ting inn på VHS-kasett om du ville se det i opptak, og leid filmer på et utall videosjapper. Kan hende leide du til og med en koffert med selve videospilleren?

Les også: 31 ting bare de som er oppvokst på 80-tallet vil forstå

VHS: Viser du dette bildet til en tiåring, er det det godt mulig du blir møtt med et stort spørsmålstegn.
VHS: Viser du dette bildet til en tiåring, er det det godt mulig du blir møtt med et stort spørsmålstegn.

9. Du husker den merkelige lyden av 54k-modemet som koblet seg opp til internett, og gleden over da du endelig fikk ISDN-tilkobling og etter hver ADSL.

10. Dersom Bart Simpson hadde vært ekte, ville han vært 38 år.

MIDDELALDRENDE MANN: Bart Simpson ville nå vært omtrent like gammel som Homer er i serien The Simpsons.
MIDDELALDRENDE MANN: Bart Simpson ville nå vært omtrent like gammel som Homer er i serien The Simpsons. Foto: Rick Madonik/Toronto Star via Getty Images

11. Dette is-kartet fra 1996 vil trolig få deg til å føle deg gammel.

12. I 1980 fantes 2724 postkontor i Norge – i 2022 vil det bare være seks igjen.

På 70- og 80-tallet fantes det dessuten over 6000 telefonkiosker i Norge. Noen ble beholdt som verneverdige, men de har ikke vært mulig å ringe fra siden de ble frakoplet i 2016.

LEGGES NED: Et postkontor i Sandviken i Bergen avbildet i 2007. I 2022 vil det bare være sekspostkontor igjen i Norge.
LEGGES NED: Et postkontor i Sandviken i Bergen avbildet i 2007. I 2022 vil det bare være sekspostkontor igjen i Norge. Foto: Wikimedia Commons
OLDTIDS-MINNE: En telefonkiosk på Bryggen i Bergen, fotografert i 2009.
OLDTIDS-MINNE: En telefonkiosk på Bryggen i Bergen, fotografert i 2009. Foto: Wikimedia Commons

13. Internet Explorer legges nes

Denne måneden slapp Microsoft nyheten om at Internet Explorer vil bli faset ut, 25 år siden browseren ble lansert for første gang, skriver Forbes. Det er for øvrig 12 år siden browseren mange i 30 og 40-årene vokste opp med, Netscape Navigator, ble skrinlagt for godt.

FASES UT: Microsoft fjerner støtten for Internet Explorer i fremtidige versjoner av Microsoft 365
FASES UT: Microsoft fjerner støtten for Internet Explorer i fremtidige versjoner av Microsoft 365 Foto: Wikimedia Commons
Antikk nettleser: Netscape Navigator var manges første møte med internett.
Antikk nettleser: Netscape Navigator var manges første møte med internett. Foto: Wikimedia Commons

Denne saken ble første gang publisert 28/08 2020, og sist oppdatert 28/08 2020.

Les også