Kan jeg kjøpe diesel nå?
Dette er spørsmålet vi i motorredaksjonene får oftere enn noe annet.

Ting skjer raskere enn noen gang i bilverdenen. For bare seks år siden hadde tre av fire nybiler i Norge dieselmotor.
Så kom flere nye elbilmodeller, og de fikk store økonomiske og bruksmessige fordeler. En rekke ladehybrider er kommet til de to-tre siste årene, og utvalget av klassiske hybrider har også økt. Samtidig er de politiske signalene stadig tydeligere.
Fossilbilene er ikke så velkommen i de større byene, og allerede i 2025 er målet at ingen nye biler skal ha fossilmotor. Bomavgiftene blir differensiert, og det blir flere av bommene.
Les også: Slapp av - dieselbilene skal være her i mange år til
Folk har fått med seg dette. Dieselandelen synker stadig, og er nå på én av fire nye biler. Likevel er det fortsatt mange som ser seg best tjent med en dieselbil. Det gjelder særlig folk som kjører langt og trenger en større bil, og som kanskje i tillegg vil ha firehjulsdrift og skal trekke henger.
Ladehybrider som kan passe, har i realiteten mye høyere forbruk, noe vi har påvist i biltestene våre. Det har rene bensinbiler også. Noe overkommelig elbilalternativ finnes ikke.
Det er ikke rart at spørsmålet stilles: Kan jeg kjøpe dieselbil nå?
Les også: Historiens første togranere
Jeg valgte å gi blaffen
Biløkonom Marius Paus om sin egen dieselbil

Biløkonomens råd
Marius Paus har en blogg kalt Biløkonomen.no, der han tar opp emner som skal gi leserne bedre beslutningsgrunnlag for økonomien knyttet til bil. Dessuten er han markedssjef i LeasePlan, som leaser ut mer 46.000 biler i Norge.
Det gir nært innblikk i trender og prisutvikling, men du kan også si at det gjør ham til part i saken: LeasePlan skal jo selge bilene i flåten til best mulig pris etter leasingperioden, og mange av dem er i dag dieselbiler.
Så vi vrir litt på spørsmålet. Ville Paus for egne penger ha kjøpt privatbil med dieselmotor i dag?
– I fjor kjøpte kona en Mini med dieselmotor. Selv kjører jeg en Audi A4 Allroad med dieselmotor som firmabil, svarer Paus.
– Om det koster noen få kroner mer å kjøre gjennom bomringen med dieselbil enn med bensinbil, skal du ikke kjøre mange kilometerne før det er spart inn i drivstoffutgifter.
Når det gjelder faren for kjøreforbud om vinteren, tenker jeg at det går alltid et tog. Jeg valgte å gi blaffen i flokkmentaliteten. Det er flere veier til målet.
Paus peker på at behovene rundt om i landet er forskjellige.
– Utenfor Oslo velger folk bil basert på økonomi, og da er dieselbil stadig aktuelt. Vi i LeasePlan ser ikke konturene av et kommende kraftig prisfall for brukte dieselbiler i våre beregninger, sier Paus, men legger til at alt er avhengig av rammebetingelsene.
Hvis man har bestemt seg for å kjøpe ny dieselbil nå, hva mener Paus er det smarteste valget?
- Den må ha lavt forbruk, firehjulsdrift, dieselvarmer, moderne utstyr som navigasjon og smarttelefontilkobling og være større enn bilene i Golf-klassen, svarer Paus.

NAFs råd
Norges Automobil-Forbund har over en halv million medlemmer. Av dem er det mange som lurer på dette med kjøp av dieselbil, sier kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal.
Men å gi medlemmene et enkelt og entydig svar, greier NAF ikke.
– Vi svarer alltid med spørsmål tilbake. Hvor bor du? Bruker du bilen til jobb? Hvor lange er bilreisene dine? Hvor stor er familien? Har du hytte? Trenger du én bil, eller to? Den som skal kjøpe bil, må finne grundig ut av hvilket behov som skal dekkes, sier Sagedal.
Hun mener at bilvalget i dag er ekstra komplisert, av flere årsaker. I likhet med Paus peker hun på ulikhetene i behov i Norge, og sier at det er to bilvirkeligheter. Mange i Oslo kan stort sett klare seg uten bil i hverdagen.
Slik er det ikke ellers i landet, selv ikke i de andre større byene.
– NAFs vurdering er at halvparten av alle nordmenn er helt avhengige av bil for å få dekket transportbehovet i hverdagen. Folk med lang reisevei, som skal ha plass til mange passasjerer og trenger en bil som kan trekke henger, har bare én mulighet blant elbilene, og det er Tesla Model X. Den er for dyr for mange, sier Sagedal.
En annen ting som gjør valget vanskelig, sier Sagedal, er at vi er inne i et stort teknologiskifte. Fra cirka 2020 kommer flere større elbiler som kan dekke behovet for mange, men de er ikke her i dag.
– Trenger du en ny bil nå, bør du kanskje tenke grundig over om den skal ha dieselmotor. En dieselbil bruker mindre drivstoff enn en bensinbil, men dieselmotor er ikke fremtidsteknologi. Vi frykter at bruktverdien for dieselbiler kan komme til å falle kraftig på et eller annet tidspunkt, men det vet vi jo ikke sikkert. Det kan lønne seg å se på alternativene. Kanskje lønner det seg med leasing i stedet for å kjøpe, eller kanskje skal du sjekke om bildeling kan passe for deg, sier Sagedal.
– Det er umulig å komme med en fasit som gjelder for mange nå. Det kan være lurt å vente litt, men samtidig er det fryktelig urettferdig for dem som venter om momsfritaket forsvinner når de nye, store elbilene endelig kommer. De som ikke har tatt del i elbilfesten innen det skjer, vil tape stort, sier Sagedal, som mener at politikerne må tenke igjennom
dette en gang til.
EØS-tilsynet ESA godkjente 19. desember 2017 en videreføring av norske elbilfordeler, deriblant nullmoms på elbiler i tre år. Det forutsettes imidlertid at ordningen skal evalueres på nytt etter to år.
Fritak fra årsavgift og omregistreringsavgift for elbiler er blant tiltakene som er godkjent for seks år. Videre er det godkjent nullmoms og andre avgiftsfritak på hydrogenbiler i seks år.
Biljournalistenes valg
Hva slags motor ville Vi Menns biltestere valgt om de skulle kjøpt bil i dag?

Terje Bjørnsen: Jeg er allerede blitt «lurt» av staten én gang. Jeg gikk på diesellimpinnen og fikk stort verditap. Likevel greide jeg å kjøpe enda en dieselbil. Til grunn for valget lå at vi ofte kjører relativt langt og at vi ønsket oss firehjulsdrift. Meningen var at vi skulle ha denne bilen til tilbudet av elbiler passet med egenskaper og pris.
Bilen vår er imidlertid litt liten, og vi vurderer å bytte. Nå er det svært usikkert hvor dyrt det etter hvert vil bli å eie dieselbil. Vi ønsker oss en folkelig stasjonsvogn med elmotor, god rekkevidde og firehjulsdrift, men den finnes ikke i dag.
Det bør være et tankekors for politikere som drømmer om rask overgang til nullutslippsbiler. I stedet er vi nødt til å se på en for dyr, for sterk og for stor amerikansk elbil. En brukt Tesla Model S med firehjulsdrift er i dag den eneste elbilen som innfrir behovet vårt.

Øyvind Jakobsen: Tre viktige faktorer vil virke inn: Familien er ganske stor, og veldig mye av vår årlige kjørelengde er langkjøring av det virkelig lange slaget i inn- og utland. Til dette passer en dieselbil fortsatt godt etter klassisk biltankegang. Men den tredje faktoren er at vi bor i Oslo. Selv om vi kjører lite i byen, fremstår ikke fossilbil, særlig med dieselmotor, som et fremtidsrettet valg her.
I dag ville jeg valgt en bil der verditapet – som jo er den største økonomiske belastningen ved en ny eller nyere bil – holdes mest mulig i sjakk. Kall den en ventepølse frem til flere nye elbiler kommer.
Trolig hadde jeg gått ned i bilstørrelse og valgt en nyere brukt stasjonsvogn i kompaktklassen med middels stor bensinmotor, der forrige eier har tatt en god bit av verditapet. I virkeligheten kommer vi til å beholde vår åtte år gamle flerbruksbil med dieselmotor.