Kvinner vil, menn nøler

Menn og kvinner ser ulikt på det å gifte seg.

Publisert Oppdatert

Anne Reneflot ved Høgskolen i Lillehammer har studert samboere og deres forhold til ekteskap. Funnene er nylig publisert i en artikkel i det internasjonale tidsskriftet Demographic Research.

LES MER: BLIR SYKE AV SINGELLIVET
LES MER: BLI FLINK TIL Å KRANGLE

Tør ikke gifte seg
Hun ville finne ut om menn og kvinner hadde ulike motiver for å foretrekke å være samboende fremfor å være gift. Og det fant hun.

- Menn nøler, sier Reneflot til Forskning.no.

Hun fant ut at det varierte etter som de hadde barn eller ikke, men i all hovedsak; menn var ikke like begeistret for å gifte seg som det kvinner var.

En av grunnene til det, var at de var redde for at det nå ble mer seriøst, at de måtte ta på seg andre oppgaver, og alle de tradisjonelle forestillingene om ekteskap. Dette gjaldt særlig for menn uten barn. De var redde for at det de hadde som samboende, ville forsvinne når de giftet seg.

Forventningspress
Det er tydeligvis også noe med forventningspresset også. Mennene likte ikke å la seg presse.

En i studien fortalte:

"Når jeg ser bryllupsbildene av søsknene mine etter tur komme opp på veggen i stua hjemme hos foreldrene mine, og jeg aner hintet i det åpne rommet mellom bildene - da går det en f# i meg. Skal ikke jeg kunne ha en fullgod familie uten alt dette tantet og fjaset".

Det var flere samboende menn som fortalte at de satte seg på bakbena på grunn av forventningene om å gå til alters.

Ikke bare menn
Det var også noen kvinner som var tilbakeholdne når det gjaldt giftemål.

Noen av grunnene til det, var at et bryllup er dyrt og tidkrevende. Noen kvinner fryktet også et mer tradisjonelt kjønnsrollemønster ved inngåelse av ekteskap, i likhet med mannen.

Data for undersøkelsen er hentet fra Omnibus 1996 (Statistisk sentralbyrå) i tillegg til at det er gjennomført dybdeintervjuer med flere samboende par med barn.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning