Bli flink til å krangle

Det er ikke lett å komme seg ut av en heftig krangel når adrenalinet strømmer. Likevel finnes det noen enkle grep for å roe situasjonen.

Et råd er å beholde nysgjerrigheten vi har på hverandre i begynnelsen av forholdet, og ikke slutte å prate sammen. (Foto: Alexander Redmon)
Et råd er å beholde nysgjerrigheten vi har på hverandre i begynnelsen av forholdet, og ikke slutte å prate sammen. (Foto: Alexander Redmon)
Publisert Oppdatert

- Det finnes ingen magiske knep, men å ha et forhold er som å ha en bil. Den må til overhaling innimellom, sier Thor Christiansen, sjefpsykolog hos Sentrum Familiekontor. Han mener det finnes løsninger, og oppfordrer par til å involvere en tredjepart om de ikke klarer å løse problemene selv. Helst før de har kranglet om de samme tingene i så lang tid at veien tilbake er for lang.

Klare avtaler
Å finne noen spilleregler for hva som er greit i en krangel er et det viktigste verktøyet. Ikke regn med at dere kan bli enige midt under diskusjonen, reglene må dere enes om på forhånd.

- Lag klare avtaler. Et godt virkemiddel er å trekke dere tilbake når diskusjonen blir for het. Ta en tur på verandaen, eller gå en runde rundt kvartalet, råder Christiansen.

Les mer: Myter om sex
Les mer: - Bryr oss ikke om valentinsdagen

Å være enige om dette på forhånd gjør at den ene slipper å føle at partneren trekker seg. Da slipper dere de store jordskjelvene, og kan forsøke å nærme dere diskusjonen senere når det har roet seg for begge.

Etter sengetid
Med barn i huset er en viktig spilleregel å vente med diskusjonen til barna er i seng.

- Krangling påvirker barn negativt. Så vær fornuftig. Ta det etter sengetid, understreker Christiansen.

Det er mellom slagene vi finner ut hvordan vi kommer oss ut av diskusjonen. Underveis i disse samtalene er det lurt å snakke om hvordan vi har løst konflikter før.

- Hva gjorde dere da? Kan dere gjøre det igjen? Det er viktig å se på det også, og ikke minst å melde fra når noe er ålreit, sier Christiansen videre.

Kranglekultur
I noen familier er det lov å ha høylydte meningsutvekslinger. Etterpå er vi like gode venner. Mens i andre familier er det tabu, og ikke vanlig å krangle, mener Christiansen. Dermed har alle ulik bakgrunn med inn i et forhold. Også på kranglefronten.

- Ta en prat om disse forskjellene mellom kampene. Prater dere om disse tingene, slipper dere å føle at dere ikke passer sammen, sier han.

Ikke slutt å være nysgjerrig på partneren din. Å spørre hvorfor den andre reagerer som den gjør, kan sette ting i et annet perspektiv.

Vær ydmyk
Å slippe unna de store toppene i en krangel krever dialog. Men det er også viktig å ta en titt på seg selv. Å være i et forhold der det til stadighet er overopphetede diskusjoner, er verken godt for deg eller kjæresten din.

- Vær medgjørlig. Ikke tenk at du skal vinne krangelen. Men det krever modenhet, understreker han.

Christiansen har hørt de fleste temaer bli tatt opp når par kommer i samtaler, og legger ikke skjul på at det kan sies mye stygt under en hissig meningsutveksling.

- Bebreidelser krymper den andre. "Alltid skal du..." "Du holder ikke mål som far - seksuelt - som partner..." Klager som det, kan ødelegge kjærligheten for alltid, sier han.

Å se på seg selv og kjenne etter hva slags følelse man sitter igjen med etter en slik krangel, kan være verdifullt. Tenk også på hvordan det vil bli om dette vedvarer.

Ikke alene
Det er ikke nødvendigvis et onde å krangle. Det kan være en verdifull meningsutveksling, der man kommer med ulike synspunkter. Det er når diskusjonene tar av eller blir unødvendig mange det er på tide å rope varsku.

- Det er ikke masketap å ta med partneren til en skolert utenforstående for å få hjelp, sier Christiansen, og forteller at han har jobbet ved Familiekontoret siden 1987. Han har både sett og hørt det meste. Men selv om han har jobbet med familierådgivning i 20 år, er han ikke alltid uberørt av saker han behandler.

- Det kan være smertefullt å se hvordan to mennesker som i utgangspunktet var glad i hverandre, skyter hverandre i filler.

Familievernet:

  • Et tilbud til mennesker med ulike samlivs- og relasjonsproblemer. Samtaleterapi er det viktigste tilbudet.
  • På familievernkontorene arbeider blant annet psykologer og sosionomer med videreutdanning i familieterapi.
  • Det finnes familievernkontorer i alle landets fylker. Her kan familier, par eller enkeltpersoner få hjelp.
  • Du trenger ikke henvisning.
  • Det er gratis.
  • De som arbeider i familievernet har taushetsplikt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning