Blir syke av singellivet

Så er det bevist. Single er i dårligere form enn de som er i et forhold.

En undersøkelse viser at overraskende mange sliter med å være aleneboende. Foto: Elise McLaughlin
En undersøkelse viser at overraskende mange sliter med å være aleneboende. Foto: Elise McLaughlin
Publisert Oppdatert
Foto: Nihan Aydin
Foto: Nihan Aydin

Ja visst kan singellivet være befriende, med sene kvelder, Grandiosa til middag og turer på byen hver helg. Men det er ikke særlig sunt. En undersøkelse gjort av Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at mange i denne gruppen sliter, og single er de første som dør.

Damper i vei
Rapporten viste at single har dårligere helse. Det er flere grunner til det. Skilsmisse er i stor grad årsak til at folk bor alene, ikke at man har valgt å være alene. Da er det flere som blir skjødesløse med seg selv. Single drikker mer, er latere og mer plaget av fedme. Det er også flere single som røyker. 38 prosent av aleneboende røyker daglig, det er ti prosent mer enn nordmenn med samboer eller ektefelle. Kosten er dårligere, og forekomsten av diabetes er dobbelt så høy blant single.

Mer: Enslige menn savner barna
Mer: Lær deg sjekkekunsten

Psykisk stress
Rapporten "Alenboendes levekår" viste også at dobbelt så mange enslige bruker beroligende midler enn gruppen som var i forhold. Også medisiner mot depresjon tar single dobbelt så ofte. Seksten prosent forteller at de har dårlig psykisk helse. Det siste uroer ekspertene, som viser til at det er flest menn som sliter. Jenter er mer vant til å dele sorger og gleder med venninner; menn lider i stillhet. Etter en skilsmisse er det vanlig å gå gjennom følelser som sorg, savn og mistrivsel. Her kan gutta fort sitte fast, om de ikke kommer seg ut og danner nytt nettverk.

På kanten
Men det som uroer forskerne mest ved rapporten, er at dødeligheten går opp. Særlig blant menn, som allerede topper selvmordsraten. Aleneboende som har vært enslig lenge har 50 prosent større risiko for å dø enn en som har samboer. Blant aleneboende mellom 30 og 44 år er det tre ganger så stor risk for å dø for tidlig. Det overrasket forskerne, som også setter det i sammenheng med at enslige tar større sjanser og lettere oppsøker farlige situasjoner. Det er også flere i denne gruppen som tar livet av seg enn ellers i samfunnet.

Press og stress
I etterkant av rapporten har ulike eksperter uttalt seg om grunner til at enslige er mer ulykkelige enn andre. Da blir det blant annet trukket fram at det ikke er "lov" å ikke være helt på topp bestandig. Reklame spiller en stor rolle, her blir vellykkede mennesker brukt som normalen. Da er det fort gjort å havne utenfor. En annen ting som blir vektlagt, er stressnivået ellers i livet. Masete sjefer og utfordringer i jobblivet påvirker også privat. Sist, men ikke minst, pekes det på at samfunnet er lagt opp til å være to. Det finnes mange økonomiske goder ved å være samboer, men ingen for å være alene.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning