Gode råd til ektemenn

- Ikke kritiser kona di sin matlaging, måten hun synger på, spiller bridge - eller noe annet hun gjør. Se hvilke råd unge ektemenn fikk i 1913.

- Ikke prøv å styre livet til din kone. Selv en kone er et individ, og må få handlingsrom, lyder ett av rådene til unge ektemenn tidlig på 1900-tallet.
- Ikke prøv å styre livet til din kone. Selv en kone er et individ, og må få handlingsrom, lyder ett av rådene til unge ektemenn tidlig på 1900-tallet.
Publisert Oppdatert

Kjønnsrollene har vært gjenstand for enorme forandringer de siste 100 årene. Det blir spesielt tydelig når vi tar et dypdykk ned i historien og ser hva slags råd kvinner og menn har fått for å opprettholde et godt ekteskap.

Les mer: Derfor mister de sexlysten

I Storbritannia har et stort forlag sett tilbake på diverse selvhjelpsbøker som ble skrevet rundt første verdenskrig. Høydepunktene fra disse bøkene vil nå utgis i en ny jubileumsbok som antas å gjøre det stort på de britiske bestselgerlistene, skriver Daily Mail.

Les mer: Tabber på soverommet

1913-råd for menn
Avisen publiserer også utdrag fra Dont's for Husbands and Wifes, skrevet i 1913 av en kvinne ved navn Blanche Ebbutt. Her er det 1913-mennene måtte huske på for å få et godt forhold til kona:

- Ikke snakk nedlatende til din kone. Hun er like intelligent som kollegaene dine, men mangler muligheten til å vise det.

- Ikke si til kona di at hun kaster bort tiden ved å lese, selv om hun bare leser romaner.

- Ikke kritiser kona di sin matlaging, måten hun synger på, spiller bridge - eller noe annet hun gjør.

- Ikke øk mengden gjøremål for kona di ved å la tingene dine ligge og slenge rundt omkring. Dersom du ikke er ryddig av natur, vær i det minste omtenksom.

- Ikke prøv å styre livet til din kone. Selv en kone er et individ, og må få handlingsrom.

- Ikke forbehold vitsene dine for dine mannlige venner. La også din kone få høre dem.

Les mer: Gode grunner for å ha sex

1913-råd for kvinner
Her er noen av de viktigste rådene Blanche Ebbutt ga til unge husfruer på den tiden:

- Ikke la ham lete rundt i huset etter deg når han kommer hjem fra jobb. Lytt etter nøkkelen i døra og møt ham med det samme han kommer inn.

- Aldri si "Var det ikke det jeg sa" til mannen din - selv om du noen ganger skulle føle deg fristet. Det hjelper ikke for noe, og han føler seg langt bedre om du lar være å si det selv om du hadde rett.

- Ikke vær misfornøyd og føl at mannen din er lite mandig selv om han er liten, tynn og svak. Det å være en mann avhenger ikke bare av fysisk styrke.

- Ikke la ektemannen din ta på seg et lilla slips til grønne sokker. Hvis han er så uheldig å mangle fargesansen, må du hjelpe ham med å velge de riktige kombinasjonene.

- Husk å gi mannen din komplimenter! Hvis han kler seg pent når dere skal i operaen, fortell ham det. Eller om han har gjort en god jobb med kyllingene eller hagen: Fortell ham det.

Artikkelen er også publisert i DetNye.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning