Sexlyst

Derfor sliter kvinner oftere med sexlysten

Dobbelt så mange kvinner som menn sliter med manglende sexlyst, ifølge et ekspertpanel. Sammen byr paneldeltakerne på seks ulike forklaringsmodeller på hva desinteressen kan skyldes.

Publisert Oppdatert
- Mellom 33 og 67 prosent av alle kvinner har mistet interessen for sex, men tallet avhenger av hvordan man definerer sexlyst, sier sexologen Patricia Koch.
- Mellom 33 og 67 prosent av alle kvinner har mistet interessen for sex, men tallet avhenger av hvordan man definerer sexlyst, sier sexologen Patricia Koch.

Redusert sexlyst er det mest utbredte av alle kvinners seksuelle problemer og den viktigste årsaken til at kvinner oppsøker hjelp vedrørende sin seksualitet.

Mer: Se hva de fant under senga Mer: Se hvem du ikke bør sove sammen med

- Manglende sexlyst er et problem for omkring dobbelt så mange kvinner som menn. Mellom 33 og 67 prosent av alle kvinner har mistet interessen for sex, men tallet avhenger av hvordan man definerer sexlyst, hevder sexolog Patricia Koch, som har tap av libido hos kvinner som sitt spesialområde. Tap av libido er ifølge en annen fagperson, Edward Laumann, "å ha hatt nedsatt sexlyst gjennom flere måneder det siste året". Laumann advarer mot å omtale manglende sexlyst som en lidelse, og mener vi vanskelig kan omtale manglende sexlyst som dysfunksjonelt, all den tid så mange som minst en tredjedel av den kvinnelige befolkningen - sett under ett - baler med sviktende libido.

Et annet sørgelig kapittel er ifølge ekspertene at manglende sexlyst hos kvinne har en tendens til å ta glansen av andre stimulerende aktiviteter også. De sier at det ikke er uvanlig at kvinner som sliter med manglende sexlyst over tid også opplever at gleden ved andre aktiviteter, som tidligere var forbundet med lyst og entusiasme, forsvinner. Pasjonen erstattes med en slags nummenhet.

Mange mulige forklaringer

Når et ekspertpanel skal uttale seg om hvorfor så mange kvinner mister interessen for sex, er forklaringsmodellene flere, selv om redusert sexlyst nok sjelden skyldes ett enkelt forhold. Stikkordsmessig begrunner forskerne at mange kvinner opplever at lysten forsvinner med:

Biologi

Ifølge Laumann er sex opprinnelig å regne som en risikosport for kvinner: Hun kan bli med barn som hun må ta seg av de nærmeste tyve årene.

- Tap av libido er opprinnelig en kontrollerende innretning. Svangerskap er en potensielt truende tilstand for kvinner - de blir utsatte, og kan ikke komme seg så raskt unna farer som ellers. Menn derimot, kan alltid - biologisk sett - tillate seg å ha sex når det skulle være, hevder Laumann.

Hore og madonna-komplekset

Patricia Koch, som har forsket på manglende sexlyst hos amerikanske kvinner, mener at ulysten til en stor grad skyldes samfunnets dobbeltmoral:

- Vår forskning viser at dobbeltheten som samfunnet gir til kjenne virker sterkt inn på kvinners seksualitet. Selv om vi har serier som Sex og singelliv som formidler at kvinner godt kan være seksuelle, opplever mange kvinner at deres seksualitet likevel ikke er akseptert.

Forholdets betydning

En annen - og gammel - sannhet, er at hos kvinner oppstår lysten i og med forholdet, mens for menn sin del oppstår tilknytningen i og med sex. Hvis ikke kvinner flest opplever gode samtaler og samhørighet, ønsker de heller ikke å ha sex, hevder flere av ekspertene. Det innebærer at hvis ikke kvaliteten på den ikke-seksuelle kontakten er god, er ikke kvinner flest i humør til sex.

Hormonelle forhold

Hormonelle forandringer som følger med graviditet, amming og som oppstår i tiden rundt overgangsalderen kan føre til at sexlysten blir mindre. Skjedetørrhet, som ofte skyldes at kroppens østrogennivå blir lavere, kan både føre til at det blir smertefullt å ha sex og at lysten i stor grad forsvinner. Verdiene av det mannlige kjønnshormonet testosterron virker også inn på kvinners seksualitet. For mange kvinners del er testosteronverdiene på sitt høyeste når de er midt i tyveårene, før de synker fram til de når tidspunktet da de slutter å menstruere (menopausen). Etter dette vannskillet faller teststeronverdiene drastisk.

Overganger og stress

Forandringer i kvinners livssituasjon, ikke minst den som følger med en barnefødsel - kan føre til at kvinner får mindre lyst på sex. Mange kvinner opplever at årene med småbarn fungerer som en regelrett "lysttyv". Andre overganger og bekymringer som for eksempel en vanskelig jobbsituasjon eller dårlig økonomi, eller at barna forlater redet, gjør også ofte sitt til at kvinner mister lysten på sex.

Sykdom og medisiner

Såvel depresjoner som bruk av depresjonsmedisiner (SSRI-preparater) kan ta luven av kvinners sexlyst. Det samme gjelder enkelte blodtrykkspreparater, samt tilstander som endometriose og stoffskiftesykdommer.

Som en i ekspertpanelet uttrykker det:

- Redusert sexlyst er ingen sykdom, men et uttrykk for ubalanse; i ens forhold, livssituasjon eller kropp.

Kilde:www.webmd.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning