Dyr kjøper sex

Det er ikke bare mennesker som punger ut for en runde i køya. Hannsjimpansene kan også ty til betaling for å få seg noe.

Publisert Oppdatert

Det gjør de ved å stjele mat som de bestikker brunstige hunner med. Eller de sørger for at de andre hannene blir litt blidere ved å gi dem litt også.

LES MER: HULEBOER-SJEKKING
LES MER: VEKK DYRET I HENNE

Konkurranse
I dyreriket er det de store og sterke hannene, kalt alfahanner, som tiltrekker seg hunnene. De gir trygghet og sikrer bedre avkom. Slik er det blant de aller fleste dyrearter, som ulv, eller en hjort eller en gorilla.

Nå har sjimpansene funnet en løsning på problemet hvis de ikke klarer å være markante ledere i flokken.

I en studie på Forskning.no fant forskerne ut sjimpanseflokken de studerte, stjal mat, og helst kjøtt, som de brukte til bestikkelser. Det var ikke bare hunnene som fikk mat, også de andre hannene av betydning fikk stukket litt ekstra til seg for å oppnå gunst.

Tyven, tyven
Et forskerteam ledet av Kimberley Hockings ved University of Stirling har de siste årene sett hvordan sjimpanser fra en flokk i nærheten til stadighet var på slang.

- Vi tror at sjimpansene bruker frukten de tar til å vise seg frem for resten av flokken, og særlig hunnene, sier Hockings i en pressemelding.

Forskerteamet fant ut at det å ha frukt å tilby gjorde dem mer tiltrekkende for hunnene, og effekten ble enda bedre av at de var så smarte at de tok den beste frukten, som papaya.

Lønn for strevet
Maten deler tyven særlig med hunnene i flokken, og belønningen er mer omsorg og mer sex. Til og med mer enn alfahannene.

Dermed gjør han også noe for hvordan han blir oppfattet av hunnene. Kanskje er han ikke en så aller verst sjimpanse å få unger med likevel?

Det som også er interessant ved studien, er at oppførselen også sier noe om hvordan vi mennesker begynte å dele maten med hverandre.

- Hos mennesker er også jakten på visse typer mat kjønnsbestemt, sier Hocking.

Hun viser til at enkelte forskere mener at i noen jeger- og samlersamfunn er det slik at menn jakter på de store og farlige dyrene, ikke bare for matens skyld, men også for å oppnå kvinnenes gunst.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning