Guide til truger

Slik velger du riktig truge

Se forskjellen på de gode og de dårlige.

Publisert Oppdatert

Moderne truger er praktiske i bruk og krever ikke vedlikehold. Med gode truger er du godt rustet for flotte opplevelser i vinter. Dessuten er de praktiske når du skal bære mat, klær og ved inn på hytta.

Det er noen forskjeller på de gode og de dårlige trugene, særlig når det gjelder bindinger og gripeklør.

Se test: 14 aktuelle truger

Bindinger

Bindinger skal være enkle å bruke, også med votter. Rimelige utgaver kan være klønete i bruk, og vår erfaring er at de må etterstrammes etter at du har gått noen kilometer.

Vinn turjakke: Del ditt beste utstyrstips

Noen av trugene vi har testet, festes med klips. I verste fall kan disse sprette opp når du går.

Eldgammel oppfinnelse

  • Det skal visstnok finnes spor etter truger hele 4000 til 6000 år tilbake i tid i Sentral-Europa, men det er en gjengs oppfatning blant dem som har forsket på trugens opprinnelse at den tradisjonelle trugen slik vi kjenner den i dag oppsto senere blant indianerne i Canada.
  • Enkelte teorier går på at utviklingen av trugen delte seg slik at her i Skandinavia utviklet den seg til å bli ski, mens de som befolket Amerika endte opp med truger med en treramme med fletteverk av lær.

Gripeklør

Solide og brede gripeklør er en stor fordel. Is og kram snø kan kladde seg opp i smale gripeklør. Det gjør trugene tunge, og du kan skli. Brede og kraftige klør gir deg full kontroll i bakkene.

Skal du gå mye i bakker, anbefaler vi truger med hælløfter, som avlaster leggene.

Les mer:

Gjør et hyttekupp

Våre beste turtips

Alle friluftstester

Er det sant at du får mark i magen av å spise snø?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning